Att arbeta mot missbruket är bättre än att arbeta mot missbrukarna

I veckan drevs i SVT:s nyhetsprogram en märklig kampanj mot att Stockholms stad inte slänger ut missbrukare på gatan. Det handlar om Västberga boende, ett stödboende med drogtolerans som vänder sig till hemlösa män med missbruks- och/eller psykiatriska problem. Drogtoleransen innebär att det initialt ställs låga krav på drogfrihet. Däremot ska den boende motiveras till förändringsarbete och givetvis till att bryta sig ur sitt missbruk.

Vinkeln i de starkt moralistiska tv-reportagen är att detta är en billig förvaring utan vård eller hjälp och att staden på detta sätt ”underlättar” för missbrukarna att fortsätta.  I inslaget i ABC/Aktuellt visades bilder på personer som sitter i en trädgård och dricker alkohol och ger intryck av att vara narkotikapåverkade. Men trädgården som de befinner sig i är inte Västberga boendes trädgård. Det är inte tillåtet att ha eller bruka narkotika eller alkohol på boendet, däremot får boende komma in om de är påverkade, förutsatt att de inte är våldsamma eller beter sig aggressivt mot personalen eller de andra som bor där.

Lilith Svensson anser att även en knarkare har rätt till tak över huvudet

Givetvis ska vi, samhället, erbjuda vård och hjälpa människor att slippa ifrån sitt missbruk men vad gör vi med de som inte vill ha hjälp? Ingen behöver svälta, ingen behöver bo utan tak över huvudet men för att få detta måste man ställa upp på samhällets krav. Det finns de som väljer att inte göra det, det finns de som hellre smäller upp ett tält trots att det är vinter, det finns de som sover i trappuppgångar, på olika soffor varje natt etc. Det finns människor som inte kan, inte vill eller just för stunden inte är motiverade att sluta med sitt missbruk. Vad ska vi göra för dom? De som avbryter behandling efter behandling och inte vill behandlas.

Kanske är det så att du måste bli hemlös för att upptäcka hur allvarligt ditt missbruk är, för att du ska ta tag i det och söka hjälp? Men de som inte ens söker hjälp när hela livet rasar ikring dom, vart ska de ta vägen?

Ett människoliv har ett okränkbart värde även om det ser ut att vara en spillra. Ska vi bara vända bort blicken när vi ser dom, låtsas att vi inte vet om att de inte har någonstans att ta vägen när natten närmar sig? “För det finns ju hjälp att få”.

Tak över huvudet, toalett, dusch samt mat i magen är sådant ingen i vårt samhälle ska behöva vara utan, det är minimum vad man kan förvänta sig av ett civiliserat samhälle.

Typen Västberga boende ska inte vara det allmänt rådande boendet för missbrukare. Vård ska alltid erbjudas. Vi måste fortsätta arbeta för att människor slutar missbruka, för att människor ska kunna resa sig, för att människor ska kunna börja om på ett nytt och lyckligare kapitel av sitt liv. Varje människoliv är värt den ansträngningen. Jag säger bara att jag tror att vi behöver boende som Västberga också, boende där det inte är nolltolerans, boende där du inte står på gatan om du inte lyckas att hålla dig upprätt och stå emot.

Även en knarkare har rätt till tak över huvudet, toalett, dusch och mat i magen.

Och Maria Abrahamsson konstaterar att på Västberga behöver missbrukarna inte samla ihop livet i en plastpåse varje morgon

Vårt tillförordnade socialborgarråd förklarade politiken i Aktuellt:

-Att hjälpa missbrukare ut ur ett missbruk och leva på ett annat sätt är otroligt svårt, det kräver ett långt motiveringsarbete, förklarade Marie Ljungberg Schött. Vi vet att många av dem som finns här på Västberga har farit runt på olika härbergen, och vi ser Västberga som en förlängning av detta men som är bättre, där man har tak över huvudet varje natt, vet vart man ska sova den kommande natten och där man kan ha sina saker.

-Där finns det också personal som är utbildad som gör allt de kan att motivera att ta nästa kliv. Då finns det också plats, men all forskning visar att det är väldigt svårt att behandla någon för ett missbruk när man själv inte är motiverad. Om någon verkligen skulle vilja ta nästa steg och komma in på behandlingshem, då kan vi ordna plats samma dag.

Före detta nationella narkotikasamordnaren Björn Fries debatterade frågan i Studio Ett med Hans Erik Dyvik Husby. Forskaren Ted Goldberg föreslog på Newsmill en ändring av den hittillsvarande svenska narkotikalinjen, den linje som har lett till att vi har dubbelt så många narkotikarelaterade dödsfall som Nederländerna:

Tiden är mogen för Sverige att erkänna att vi inte har alla svar och ödmjukt börja diskutera olika förslag. En bra början vore om massmedia skulle uppmärksamma diskussionen utomlands, samt ge plats för olika inhemska uppfattningar att komma till tals. På sikt behöver vi en statlig narkotikakommission bestående av vetenskapsmän från många discipliner, med direktiv att förutsättningslöst och i samråd med alla intressenter undersöka alternativ till vår nuvarande narkotikapolitik.

Målet bör vara att föreslå åtgärder som vi kan pröva. Vidtagna åtgärderna ska sedan vetenskapligt utvärderas och resultaten användas som grund för efterföljande beslut. Kort sagt bör Sverige bli ett experimenterande samhälle som bygger narkotikapolitiska beslut på vetenskap i stället för tro.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 tankar på “Att arbeta mot missbruket är bättre än att arbeta mot missbrukarna

  1. Pingback: Nej, en kanyl i sandlådan betyder inte att sprutbytet misslyckats | No size fits all

  2. Vi har infört en ”pedofilscreening” för de som arbetar med barn och ungdomar. Varför inför vi inte en obligatorisk regelbunden knarkscreening för de som arbetar med barn och ungdomar? Troligen far många fler ungdomar illa av knarkande vuxna som de är tvungna att träffa än de få stackare som utsätts för pedofiler. Dessutom är risken stor att ungdomar leds in i missbruk av vuxna missbrukare och om ungdomar vet att deras möjlighet att arbeta med barn och ungdomar försvinner om de missbrukar narkotika så kommer många att avstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s