Annelie Babitz och sanningen om näthatet

Bokmässan har dragit i gång i Göteborg, och i spalterna trängs författare som vill göra reklam för sina böcker, på det ena eller andra sättet. I Göteborgs-Posten skriver Annelie Babitz en artikel, komplett med direktlänk till GP:s bokhandel, om vad hon fått utstå som författare:

Alla dessa förföljelser började för någon månad sen, i samband med mitt boksläpp av Bakom den nakna huden: en berättelse om avklädning. Trodde inte att kombinationen av orden striptease och feminism var lika med att få en dödsdom hängande över sig

Var det verkligen så enkelt? Så svensk-dussindeckar-stereotypt? Catta har en annan åsikt:

Det var inte kombinationen striptease och feminism som gjorde folk förbannade och började skriva om henne, det var att hon i sin roll som journalist hotade mig som bloggare att hänga ut inte bara mig utan även hela min familj i en krönika. Det var att hon i rollen som “blodrytande ninjafeminist” använde alla härskartekniker hon kunde mot en annan kvinna. Ingenting annat. Sen att det alltid finns folk som skriver nedvärderande osv om andra på Flashback och i vissa kommentarsfält är inget nytt och verkligen inte bara feminister och kvinnor utsätts för, det drabbas många av. Inte rätt men det är tyvärr så det ser ut. Men det är som sagt inte ett fenomen enbart kvinnor eller feminister drabbas av. Jag har blivit omskriven själv, fått adress, personuppgifter, foto och annat spritt (Se Flashback). Jag har omskrivits som pedofil och gudarna vet allt. Inte för att jag är kvinna utan för att en eller annan  stört sig på mig av olika anledningar. Så det där att gång på gång försöka framställa det som att det alltid är oskyldiga kvinnor och feminister som drabbas är bara jävligt irriterande, de varken utsätts mera eller är oskyldigare själv än andra.

Catta drabbades av den självutnämnda blodrytande ninjafeministen Annelie Babitz då hon dristat sig att ifrågasätta Babitz’ tes att intimkirurgi i Sverige och könsstympning i Afrika i princip är samma sak. Det gjorde hon i maj. Det resulterade under sommaren i mailade hot, härskartekniker och användande av det kvinnliga könsorganet som förolämpning.

Babitz, eller förlåt, Babitz'”vän”, hade bildgooglat ”Annelie Babitz” och då fått upp en bild på ett kvinnligt könsorgan. Den som bildgooglat mer än två gånger vet att det snabbt dyker upp bilder som man inte begriper vad de alls har att göra med söktermen. Det är tydligast vid sökningar på termer som inte har så många träffar, men tillochmed om man googlar på ”Sagan om Ringen”, med 375000 träffar, så dyker en bild på Vladimir Putin upp högt i träfflistan.

Bilderna råkar bara finnas eller ha funnits på samma websida som söktermen, det behöver inte ens vara i samma artikel eller blogginlägg. I detta fall illustrerade Catta sitt inlägg med bilder på två kvinnliga kön för att visa hur orimligt Babitz’ påstående om intimkirurgi och könsstympning som likställda storheter var. Googles algoritm såg att Babitz’ namn fanns på samma websida och kopplade ihop det med bilderna, liksom Google gör med miljarder andra söktermer. Detta begriper dock inte Annelie Babitz trots att hon får det förklarat för sig på mail, hon fortsätter att hota och förolämpa och polisanmäler. Det var alltså den polisanmälan som lades ner, eftersom inget brott begåtts. Det hindrar inte Babitz att fortsätta använda icke-brottet för att få martyrstatus för sig och sin bok:

den bild på ett främmande, uppfläkt kvinnokön som en bloggerska länkade till i mitt namn

Eh? Alltså: Nej.

Catta beskrev Babitz härskarteknik, hot och hat i ett blogginlägg 6 augusti, en vecka innan Annelie Babitz bok kom ut. Det var alltså när Babitz själv avslöjats som näthatare som hon drabbades av de otidigheter på nätet hon i sin artikel idag låtsas handlade om hennes feminism och hennes bok. Catta skriver:

Att GP tar in hennes fantasifulla artikel gör mig aningen beklämd. Varför ger man utrymme till lögner? De har ju bevisligen läst här vad som egentligen hände. Att Annelie Babitz inte blev “förföljd” för att hon är feminist och kvinna, utan hon blev ifrågasatt (om än otrevligt i vissa kommentarer på FB) för att hon betedde sig som en idiot. GP låter alltså Annelie Babitz ljuga om att jag kopplat hennes namn till en stötande bild, varför?

Idag har även Journalisten tagit in en artikel där Babitz ostört stickar på sin offerkofta. Ännu har inga kommentarer släppts igenom, men det är ju inte kontorstid, får se i morgon. I väntan på det har jag rättat det avslutande avsnittet i Annelie Babitz säljartikel i GP:

Jag tycker inte att dessa kränkningar mot kvinnliga skribenter, feminister, flickor, eller andra kvinnor ska bagatelliseras. Men när varken polis, åklagare, Flashback, Google, twitter, eller Facebook vill ta något riktigt ansvar för vad som sker på nätet så visar vårt ”så kallade” jämställda samhälle att jag som kvinna kan kränkas hur mycket som helst utan några konsekvenser alls.

Jag visste inte att det fanns så många rädda män upplagetörstande författare.  Män Upplagetörstande författare som hatar kvinnor.

Jag skrev om hur näthat inte är så svartvitt som det framställs i media för några veckor sedan: Vem kränker vem? Då problematiserade jag också den tes Babitz driver i sin bok.

Catta får avsluta denna bloggpost:

Grejen är att det inte fanns ett skit om henne på nätet innan hon gav sig på mig, folk visste inte vem hon var. Sen startade FB-tråden och hon ifrågasattes. På nätet dyker också alltid troll upp som enbart skriver dumheter, det drabbar många på nätet och inte bara AB. Det är åt helvete men det beror föga på att hon är feminist och har skrivit en bok män är rädd för, det beror på hennes eget beteende. Så det är hennes pådragande av offerkofta, hennes lömskhet i att inte medge hur hon själv agerade innan och hennes lögner jag reagerar på, inte att hon kritiserar anonyma mobbar.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s