Bloggtips: Morgonsur har kommit ut

Bloggtips var ett tag sedan man gav. I dag rekommenderar jag Magnus Ernström, tidigare känd under täcknamnet Morgonsur, men nu utkommen ur garderoben. Är du intresserad av frågor kring militär, polis och rättssamhälle har du kommit rätt där.

Det första jag läste var hans nedmontering av Kalla Faktas debila ”granskning” av polisens biljakter.

Vad tänkte ni egentligen på? Att först visa en film där en oregistrerad motorcykel helt oprovocerat åker förbi en polisbil i 200 kilometer i timmen inne i stan och drar iväg på en så horribel resa utan att polisen ens har försökt stoppa motorcykeln gör att ”Nisse i Hökarängen” – som ni mediefolk visst brukar kalla er målgrupp – tar sig för pannan, gapar och ruskar på huvudet. Det krävs ingen större fantasi för att förstå att Nisse, som både måste ha registreringsskylt, körkort, får stanna och blåsa i alkotest, får både parkerings- och fortkörningsböter och tvingas betala trängselavgift inte självklart tycker att Christophers trafikbrott är en bagatell. Ni kanske träffar andra Nissar än jag, men det är inte svårt att föreställa sig vad som sägs i TV-soffan om framfarten. Det var nog inte många snälla eller förstående ord som sades, för att uttrycka sig milt.

Så, när man fått TV-publiken att välja sida – inte för polisen, utan mot Christopher  – väljer man att låta en ung flicka berätta om sin upplevelse. Jag vet inte vad hon sade innan TV4 klippt ihop det, men i det färdiga resultatet förmedlar hon en horribelt nonchalant inställning till sig själv, trafiken, polisen, rättssamhället, världen och andra trafikanter. Man riktigt ser för sitt inre hur blodtrycket börjar stiga på ”Nisse i Hökarängen”. Särskilt vid tanke på rättsväsendets resoluta och dyrköpta ingripande när Nisse själv körde några kilometer i timmen för fort eller parkerade fel. Och TV4 har tydligen bestämt sig för att läga upp en straffspark för Nisse:

”Och sen så… det tar liksom aldrig slut! Det kommer bara mer och mer poliser. Man vet inte vad man ska göra!”

Jag kan riktigt se ”Nisse i Hökarängen” skaka på huvudet till denna upplagda straffspark och i affekt träda in i Lennart Ekdals ställe och ge henne svaret, rakt in i rutan: ”Öhhh… Stanna, kanske…???”

Han funderade vidare i ett annat inlägg, om vad tv4 egentligen borde ha frågat:

Christopher körde oerhört fort – men inte uppsåtligt vansinnigt. Det hela kompliceras dessutom av att han har en medpassagerare. Men jag kan samtidigt inte låta bli att undra om inte polisens undfallenhet de sista tjugo – tjugofem åren är vad som skapat den kultur som fått Christopher att uppenbarligen tycka det är normalt att köra omkring utan vare sig körkort eller skylt – och dra ifrån polisen om man upptäcks.

Vi lär aldrig få veta huruvida Christophers liv sparats om inte media, polis och rättsväsende i decennier marknadsfört att vansinneskörning är det mest effektiva sättet att slippa det ansvar som normalt tillkommer alla som vill bege sig ut i trafiken i eller på ett motordrivet fordon. Nu är det som det är. Man har helt enkelt låtit biljakter utvecklas från extrema kriminella undantag till vardaglig popkultur.

Läs också om helikopternedskjutning för dummies och hans ögonvittnesskildring från Stupni Do. När jag läste den igen insåg jag att jag faktiskt läst hans blogg förr:

En söt flicka i tjugoårsåldern kastar sig gråtande runt halsen på Ekenheim. Hon berättar att hon tvingats se på när hennes familj dödats. Hennes pojkvän gick på kryckor efter en skada, och man tvingade henne att se på när man dödade honom. Om hon fällde en enda tår skulle hon också dödas. Efter detta våldtog man henne och kastade in henne i ett hus tillsammans med några andra människor från byn. Dörren blockerades och huset sattes i brand.

Flickan levde nu tack vare att sällskapet hittat en slägga. Med hjälp av den hade de, medan huset brann, slagit ett hål i väggen och lyckats fly upp i skogen på husets baksida.

Mitt i vår räddningsaktion kommer så en minibuss full av kroatiska HVO-soldater körande mot oss i hög fart. Jag riktade min tunga kulspruta mot den och osäkrade. Det varningsskott jag tänkt skjuta visade sig dock inte behövas. Vid blotta åsynen av mynningen blev soldaterna så rädda att de körde av vägen. Vi tillät de lätt darriga soldaterna att lämna platsen i sällskap med två andra HVO-soldater som tillfångatagits och avväpnats av Vakt/Eskort-SISU:n i andra änden av kolonnen.

När vi förvissat oss om att vi fått med oss alla flyktingar och packat in dem i våra redan fullastade SISU-vagnar körde vi över till byn Pominici på den bosniska sidan fronten. Vår SISU var så full av människor att jag tvingades stå på ett ben hela den långa vägen dit. Eftersom den flyktingfyllda bakvagnen omöjliggjorde alla försök att minska målytan genom att sjunka ihop bakom kulsprutan kändes det som om min överkropp var en självlysande måltavla för de kroatiska prickskyttarna.

Händelsen inträffade 1993, under inbördeskriget i Jugoslavien.

Författaren finns på Twitter också, under namnet Morgonsur.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 tanke på “Bloggtips: Morgonsur har kommit ut

  1. Pingback: 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s