Carl XVI Gustaf skall inte pensionera sig

Att Republikanska Föreningen vill att kungen skall abdikera är inget märkvärdigt, det vill de jämt. Konstigare är de rojalister som tycker att kungen borde abdikera för att ”ge plats” åt Victoria. Victoria och Daniel har fullt upp med att vara småbarnsföräldrar, hur någon i onödan kan vilja lägga tyngden av ett statschefsämbete ovanpå det begriper jag inte. Ibland blir det nödvändigt – Som när kronprinsessan Elisabeths far kung George VI hastigt avled 1952. Hon blev drottning Elisabeth II när hennes första barn var tre och det andra ett och ett halvt år gammalt – Men det är knappast något man bör orsaka med berått mod. Om kungen blir lika gammal som sin farfar och farfarsfar så kommer prinsessan Estelle att vara 27 år då mamma blir drottning och hon kronprinsessa, det finns ingen anledning att stressa dit.

Drottning Elisabeth kommenterar själv, nåja, nyheten att drottning Beatrix av Nederländerna, Curaçao, Aruba och Sint Maarten beslutat abdikera till förmån för sin son här.

Etiketter:

2 svar to “Carl XVI Gustaf skall inte pensionera sig”

 1. Per Kjellén Says:

  Jag har skickat följande text till de riksdagsledamöter för Moderaterna som lämnat sina e-mailadresser:

  Per Hagwall tar upp en fråga om att Carl XVI Gustaf skulle abdikera till förmån för Victoria.

  När monrkin kommer på tapeten och nu särskilt i Per Hagwalls blogginlägg är det så vanligt att bara personer diskuteras. Monarkifrågan är inte en personfråga. Det är en författningsfråga.

  Regeringsformen 74 anses av många etablera Sverige som en Monarki. Monarki skulle
  bestämmas enbart av att kalla innehavaren av Sveriges tron för statschef. Ofta hänvisas till Torekovskompromissen. Jag har kollat med alla kända arkiv och med de deltagande partierna men inget arkiv har något protokoll och inget parti har några anteckningar eller ens minne av vad som förekom i denna kompromiss. Det närmaste jag kommit är Gösta Bohmans memoarer.

  Det är synnerligen märkligt at Sveriges författning bygger på vad som tros vara uppfattningen i en kompromiss mellan partierna och om vilken inget finns dokumenterat.

  Författningen saknar principen om maktdelning och i konsekvens med detta ligger statschefsämbetet inte hos kungen utan hos regeringschefen i olika kombinationer med riksdag och talman.

  Nu skall tydligen Sverige deltaga i seminiarier i Alexandria för att lära egyptierna demokrati. Och så kallar vi oss själva monarki som om vi inte hade en aning om vad egyptierna tycker om monarki.

  Författningen tycks vara en tabufråga i Sverige. Jag tycker och hoppas, att just Moderaterna skall var de som sätter fart på debatten.

  Kräver det mycket jobb? I så fall ta den hedervärda författningen från 1809 och modifiera den till en klassisk ren och klar republik.

  Hälsningar
  Per Kjellén

 2. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

  […] Carl XVI Gustaf skall inte pensionera sig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: