Export av morallagar betyder också import av morallagar

På dagens DN Debatt har företrädare för tre borgerliga kvinnoförbund stekt upp ett gammalt Vänsterpartiförslag om att avskaffa rättstaten för att kunna göra sexköp av samtyckande vuxen utomlands straffbart i Sverige. Det är fortfarande lika oätligt.

Mitt svar förra året gäller lika mycket idag, förslagsställarna från KD, C och FP gör sig skyldiga till exakt samma moraliska och legala felslut, det är bara att byta ut partibeteckningarna:

Riksdagsledamoten Lena Olsson (V) har på Brännpunkt 18/3 framfört idén att det skall vara straffbart för svenskar att köpa sex även i länder där det inte är straffbart. Socialdemokraterna i riksdagen har framfört samma idé i en motion. Dock skall detta tydligen bara gälla för män som köper sex av kvinnor, några andra sexköpare syntes inte till vare sig i artikeln eller i motionen. Att manliga sexsäljare – och kvinnliga sexköpare – är stora och växande grupper stämmer inte i vänsterns världsbild, bäst då att inte låtsas om dem alls.

Det är fascinerande hur många feltänk som får plats i ett enda förslag: Det är könsdiskriminerande, det är praktiskt ogenomförbart och, det allvarligaste, det bryter mot legalitetsprincipen. För att vara straffbar skall en handling vara det där – och när – den begås. Det skall till mycket starka skäl att frångå denna princip, till exempel kan avsteg göras för vissa krigsbrott som inte var kriminaliserade i det område och på den tiden de utfördes.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är dock villiga att montera ner rättsstatens själva fundament för ett moralbrott utan offer. Sexköpslagen, som de vill utsträcka att gälla hela jordklotet, handlar uttryckligen enbart om att förbjuda tillfälligt sex mot ersättning mellan myndiga, samtyckande människor, inget annat.

Länder som Danmark och Thailand lär inte vara speciellt intresserade att handräcka oss i jakten på moralbrottslingar. Däremot finns det många andra länder som nog gärna skulle ta tillfället i akt om vi inleder en uppluckring av legalitetsprincipen. Så, vilka andra länders medborgare skall vi spana på och lämna ut uppgifter om så att de kan straffas i sina hemländer? Polskor som gör abort? Iranska homosexuella? Saudiaraber som har sex utanför äktenskapet?

Per Westberg gillar till skillnad från mig den svenska sexköpslagen, men han gillar också rättssäkerhet och legalitetsprincipen:

Principen om dubbel straffbarhet kan man undantagsvis göra undantag för när det gäller grova brott som är straffbara i de flesta länder. Men så är det inte med sexköp. Även om vi kan känna stolthet för sexköplagen är det få länder som kriminaliserat sexköp. Att då göra avsteg från dubbel straffbarhet är högst tveksamt. Hur skulle skribenterna reagera om Polen gjorde avsteg från lagalitetsprinicipen och straffade polska kvinnor som genomgått abort i Sverige. I Polen är  abort straffbart men man tillämpar principen om dubbel straffbarhet. Polen är ju ett rättssäkert land.

Än så länge, iallafall. Tillämpar vi våra morallagar i utlandet kommer utlandet att tillämpa sina morallagar här.

[uppdatering: DN:s huvudledare idag angriper hårt utspelet och kallar det populistiskt och principlöst]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

6 svar to “Export av morallagar betyder också import av morallagar”

 1. Joshua_Tree Says:

  Det där är en sådan där dålig idé som, i likhet med visst annat, envisas med att flyta tillbaka upp till ytan hur mycket man än spolar. I mitt eget textarkiv hittar jag exportidén för bra precis fyra år sedan. Då tyckte tant Gredelin att det var ”en intressant idé”. Förhoppningsvis har någon förklarat för henne att hon inte alls tycker det sedan dess.

  http://scriptorium.se/josh/2008/11/28/schweden-uber-alles/

 2. bashflak Says:

  Vad ska dom göra när thailändska bärplockare eller tyska husbilsägare kommer till Sverige? Haffa dom vid gränsen?

  • Jämställdistantagonist Says:

   Vad ska världen göra när det finns typer som ”Jämställdister” och moderater som bashflak och Hagwall som hänger ut privatkvinnor på nätet med kriminellt förtal!?

   Män som inte tål självständiga kvinnor utan brinner av avundsamt hat när vissa kvinnor valt bort dessa gubbar och är fria från slipsnissarna.

   Vad ska vi göra när det finns manliga fega hackare som är medlemmar bland moderaterna!? Jo vi BOJKOTTAR moderaterna och ser det som ett kvinnofientligt mansgrisigt parti och möjligen vänder oss till Folkpartiet!

 3. Fundersam Says:

  Omlagen skall vara lika för alla i Svérige måste den även gälla för utländska män som besöker Sverige…

 4. chrillle Says:

  Har för mig att min politiske idol Johan Ingerö sa något liknande för några år sedan. I samband med att Birgitta Ohlsson lovade exportera sexköpslagen. Eller var det du då också?

  PS. (Varning för skamlöst smicker) Du är också lite av en idol.

  http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-Europaparlamentet/Cecilia-Wikstrom/Artiklar-bocker-och-tal/Artiklar/Exportera-sexkopslagen-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: