Funderingar om ett nytt valsystem

Oavsett när man sätter gränsen för rösträttsåldern kommer det att finnas de som missar kvalifikationen med en dags marginal. En del tycker till exempel att det är orättvist att inte alla som fyller arton under valåret får rösta. För att lösa det problemet poppar det också gång efter annan upp förslag på att sänka rösträttsåldern så att den inte sammanfaller med myndighetsåldern. Men det skulle ju bara flytta problemet längre ner i åldrarna.

Jag har en bättre lösning: Flytta valdagen till nyårsafton. Då får man i princip med alla som går i samma årskurs. Att valrörelsens slutspurt sammanfaller med julen ställer visserligen till det (hur skall man t ex skilja jultomte från jultomte?) Men det löser man genom att slå två orättviseflugor i en smäll; Om julhelgen flyttas tillbaka till september (där den enligt flera experter hör hemma) så eliminerar vi nästan totalt det upprörande förhållandet att somliga får ha en vit jul och andra inte.

Detta löser dock inte problemet med att en del får rösta när de är 18 och andra först när de är 21 år och elva månader. Vilket är ett större problem än att de som går i samma klass får och inte får rösta. För att göra något åt det kan man i stället införa rullande valdagar. Att ha val precis varje dag kan bli stökigt, så förslagsvis låter man alla som fyller 18 (och naturligtvis 18 plus jämna multipler av mandatperiodstiden) under en månad rösta den sista dagen i månaden. Med nuvarande storlek på Riksdagen betyder det att drygt sju av platserna byts ut varje valtillfälle (ett utjämningssystem ser till att mandatfördelningen stämmer över tiden). Det skulle ha fördelen att en regering kan föra en mer långsiktig politik. Eller inte, är det jämnt i opinionen så kan effekten bli den motsatta vågar ingen regering någonsin göra något impopulärt.

Ett annat alternativ finns förstås. Man kan, i stället för att fippla med valdatumet, stärka personvalet och rösta på politiker som låter myndiga människor vara myndiga hela tiden, inte bara en dag vart fjärde år.

Etiketter: ,

Ett svar to “Funderingar om ett nytt valsystem”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Funderingar om ett nytt valsystem […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: