Nya Solvalla: biltävlingar, bostäder, bollplan och brädgårdar

I tisdags väntade en bunt papper på mig när jag kom hem från jobbet, bland annat ett ärende där jag verkligen kan säga Yes In My Back Yard! Det handlar om programarbetet för Solvalla:

Förstudien visar på möjligheter att göra om arenan så den kan utnyttjas året om. Idéerna omfattar tankar på att bygga en multihall med ett anslutande hotell för att kunna arrangera större event, konferenser och konserter. Travbanans innerplan föreslås byggas om så att den kan användas för exempelvis konserter, utomhusmässor, biltävlingar och skidtävlingar. […]

Solvallas nya arenaområde kommer därmed att omfatta mindre yta än tidigare. Det innebär en potential att använda området kring Solvallas arenaområde för nya bostäder och andra ändamål.

Det handlar om 750-2000 nya bostäder. På torsdag tar vi, om inget oförutsett inträffar, beslut om att sätta igång programarbetet som

ska genomföras i en öppen dialog med fastighetsägare, närboende, berörda verksamhetsutövare och andra intressen som kan påverkas. Formerna och tidplanen för detta ska klarläggas i arbetets inledningsskede. Ett genomförande av idéerna i STS förstudie förutsätter också överenskommelser med staden om markfrågor, infrastrukturkostnader m.m.

kartbild över Solvalla med omgivningar

Programmet omfattar i första hand den mark som ägs av Solvalla Travsällskap och AB Stockholms Travbana men det öppnar för möjligheten att utöka planområdet söderut och norrut. Det finns problem och möjligheter med båda riktningarna. Vasakronans fastigheter används nu av lätt industri, butiker och verkstäder och en husvagnscamping som skulle tvingas flytta. Grönområdet på berget används av de boende i Bällsta och kommer att användas av de boende vid Solvalla, dock ser jag inga större olägenheter med att bebygga nordsluttningen närmast travbanan. Programhandlingarna pekar på en mycket viktig sak att tänka på för att det nya området skall bli en stadsdel och inte en avskärmad förort:

Idag bildar Ulvsundaleden och Mälarbanan effektiva barriärer mot omgivningarna. En omvandling av området bör ge förutsättningar att på några ställen överbrygga dessa barriärer och knyta ihop bebyggelsen bättre med bland annat den nya bebyggelsen i Annedal och med Sundbyberg. […]

Den verkliga utmaningen i programarbetet blir att hitta en lämplig ny bebyggelsestruktur för området som kan knyta samman den nya avancerade tävlingsarenan och dess bebyggelse med ny tät bostadsbebyggelse. I förstudien visas två nya bostadsområden söder respektive väster om travbanan.

Det är önskvärt att Solvallaområdet utvecklas till en tät ny stadsdel. Samtidigt bör området kopplas samman bättre med omgivningarna.

Områdets befintliga trafiksystem behöver utvecklas. Dels behöver områdets olika delar kopplas samman bättre. Dels behövs bättre kopplingar till omgivande vägnät. För parkeringen kan det finnas intressanta möjligheter att samutnyttja parkering för tävlingsanläggningen och bostäderna.

Solvalla travbana är Nordens största och fyller 85 år i år. Anläggningen har byggts om flera gånger men är nu omodern och behöver inte heller längre så stora ytor som förr, varken på stallområdet eller själva travbanan. Nuförtiden fylls inte läktarna ens på Elitloppet(!) Alltså ett bra tillfälle att planera för ett mer optimalt utnyttjande av marken. Förnyelsen och breddningen av verksamheten smygstartar dock redan i morgon när finalen i STCC för första gången hålls i Stockholm. Japp, en 1,25 km lång (återvinningsbar) asfaltsbana har byggts inför helgen.

Jag skrev om de dåvarande idéerna för fyra år sedan. Då var tanken att travbanan skulle flytta upp till en anläggning vid Bällstavägen som de skulle dela med Brommapojkarna. Det blev inget av med det, bland annat var problemen att bygga så nära inflygningen för stora. Ärendet kom inte ens till oss i Stadsbyggnadsnämnden.
flygbild med nya kvarter inritade
Så här blev det alltså inte, 

Av det ljusgula på bilden har det bara byggts högst upp till vänster, det var dock klart innan 2008 och såg inte ut som illustrationen. Däremot ser det nu ut att bli annan verksamhet norr om startbanan. Till exempel har Ekesiöö brädgård option att flytta dit 2014 när deras nuvarande anläggning vid Bällstaviken skall rivas för att ge plats åt bostäder. Redan 2008 togs ett start-PM för att bygga en idrottsanläggning vid Bällsta Gård men processen lades på is under utredningen av planen att bygga ett stort evenemangsområde där.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Ett svar to “Nya Solvalla: biltävlingar, bostäder, bollplan och brädgårdar”

  1. Johanna Says:

    Ja, vi bor ju inte där längre så nu kan dom få bygga hur mkt som helst. Kanske dags att satsa på små billiga hyresrätter och studentbostäder;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: