En makalös manick

Det är inne nu med tv-program där affärsänglar bedömer uppfinningar och affärsidéer inför kameran. Men som finansieringsinstrument till nya innovationer hjälper det inte långt. Ett annat sätt, som gjorts praktiskt användbart med nätets genombrott, är crowdfunding, många människor lägger ett litet bidrag var. Ett av de intressanta projekten på crowdfundingsajten Kickstarter just nu är denna uppfinning som vill återskapa den gamla glödlampans enkelhet och varma ljus men utan nackdelen av hög energiförbrukning och med nya fördelar. Den nya lampan passar i gamla armaturer, den kopplas upp via det trådlösa hemnätverket och kan fjärrstyras med en iPhone eller Androidtelefon.

Liksom en klassisk glödlampa kan den dimmas, men lifx-lampan kan inte bara ändra ljusstyrka steglöst, den kan göra likadant med färgen. Fjärrstyrningen öppnar också för en mängd tillämpningar; tidsstyrning, ljussättning av musiken, sov-/väckningfunktion o.s.v.

Ser alltså ut att bli en riktigt smart produkt. Det som avskräcker är priset, motsvarande 320 kronor för en lampa, men om den håller upp till 25 år som de påstår, så är det inte så illa. Gensvaret har varit stort, när jag skriver det här finns det 1 plats kvar för den som vill vara med och betala så mycket att vederbörande får vara med i första leveransen av lampor i mars 2013.

En liknande produkt beskrivs i dagens SvD Kultur, men där handlar det alltså om en hel armatur.

intressant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: