Spritfest i stratosfären

Aftonbladet ”avslöjar” idag att det förutom mat också serveras alkohol på de tre regeringsplanen. För en summa av 65000 kronor om året. Vi förväntas bli upprörda. Enligt uppgifter i artikeln har flygplanen sådär 100 flygtimmar i månaden, det gör 1200 flygtimmar på ett år. Det dricks alltså alkohol för 54 kronor i timmen på regeringsplanen. Om man gör som Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan vill och tar bort alkoholen från det som ingår skulle priset alltså kunna sänkas från 10800 till 10746 kronor i timmen.

Räknar man hur mycket det dricks för per passagerare blir det följande: 65000/275 flygningar/7,5 personer. Det rör sig alltså om skattebetald alkoholförtäring i luften för 31 kronor och 50 öre per person och flygning. Aftonbladet behövs – för att avslöja att på regeringsplanen serveras det som tills för några år sedan fortfarande ingick på varje proletär ekonomiklassresa med reguljärflyg och fortfarande ingår i business class – om sanningen skall fram! Planen är i luften 1200 timmar om året, 275 flygningar betyder att varje flygning i snitt är 4 timmar och 22 minuter lång. Vilken spritfest!

En mycket mer intressant och relevant vinkel än Aftonbladets tar herr Wiseman. Interndebitering mellan statens olika delar kan ha sina poänger, men då måste den handla om verklig kostnad. Wiseman visar hur märkligt det slår inom Försvarsmakten när det leks affär från diverse myndigheter trots att förutsättningen för konkurrensutsatthet – konkurrens – inte finns och inte heller kan/får finnas. (Detta gäller speciellt fastigheter och är ett stort problem inte bara för försvaret utan också för t ex universiteten och muséerna). Det pris som statsrådsberedningen och hovet betalar för försvarets flygtjänster är för övrigt ett ordentligt underpris och innebär att hovets och statsrådsberedningens resor subventioneras av försvarspengar. Jag har inget emot att de reser, och under resan konsumerar alkohol för 7 kronor och 20 öre i timmen, men då bör deras respektive myndighet betala det verkliga priset och också få anslag till det.

Norah och den hälsosamme ekonomisten tycker att Aftonbladet ägnar sig åt trams. Tord tycker att Aftonbladet gjort ett viktigt avslöjande.

[uppdatering, en kommentator påminde mig om att när det gäller alkoholinköp på Systembolaget så går ju de mesta pengarna omedelbart tillbaka till statskassan. Till exempel är över hälften av priset för en ordinär starköl alkoholskatt och moms. För starksprit utgörs över 80% av priset av skatt, dessutom tillkommer Systembolagets vinst]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 tankar på “Spritfest i stratosfären

  1. Pingback: Skydda oss från utrikesminister Carl Bildt – Återinför Stopparagrafen – NU! | Nemokrati

  2. Större delen av alkoholpriset är ju statlig skatt, så om man vill ta reda på skattebetalarnas nettokostnad för såna här tjänster, måste man först räkna bort moms och alkoholskatt från beloppet. Men det har du kanske redan gjort?

    • Jag har inte räknat bort moms och skatt. Ofta så spelar det ju ingen roll när alternativanvändningen är att staten köper saker eller anställer någon för pengarna, eftersom staten ju då får tillbaks en del direkt i skatt. Men i just det här fallet så har du rätt i att det är extremt stor del av priset som är skatt och går omedelbart tillbaka till statskassan. Skall lägga till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s