Finland är svenskt

I dag skriver Svenska Dagbladet om den finländska tv-serien Suomi on ruotsalainen – Finland är svenskt. Serien vill bättra på de dåliga kunskaperna i Finland om Finlands och Sveriges långa gemensamma historia, och visa hur mycket som fortfarande förenar oss. Seriens titel är medvetet provokativ, det finns många som inte vill erkänna hur mycket vi har gemensamt.

Det finns en del att jobba med, Sannfinländarna, det enda svenskfientliga partiet i världen, har växt på sistone. (Aggressiviteten hos dem har lett till att programledaren tvingats skaffa hemligt telefonnummer.) Bland de föreställningar de rider på finns att Finland var ockuperat av Sverige. Men då svenskarna kom till Finland fanns ingen finsk statsbildning (knappt ens en svensk, nationen Sverige, där Finland, eller Österland, var en jämställd del, konsoliderades inte förrän på 1500-talet). Finland var lika mycket del av Sverige som Västergötland eller Småland.

En annan är myten om att Sverige inte gav någon hjälp till Finland under Andra Världskriget. Den har förstärkts av allmänt finskt mindervärdeskomplex och avundsjuka att vi slapp undan kriget så förhållandevis lätt, men dess ursprung är att Sverige (och Norge) vägrade ge tillstånd till en fransk-brittisk plan att skicka soldater via Narvik genom Sverige till den finska fronten. Sveriges skäl var att det skulle tas illa upp av Sovjet men också misstanken att de Allierade i själva verket var ute efter att ockupera de svenska malmfälten för att hindra järnmalmsexporten till Tyskland. Misstanken visade sig stämma.

Historieforskningen har efteråt visat att operationens riktiga mål var att ockupera de svenska malmfälten innan tyskarna skulle försöka detsamma. Englands premiärminister Chamberlain avslöjade för fransmännen att operationens mål bara nominellt var att hjälpa Finland. Också Winston Churchills memoarer bekräftar detta.

Det hindrade inte marskalk Mannerheim att bli ursinning över ”sveket”, detta, trots att det var orättvist, lever kvar i det historiska medvetandet i Finland än idag.

I själva verket var Sveriges hjälp helt avgörande för Finlands krigsinsats, Sverige gav krediter motsvarande halva(!) finska statsbudgeten och en hel tredjedel av vårt flygvapen skickades till Finland, plus mängder av vapen och ammunition, till exempel 131 000 gevär med 42 miljoner patroner, 132 fältkanoner och 100 luftvärnspjäser. Detta i en situation när Sverige självt hotades av invasion från Frankrike, Storbritannien, Sovjet och dess allierade: Tyskland.

Introbild till Finland är svenskt, med symboler för rättsväsende, skola, senap m m

Klicka på bilden, eller här, för att titta

Att de historiska kunskaperna om Sverige och svensktiden i Finland är dåliga är dock en östanfläkt i jämförelse med de miserabelt dåliga kunskaperna om Finland, och vår gemensamma historia, i Sverige.

Hur många i Sverige vet till exempel att Finland var en likvärdig del av svenska riket? Att Åland pratat svenska i tusen år – tre gånger längre än Skåne? En pet peeve för mig är när svensktalande människor i inbillad vidsynthet kallar Finlands huvudstad för Helsinki. På svenska heter den Helsingfors, och det var också det ursprugliga namnet i Finland, ”Helsinki” är bara en förfinskad variant av det namn staden fick då den grundades av Gustav Vasa 1550.

Jag har än så länge bara sett första delen av serien, där ser man bland annat hur lika stadsplaneringen är i våra båda länder. Men en likhet man kanske inte tänker på är språken. Det finns faktiskt inga andra språk som har ett större gemensamt ordförråd, som naturligtvis beror på vår långa gemensamma historia – Det är visserligen oftast olika bokstäver, men orden betyder exakt samma sak, vilket inte alls är vanligt mellan olika språk. Det gör översättning mellan språken lätt. Svenska och finska är för övrigt de enda två språk som skiljer på såpa och tvål och bland de få som skiljer på peppar och paprika.

I första avsnittet medverkar många i Sverige kända namn, till exempel Dick Harrison, Miika Nousiainen, författaren till Hallonbåtsflyktingen, och Hannu Olkinuora, bland annat tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet, som tragiskt nog avled i cancer innan serien började sändas.
I väntan på att SVT:s inköpare sköter sitt jobb kan serien ses på YLE:s playtjänst, även i Sverige, det går att välja svensk text. Men skynda på, de ligger bara uppe en månad, det första avsnittet försvinner om två dagar.

Eftertext, In Memoriam Hannu Olkinuora

[uppdatering: Ivar Arpi har skrivit om programmet i SvD]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Etiketter:

4 svar to “Finland är svenskt”

 1. chrillle Says:

  Om jag minns rätt så var det också så att när Tyskland anföll Danmark och Norge den 9 april 1940 så hade Sverige precis demobiliserat stora delar av armén, förutom all material man skickat över till Finland. Beredskapen var därför utomordentligt dålig på alla sätt. Vi får vara glada att Norge gjorde så gott motstånd mot Tyskland, annars hade kanske tyskarna marscherat vidare in i Sverige av bara farten.

 2. Sverigefinnarnas dag 24 februari | No size fits all Says:

  […] är inte bara Finland som är svenskt, Sverige är finskt också. Det finns 712000 personer med finländsk bakgrund i Sverige. Det […]

 3. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Finland är svenskt […]

 4. Finland är svenskt, nu också i SVT | No size fits all Says:

  […] februari bloggade jag om om den finländska tv-serien Suomi on ruotsalainen – Finland är svenskt. Jag hoppades […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: