Endast Sverige storsvenska kulturimperialister har

I Norge pågår sedan en tid en infekterad strid runt kulturministern Hadia Tajik, förra veckan såg sig Aftonbladets  Martin Aagård manad att slänga sig in i kampen. Sagt och gjort, han utmålade i en artikel det nynorska språket(!) som nytt, konstgjort och till sin natur brunanstruket. Detta eftersom ett hårt angrepp på kulturministern från journalisten Jon Hustad skrivits just nynorska. Aagårds drapa blir ännu mer obegriplig då det visar sig att kulturministern Hadia Tajik själv använder nynorska hellre än bokmål

I Bergens Tidende kallar Hilde Sandvik svenskarna för Nordens preussare (en figur hon för all del inte är först med, redan salig Anderz Harning kallade sitt hemland Sverige för Nordpreussen) och hon gör det på nynorska, bra tillfälle att öva även på det språket.

Preika, på trykk i Aftonbladet førre fredag, kjem frå eit Sverige som har utreinska alt som minner om motkulturar i gläsbygdene og plassert eit lydig proletariat i drabantbyar for å kunne ha kontroll på dei. No skal også nynorskingen – og «den förtryckande norska protestantismen», så uendeleg langt frå Stureplans sjampanjedynka stekare (*) – tynast av storebror i aust. Vi (dvs. vestlendingen) må gjere opp med 1800-talets førestellingar (dvs. språket) – vi skal la oss «dusje i påverknad utanfrå» – og tvingast til endring.
Slik talar ei fordums kolonimakt.
Som om vi ikkje hadde nok med Oslo-sentralismen, som under Arbeiderpartistyret har freista så godt dei har kunna å gå den einsrettande Stockholms-eliten i næringa.

I Verdens Gang skriver Aslak Nore om svensk kunskapslöshet. Jag måste tyvärr ge honom rätt där, svenskar vet mycket mindre om våra grannländer än vad de vet om oss. Till en del är detta naturligt, Sverige är ett större och mäktigare land, men skillnaden är mycket större än vad den borde vara. Det finns en svensk självtillräcklighet att inget av intresse händer utanför våra gränser, (om det inte händer i USA förstås). Denna inställning gör att en känd debattör som Martin Aagård utan att blinka häver ur sig mängder av faktamässigt felaktiga påståenden för att kunna få ihop sin tes (å andra sidan skiljer det tillvägagångssättet ju sig i och för sig inte från den svenska debatten om svenska förhållanden). Så kära läsare, jag tycker ni skall ge Aslak Nore fel, han tror att svenskar är dåliga på att förstå norska, nu har ni chansen att öva upp både språk- och faktakunskaper om vårt grannland på andra sidan Kölen.

Etiketter:

Ett svar to “Endast Sverige storsvenska kulturimperialister har”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] Endast Sverige storsvenska kulturimperialister har […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: