SAS – spenderar andras skattepengar

Det är bara fem månader sedan Skyways gick i konkurs och nu börjar ryktena gå om SAS, det är i och för sig inte första gången. Fokus skrev i våras om situationen 2008:

Kombinationen av skenande bränslepriser, fallande biljettpriser och sämre efterfrågan skulle några månader senare göra situationen ohållbar. En försäljning var enda lösningen. Om inte konkursen i Lehman Brothers kommit i september det året hade SAS troligen varit en del av Lufthansa i dag.

I stället tvingades SAS gå till ägarna och be om 6 miljarder i nyemission. Pengarna hann knappt flyta in förrän man behövde ytterligare 5 miljarder i en andra nyemission. SAS var nära konkurs.

Då berättade också DI att på fem år hade bolagets aktie rasat med 98 procent och börsvärdet krympt med 23 miljarder kronor. Det har inte blivit bättre sedan i våras. Nu är läget åter akut, och det löses inte ens genom att dra in champagnen till vip-kunderna.

SAS skulle ha sålt flygverksamheten och behållit hotellen, de såldes 2006 och är nu värda mer än hela SAS. Hotellen har tappat halva värdet på börsen, fast jämfört med SAS 98% är det en formidabel succé. Men än finns det tid att göra om och göra rätt: Att lägga ned flygverksamheten och använda flygplanen till bostadsändamål framstår som en alltmer attraktiv tanke för SAS största ägare, de svenska skattebetalare som de senaste tre åren skjutit till 2400 miljoner kronor på en ägarandel som idag är värd 425 miljoner.

Välkommen till framtiden: Vandrarhemmet Arlanda Jumbo Stay:

Jumbojet ombyggd till vandrarhem, Arlanda flygledningstorn i bakgrunden
Bild: STF

Bild inifrån cockpit med två sängar, utsikt mot Arlanda på natten
Bild: STF

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: