Återinför ordnarna, inget att orda om

I ett inlägg i Dagens Industri förespråkar doktorn i nationalekonomi Robert Östling att adelsväsendet skall återinföras, som ett sätt för samhället att belöna goda insatser på ett sätt som inte är pengabaserat. Han har en poäng, men det finns ett sätt som är ännu enklare: återinför ordensväsendet för svenska medborgare.

Som hovets hemsida konstaterar, med en uppenbar kommentar till samtiden:

En klar markering av ordnarnas förmånlighet som belöning för staten blev uppenbart under 1700-talet. Ett emaljerat kors i band att bäras offentligt var en billigare lösning än jordegendomar och pensioner, och gav lika mycket status.

Det är fortfarande sant.

Staten inser behovet, men i stället för att uppliva det system med ordnar som redan finns så skapar de nya medaljer, till exempel Sårad i strid.

Medaljer med avbrutet svärd på, i rödsvart band

Alltid något, men Svärdsorden smäller ändå högre, problemet är bara att Riksdagen 1974 förbjöd den från att delas ut.

Svärdsordens halskors

Även på den civila sidan har staten sett sig tvungen att instifta nya, eller ändra användandet av gamla, medaljer för att på något sätt fylla behovet av icke monetära hedersbetygelser.

Idag är det i Europa bara Irland, Sverige och Schweiz som inte delar ut ordnar till sina egna medborgare. Genom det olyckliga beslutet att avskaffa ordensväsendet 1974 så fick vi ett samhälle där de enda statliga belöningsmedlen var pengar och positioner.

Ett återinförande av ordensväsendet för svenska medborgare skulle ha två stora fördelar, båda av mycket stort värde för samhället: Det skulle gå att på ett praktiskt och billigt sätt belöna människor som i sin gärning gjort sig förtjänta av det utan att flytta dem från de positioner där de gör nytta. Det skulle gå att på ett praktiskt och billigt sätt belöna människor som av politiska skäl behöver belönas utan att flytta dem till positioner de inte är kvalificerade för.

Ett sätt att visa sin åsikt är att gå med i Svenska Ordensföreningens grupp på Facebook.
Svenska Ordensföreningens emblem

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om

1 tanke på “Återinför ordnarna, inget att orda om

  1. Pingback: Julklappstips: Gärna halvpension, men först en rejäl medalj | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s