Svartvit tv i jul?

Jag var på julbord i helgen. En bit bort vid bordet satt en vän till familjen, en parant dam i 60-årsåldern boende i en Stockholmsförort. Rätt vad det är hörde jag henne säga att det är larvigt att ta bort den svarta dockan i tomtens verkstad i Disneys julafton.

(Spoiler alert: Damen är svart själv, se nedan)

Vad betyder den svarta dockan? Vad är det för undermeningar som vi inte omedelbart ser men som ligger under ytan? Dockorna i tomtens verkstad är inte vilken blondlockig ängel och pickaninny som helst, det är ärkeparet Eva[ngeline] och Topsy, två av de mest kända rollfigurerna i antislaveriklassikern Onkel Toms stuga. I boken var Topsy en stark, upprorisk och intelligent flicka utan föräldrar, självförtroende eller utbildning. Hon hjälptes att se sig själv som en fullvärdig människa (och dessutom att sluta med allsköns ofog) av kärleken från den änglalika, insiktsfulla Eva. Med tiden transformerades Topsy i den vita populärkulturen från sin hotande självständighet och intelligens till att bli en icke-hotande comic relief. Vilken tolkning som görs i tomtens verkstad är inte alldeles tydligt på de få sekunder paret är med, men nog framställs Eva som ganska nollställd men mer som blåst än som god? Topsy är däremot glad och initiativkraftig. Så hur skall det tolkas i ett annat land 80 år senare, finns det bara en tolkning som är rätt?

Teckning av vändbar docka med två ansikten
Mönsterark för Eva och Topsy-docka från 40-talet.

En stereotyp bygger på en sak som några i gruppen gör som sedan utsträcks till att representera alla: Fransmän har basker och dricker rödvin, danskor svär och röker cigarr, arkitekter har svart polotröja… Hela Disneys produktion bygger på stereotyper, tomteparaden är ett parad[gbgftw!]exempel. Skulle man ta bort stereotyperna skulle paraden bara bestå av djur och militärer. Det är klart att det i USA 1932 fanns somliga judar som dansade, somliga vita flickor som var änglalikt goda (fast de i denna film snarare framställdes som arketypiska korkade blondiner) och somliga svarta flickor som spexade, även om det långtifrån var representativt. De visades upp som stereotyp.

Men så kommer vi till soldaterna, där är det inte längre bara en generalisering som illustreras. Det är en absolut sanning. Militärorkestern är svart medan infanteristerna är vita. Såg du en svart soldat i USA 1932 så visste du att han inte tillhörde ett stridande förband. Rasismen inom USA:s krigsmakt var epidemiskt utbredd och svarta ansågs inte värda äran att delta direkt i strid. 1939 fanns det i USA:s armé bara fem svarta officerare och tre av dem var fältpräster. (Att de svarta spelar är också typiskt. Musiken var vid den här tiden det enda samhällsområde där svarta tilläts ta plats) Det var inte förrän Vietnamkriget som svarta kom att hamna på något som var i närheten av jämställdhet med vita i USA:s krigsmakt. Detta är den del av paraden jag tar mest illa vid mig av, inte för att den är en kliché, utan för att den är sann. Den skaver direkt, utan undermeningar. Bör den klippas bort?

Hur har vi det förresten med våra stereotyper? Hur ser egentligen en svensk lucia ut?

Luciakröning på Skansen

Finalisterna i Sveriges Lucia 2012. Foto: Stefan Ek

Låter vi en invandrarflicka från Rumänien bli lucia? Skulle en svart flicka kunna bli det?

Jadå, till exempel dottern till kvinnan jag berättade om i början. Hon var på sin tid lucia för Adolf Fredriks musikklasser.

Hennes mamma har alla poäng på den identitetspolitiska skalan, svart, invandrare, ensamstående mamma i förorten, arbetande i inte speciellt välbetalt yrke i offentlig verksamhet. Hon om någon borde med identitetslogiken få tycka att dockan skall vara kvar. Så vad säger de som förespråkar identitetspolitik när hon tycker det är löjligt att ta bort den svarta dockan? Vi vet redan deras svar, hon tycker ”fel” och är följdaktligen en Onkel Tom (i sammanhanget ett ännu mer idiotiskt uttryck än vanligt).

Det är i sådana här fall identitetspolitiken verkligen visar sitt fula tryne. Människor klumpas ihop på grund av kön och ursprung och förväntas tycka lika. Inte bara det, de som inte tycker som ”förväntat” stämplas som förrädare. Det är så dumt så man tror inte det är sant, men det är det. Avpixlat och antirasisterna har mer gemensamt än de vill erkänna. De ser båda världen i, ursäkta uttrycket: svartvitt.

Vad tycker jag själv om vad som skall och inte skall vara med? Tja, jag tycker att det inte finns något ”rätt” svar. Olika människor tycker om olika saker – oavsett om de är svarta, vita, gula eller blå – och skulle man ta bort alla stereotyper skulle knappt något bli kvar vare sig av tomtens julafton eller för den delen resten av Disneys jul. Som Sophia skriver blir det bara konstigt om man tror sig kunna visa sin progressivitet genom att plocka bort valda delar, för då säger man samtidigt att de delar som är kvar är okej enligt vårt tids syn på saker. Kjellberg och Deepedition håller inte med. Fast vi behöver ju inte tycka något alls eftersom det ändå är Disney som bestämmer (och med det kan vi också konstatera att det är märkligt att politikerna låtit lobbyn driva igenom lagar som gör att Disney fortfarande innehar copyright på en 80(!) år gammal film). Summa summarum är det ändå rimligt att när Topsy försvinner också Eva gör det. De hör ihop, att bara ha med Eva och inte Topsy som det var förr blir bara konstigt.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar to “Svartvit tv i jul?”

  1. AV Says:

    Tycker man ska se tomteverkstan, och alla andra historiska filmer/böcker, som fönster till historien. Och den ska ses som den är, inte som vi vill att den ska vara. Om man sen tycker att den delen av historien inte passar i ett barnprogram på julafton får man visa något annat. Att klippa bort det som för tillfället är tabu är ett sluttande plan. Dessutom glömde de kineserna.

  2. Mariel Says:

    Maila mig på mixifamily@live.com ang genusdebatten om du fortfarande vill skriva där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: