Försvaret är inte vilken budgetpost som helst

Somliga vill förklara och ursäkta statsministerns uttalande om försvaret med att alla intressen definitionsmässigt är särintressen. Så kan man i och för sig argumentera, men om allt är särintressen blir ju begreppet meningslöst. Använder man ordet särintresse är det ju för att skilja det man talar om från allmänintresset. Som f d M-riksdagsmannen Rolf K Nilsson skriver på Newsmill om statsministerns uttalande:

Inom politiken är ”särintresse” en beskrivning av en grupp individer, en organisation, en verksamhet eller också en tanke, en idé som står för åsikter och förslag som speciellt – eller endast – gynnar den egna gruppen och inte något man strävar efter för allas bästa.

Men det finns tre områden som, om man menar att ord faktiskt bör betyda något, är allmänintressen. Allt annat i samhället kan lösas genom frivilliga sammanslutningar i företag, föreningar och lokalsamhällen, men det finns tre områden som ingen annan än staten kan garantera: försvar, polis och rättsväsende.

Man kan invända att försvarsindustrin och försvarsanställda – officerare, soldater och sjömän – representerar sina egna särintressen, och så är det. Men försvaret är ett allmänintresse. Allmänintressen skall ha så mycket resurser och så god styrning att de fungerar bra. Punkt. Försvaret skall inte vara en budgetregulator. Har man gott om pengar så kan man slänga in några vaktparader till, men försvaret skall ha så mycket pengar att det fungerar, inte mindre, och inte mycket mer heller.

Ledarsidan på SvD skriver

Just när man trodde att Moderaterna hade nått botten i försvarspolitiken kom partiledaren rusande med spaden. Vid ett möte med riksdagsjournalisterna igår bagatelliserade han Sveriges klena försvarsförmåga och reducerade Försvaret till ett i raden av särintressen.

Så har det blivit klarlagt vad som är ett särintresse i nymoderaternas Sverige: En åsikt som inte delas av Fredrik Reinfeldt.

och avslutar

Fredrik Reinfeldt påpekar att varken Socialdemokraterna eller Allianspartierna, där det finns kritiska röster, har lagt skarpa förslag om mer resurser, och här krävs förstås ändring om S, FP, C eller KD ska ta över den mantel som M tröttnat på. Fast som sakargument är det klent. När blev det faktum att andra gör fel ett skäl för Moderaterna att göra detsamma?

En annan Fredrik skräder inte orden (det gör han sällan):

Nu uttalar sig alltså Fredrik Reinfeldt i frågan och hade jag haft ett medlemskort som bevisade mitt medlemsskap i de nya Moderaterna och hade jag haft en sax bredvid mig så hade dagens uttalande fått mig att skapa konfetti av medlemskortet. Att kalla ett fungerande försvar, en acceptabel försvarsförmåga, för ett särintresse skiljer sig så enormt mycket från hur jag ser på landets försvar. Sällan har jag känt mig så gammal och icke-ny som nu. Men. Reinfeldt och jag är överens om en sak och det är att hotbilden mot Sverige idag och sannolikt även den kommande veckan eller månaden är låg. Det finns inga signaler på att Vladimir Putin tänker kasta sig över Sverige bara för att han har lust.

Problemet är bara att det försvar som firma Reinfeldt/Borg/Enström skapar idag inte är det försvar vi skall ha idag, imorgon eller de kommande åren. Det försvar som skapas är det försvar vi skall ha om 5-10 år, och Reinfeldt beter sig som en bilförare som är så säker på att ingen olycka kommer att ske att han skiter till och med i trafikförsäkringen på bilen.

[uppdatering: Fredrik tycker vår beredskap är god, det tycker inte Fredrik]

[uppdatering2: Johanne Hildebrandt tycker att statsministerns prat om ”särintresse” är förödande]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Etiketter:

2 svar to “Försvaret är inte vilken budgetpost som helst”

  1. Den sjätte mannen Says:

    […] Länkar: SvD, SvD, SvD, DN, AB-SD, Bloggar: CIng, Nya Schulte, Gamla Hagwall, […]

  2. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Försvaret är inte vilken budgetpost som helst […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: