Mansfrågor nu i fokus, men i vilket?

Förra veckan gav Nyamko Sabuni det välkomna beskedet att regeringen inte accepterar könsmaktsordningens bild av att kvinnor alltid är offer och män alltid förövare. PM Nilsson har utsett att leda en utredning om mansfrågor. Det är dock ännu inte alldeles entydigt vad uppdraget innebär, innan det klarnat finns det skäl att vara orolig att utredningen får fel fokus. Marika Formgren skrev om det i Smålandsposten:

Om genusvetarna får bestämma finns det risk att utredningen landar i liknande slutsatser som delegationen för jämställdhet i skolan gjorde. Den utredningen reducerade problemet med pojkars sämre skolresultat till att det är pojkarna det är fel på. I alla andra sammanhang söker man förklaringen till skolmisslyckanden i skolans egna strukturer, inte hos utpekade elevgrupper. Men genusvetare har en blind fläck när det handlar om mäns och pojkars tillkortakommanden; eftersom genusforskarna bekänner sig till ideologin om könsmaktsordningen kan män inte diskrimineras – de är ju per definition överordnade förtryckare!

Och mycket riktigt, de som sitter vid genusköttgrytorna idag är livrädda att tappa sitt problemformuleringsmonopol, på SvD Brännpunkt krävde fyra genusforskare att utredningen skulle följa deras riktlinjer. Aktivarum kommenterade på sin blogg:

Genusforskare tycks vara en av de mest arroganta yrkesgrupper som existerar. Inte nog med att man i Sverige kallar sig vetenskap trots att fältet i praktiken är en utväxt av amerikanska Womens studies.

 ”Som forskare om män och maskuliniteter välkomnar vi detta initiativ.”

Nu inbillar man sig också att man kan företräda Mansfrågor samtidigt som man är negativ till det manliga könet. Bara att inrätta en underavdelning till genus och kalla det “Maskulinitetsforskning”?

“Våra genomgångar visar tydligt att maskulinitetsforskning är ett starkt och etablerat fält inom svensk genusforskning.”

Den enkla sanningen är att Mansfrågor och Maskulinitetsforskning är två helt olika fält.

Aktivarum tecknar också en bakgrund på en av undertecknarna, professorn vid Tema Genus i Linköping: Jeff Hearn. Hearn är författare till “The Gender of Oppression”, a neo-marxistpro-feminist critique of contemporary patriarchy“. Vad han vill att den statliga utredningen skall komma fram till är uppenbart.

Idag svarar Pelle Billing genusforskarna på Brännpunkt:

Maskulinitetsforskningen tillhör det genusvetenskapliga ramverket. Som alla akademiska discipliner har denna disciplin sin specialkompetens och sin kunskapsbas. Dock krävs en långt mycket bredare ansats än vad ett enskilt akademiskt fält kan erbjuda, för att förstå vilka jämställdhetspolitiska frågor som är viktiga för män. I tillägg till det genusvetenskapliga området kan regeringens utredning behöva konsultera statsvetenskapliga, juridiska, medicinska och beteendevetenskapliga discipliner – för att nämna några exempel.

En annan konsekvens av maskulinitetsforskningens plats i det genusvetenskapliga ramverket, är att den ofta benämner sig som ”kritisk” maskulinitetsforskning. Det finns alltså en tradition av att forskningen ska vara kritiskt inställd till män och manlighet, vilket selekterar för en viss typ av kunskap. Denna ansats har sitt bidrag att ge, men kan inte vara enda utgångspunkten när regeringen vill få en så bred bild som möjligt av mäns livsvillkor och livssituation. Utredningens uppdrag är ju att ”beskriva och analysera mäns livssituation i förhållande till kvinnors i dagens Sverige och hur den har förändrats under senare år”.

A propos Pelle Billing så har Tanja Suhinina skrivit om en mycket märklig artikel av Maria Sveland som tidskriften Ottar av obegriplig anledning tagit in:

Jag vet inte hur ni funkar, men jag tycker Billing har helt rätt i att [Aftonbladets löpsedel om massaker i Syrien] är ett typiskt sammanhang där man lyfter fram kvinnor och barn, men låter bli att nämna vuxna män. Det är ungefär skolboksexempel på osynliggörande. Det fanns säkerligen män bland offren, de dog, det står inte om dem – osynliggjorda. Som feminist borde man också inse att framlyftandet av kvinnor och barn handlar om att de likställs som försvarslösa och svaga. Den föreställningen har feminister fått kämpa mot ett bra tag, så tankegången borde vara bekant och man borde därför som feminist själv reagera på kvinnorobarn. Det gör inte Sveland, hon tycker det är lustigt att nån tar upp att män osynliggörs.
En annan sak som fått Sveland att skratta lately är ”[n]är jag läser att Pelle Billing finansierar sitt bloggande med kvällsjobb som tangolärare”. Det är bara så lilla gubben att jag smäller av. På hans blogg kan man läsa ”Jag är även tangolärare sedan många år tillbaka, och jobbar med ledarskap från ett kroppsligt perspektiv.”. Av det drar jag slutsatsen att han finansierar sin mat, boende, kläder, busskort och övriga liv med att jobba som tangolärare. Jag förstår inte varför det är roligt, eller varför man måste skriva om det så jävla spydigt som Sveland gör.
Överlag tycker jag att det här är typisk ett exempel på hur vissa feministiska skribenter förstör mitt rykte som feminist. Med fast övertygelse om att de sparkar uppåt och fast övertygelse om att deras tunnelseende är det rätta häver de ur sig dum- och otrevligheter som jag och andra feminister sedan får smäll för. Det är verkligen inte okej med mig. Jag vill inte behöva ta konsekvenserna för att Sveland, när hon finanserade sitt bokskrivande med text i Ottar, tyckte att det var skoj när tangolärarn klagade på att man inte nämner att män också kan dö i massaker.
Efter den första reaktionen – ”vafan skriver hon?” – kom den andra – ”varför är texten ens med?!”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 tanke på “Mansfrågor nu i fokus, men i vilket?

  1. Hej! Du skriver verkligen hur bra som helst, och om väldigt intressanta ämnen. Synd det kommenteras så lite, jag hoppas du har gott om läsare ändå… Har följt din blogg i ett halvår eller så och kommer fortsätta göra det. Tack för en bra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s