When in Europe, do miss Skurup

Biblioteksbladet rapporterar:

Skurups bibliotek har tidigare lånat ut en djurrättsaktivist, en militär och en lesbisk kvinna, vilket var ett uppskattat inslag på den lilla orten. Inspirationen kommer från ett danskt antivåldsprojekt; låna en fördom för att få större kunskap. Även en polis, pilot och präst har ställt upp och berättat om sina yrken för intresserade. Bibliotekarien Kerstin Wallner berättar att projektet bytt namn till levande bok för att signalera att man inte vill bidra till fördomar.

– När en av biblioteksmedarbetarna berättade om sin väninna som tjänat pengar på att sälja sin kropp så nappade vi. Det kunde ju vara ett unikt tillfälle för allmänheten att få veta mer om ett slags ofrivilligt arbete som ofta sker i det fördolda.

Fördolt ja. Men ofrivilligt? Är det inte lämpligt att låta väninnan berätta hur hon själv upplevt det först?

Följande text publicerades i kommunens evenemangskalender:

”9 mars. Vi fortsätter med yrkesgrupper under bokstaven P. Den här lördagen kanske du får möta en poet, parkeringsvakt och prostituerad. Nu har du chansen att ställa frågor om deras arbetsliv”.

Bibliotekarien Kerstin Wallner, beklagar ordvalet.

– Det har gått för snabbt kring publiceringen och den olyckliga formuleringen står ingen av oss för. Men det tråkigaste är att själva tanken med att låna en levande bok är ju att slå hål på fördomar, istället får det nästan motsatt effekt, menar Kerstin Wallner.

Är det en alltså en ”fördom” att det faktiskt kan vara ett yrke att vara sexarbetare? Men, jaja, om ni nu absolut inte vill gå med på att det kan vara det så är det väl bara att ändra rubriken. Det behöver ju inte vara ett yrke som ni lånar ut, för det var väl inget yrke att vara lesbisk, eller?

Biblioteket i Skurup kommer även fortsättningsvis att låna ut levande böcker. Den 9 mars har den prostituerade dock bytts ut mot en politiker, som ska berätta om sitt uppdrag.

Varande politiker själv avstår jag från vitsar på temat.

Biblioteket såg det alltså som säkrast att gå på den av justitieministern stadfästa principen om huruvida man skall låta prostituerade komma till tals i frågor som berör dem: “Det är en främmande syn, en ståndpunkt som är väldigt svår att förena med den syn på prostitution som jag tycker att man ska ha” (Riksdagsanförande 23 oktober 2007). Meningen med projektet är alltså att vi skall bearbeta våra fördomar… om inte fördomarna gynnar rådande moralparadigm förstås, då skall de vara kvar.

Ystads Allehanda skriver också, men glömmer detaljen att det inte alls bara varit ”yrken” som lånats ut på biblioteket i Skurup. På twitter ser jag att det inte är första gången bibliotek får kalla fötter inför risken att någon skulle kunna få uppfattningen att sexarbete inte är 100% elände. Författaren till Phonephucker avbokades eftersom hennes bok ansågs vara för positiv.

Den yngre generationen som inte kopplade vad rubriken handlade om kan läsa här.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Etiketter:

Ett svar to “When in Europe, do miss Skurup”

  1. 100 dagar, 100 blogginlägg, hela listan! | No size fits all Says:

    […] When in Europe, do miss Skurup […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: