Myter om de ”rika vita enklaverna”

Ett litet klargörande a propos DN-Debattaren som konstaterar att sociala problem är vanligare i orter med liten invandring än i orter med stor: Det är nämligen så att invandring i sig har ingen entydig påverkan, ibland minskar den sociala problem, ibland ökar den dem. Från och till hör man folk häva ur sig att det är klart att det är mindre problem i rika etniskt svenska enklaver som Danderyd och Bromma. Duh. Felet som dessa människor gör är att de med invandrare bara menar invandrare som har lågbetalda eller inga jobb och inte är integrerade – för har de välbetalda jobb och är integrerade så räknas de inte längre som invandrare… Hur ser statistiken ut då? I Bromma är 14% av befolkningen född i utlandet, samma siffra gäller för Danderyd. Snittet för Sverige är 15%. Skillnaden mellan 0 och 14 procent är, som varje trafikpolis skulle säga, väldigt stor, skillnaden mellan 14 och 15 däremot rätt liten. Etniskt svenska enklaver sa ni?

Dikotomin invandrare-svenskar är tämligen värdelös som förklaringsmodell och lösningsrecept. De sociala problem som finns handlar i liten del om just detta, det handlar om andra saker. ”Invandrare” är, liksom ”svenskar”, en mycket heterogen grupp, folk har olika ursprung, kultur, klass, kön, utbildning, ideologi och så vidare. Man kan inte definiera människor efter bara en del av deras personlighet, därför kan man inte heller hitta på en lösning som passar ens alla som har just denna del.

För övrigt skall gudarna veta att det finns sociala problem även i välbärgade områden, de syns bara inte lika tydligt utifrån.

[uppdatering: Nima Dervish skriver förbaskat bra om integration och om skyllandet på utanförskap som en återvändsgränd]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Etiketter:

3 svar to “Myter om de ”rika vita enklaverna””

  1. Stina Says:

    Nu gör du samma stora missa som de flesta politiker. Sverige är INTE samma sak som Stockholm! Det finns många småorter i Sverige som alla som kan jobba flyttar ifrån. De MÅSTE flytta för att söka jobb, annars drar Arbetsförmedlingen in A-kassan för dem. Kvar blir bara pensionärer och alla de som i alla fall inte kan eller vill jobba. Det är små små orter där barn måste åka flera flera mil för att komma till skolan, stadens matvaruaffär är även post, apotek, systembolag och korvkiosken serverar även sushi, indiskt och pizza. På dessa småorter bor nästan bara etniska svenskar (nära gränsen även finnar och samer så klart) Det vore helt vansinnigt att tvinga massa nyanlända invandrare att bosätta sig där. Såg ett debattprogram på TV där en stackars invandrare berättade att han ofta åket buss flera mil bara för att komma till en stad där han kunde få prata naturligt med människor tex expediter mfl i affärer.Där han bodde fanns …ingenting!

  2. Stina Says:

    … en sak till Visst har du rätt i att samhällsklass och utbildningsnivå mm spelar stor roll. Varken svenskar eller ”invandrare” är någon homogen grupp MEN visst finns det kulturella skillnader som vi måste få prata om och diskutera. Hederskulturen drabbar muslimska kvinnor oavsett samhällsklass och utbildningsnivå. Synen på äktenskap och familj är olika från kultur till kultur. Företagskulturen skiljer också från land till land. Företagskulturen inkl.synen på fackföreningar i Kina är helt annorlunda än i USA och bägge helt annorlunda än i Sverige. VI måste fatta ett beslut om polska företag som är aktiva i Sverige ska behöva följa svensk lagstiftning när det gäller löner, anställningstrygghet, semesterrätt, föräldraledighet osv. Dessa kulturella skillnader påverkas inte av samhällsklass eller utbildningsnivå.

  3. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Myter om de ”rika vita enklaverna” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: