Löjeväckande lag

För ett par veckor sedan skrev ett antal personer, varav många kända kulturprofiler, en debattartikel på Brännpunkt där de kritiserade den nya sjöfyllerilagen. Inlägget möttes av en storm av självrättfärdiga och halvtänkta repliker som lustiggjorde sig över undertecknarnas yrken och tolkade deras personliga syften med debattartikeln. För att få lustifikationerna att verka rimliga fick dock definitionerna av att ”hårdsupa” och ”fylleri” utvidgas till att handla om ett glas mellanöl till lunchen. Exempel ur högen är Hanna Fahl som i DN hånfullt talade om rätten ”att manövrera motorfordon efter en flaska Jäger” Så, Hanna, du tror alltså att man får 0,4 promille av att dricka en flaska Jäger? Det får allt vara en _mycket_ liten flaska då.

Felet artikelförfattarna gjorde var att ha med en för stor skara undertecknare med sysselsättningar som inte självklart innebar förtroende för deras kompetens i sakfrågan. ”Höhö, Vanheden vill få supa på sjön”. Det avslutande inlägget undertecknades också av bara två personer och den hade också den hänvsining till juridisk auktoritet som borde varit med från början.

Som vanligt när det gäller moraliserande lagar har dess försvarare i allmänhet mycket dimmiga begrepp om vad lagen faktiskt förbjuder: IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt avslutade sin replik i SvD med att

guldkant på tillvaron och socialt umgänge förutsätter inte vin i glaset för den som kör båten.

Vilket visar att IOGT-NTO antingen bluffar eller helt enkelt inte begriper ett dugg vad lagen säger. (Inte för att det gör praktisk skillnad för dem, de tycker ju inte att guldkant förutsätter vindrickande av någon, någonsin). Lagen förbjuder inte bara den som framför båten, utan också passagerare som fullgör ”en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss” att ha alkohol i blodet. Och vem som gör det avgörs inte av föraren utan av polisen. Tidningen Bohusläningen rapporterar:

Gunilla lät båten småputtra fram i vad hon uppskattade till 2 knop. Plötsligt dök en polisbåt upp för att genomföra ett slumpmässigt LAU-prov (Lagen om alkoholutandning). Gunilla ombads att lägga till vid polisbåten.

– Jag blev nervös och lite stirrig, berättar Gunilla Malmberg som är mer van att köra en lite mindre båt än deras nästan 10 meter långa Sea Ray Sundancer.

Polisen ansåg inte att Gunilla kunde lägga till vid polisbåten med tillräcklig smidighet och noterade i förundersökningsprotokollet att Thure kom med råd till Gunilla hur hon skulle hantera ratt och reglage.

– Jag säger till henne att hon inte fått i backen riktigt, medger Thure Andersen.

Då chockar polismännen paret genom att be Thure blåsa i alkoholmätaren. Att han i lagens mening var onykter var inget som Thure förnekade, men han förstod inte varför han behövde blåsa.

Men polisen ansåg att Thure fullgjorde ”en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss” som det står i sjölagen. Därför är han nu polisanmäld för sjöfylleri, trots att han inte körde båten.

Bloggen Morgonsur konstaterar att ingripandet var helt i linje med lagen. Den som fullgör en uppgift av väsentlig betydelse för sjösäkerheten skall inte vara full, problemet med den nya lagen är att den sätter gränsen för ”full” vid att ha druckit en mellanöl.

Enligt statistiken (sedan 1994)  har det ännu inte ens inträffat att någon blivit påkörd och allvarligt skadad eller dödad av att någon med 0,2 – 1,0 promille kört på dem p g a “berusningen”. Olyckorna (17 st allvarliga sedan 1994 av den typ som lagen adresserar) har generellt minskat trots fler och större båtar, och fler besökare i skärgården. Således är hela det “problem” nya sjöfyllerilagen kraftfullt angriper inte ens existerande. Rädslan för att bli påkörd av salongslulliga fritidsskeppare – hela grunden för införandet av en absolut 0,2-promillegräns – är totalt ogrundad.

Vi har således fått en för skärgårdsbefolkningen starkt frihetsbegränsande inskränkning som helt och hållet grundats på one-linern “alkohol och trafik hör inte ihop” och en irrationell rädsla för något som ännu aldrig (sic!) inträffat. Trots 500 000 båtägare och 2,5 miljoner människor i skärgården varje sommar.

Det torde i sammanhanget inte komma som en överraskning att många ser det som rätt viktigt att umgås kring god mat och dryck under sommaren. Samt att ta sig hem till den egna ön efter besöket hos grannen på andra sidan viken. Och som många av oss kritiska röster påpekat – och som media nu äntligen börjat upptäcka – kan man tämligen godtyckligt anses vara sjöfyllerist även som passagerare. Nyss nämnda gäller redan vid ett föga kontroversiellt eller omdömeslöst alkoholintag.

Svenska Dagbladets nyhetsredaktion ser sig av någon anledning föranlåten att belåtet utropa att den nya sjöfyllerilagen har brett stöd. Enligt en opinionsundersökning gjord av Livräddningssällskapet tycker åtta av tio svenskar att det är lika omdömeslöst att köra båt med alkohol i blodet som att köra bil. (Det framgick naturligtvis inte av frågan att lagen även gällde passagerare). Därmed är saken avgjord, tycks reportern mena. SLS hade hellre velat ha lag om obligatorisk flytväst. (Där håller jag helt med, det skulle visserligen också krångla till det för båtlivet, men det skulle, till skillnad från 0,2-promillesgränsen, få en påvisbar positiv effekt på olyckorna) men förbundet är är ändå positiv till lagen för de ”signaler” den sänder ut. SLS representant framhåller att

Lagen om nykterhet gäller båtar över tio meter och båtar som går över 15 knop. Det är också de båtarna som är farligast för mindre båtar vid en kollision.

–Det är de mindre båtarna som drabbas av drunkningsolyckor. Stora båtar klarar sig ofta med krockskador, säger Anders Wernesten.

Öh, ja. Alldeles riktigt. Men antalet inträffade olyckor av den typen där föraren av den stora båten hade druckit två glas vin är praktiskt taget icke existerande, det handlar då om alkoholhalter i blodet på långt över 1,0 promille, dessa fall täcktes alltså in redan av den gamla lagen. De flesta dödsolyckor är och har varit singelolyckor i båtar som inte täcks in av den nya lagen heller. Den nya lagen riskerar tvärtom att bli direkt kontraproduktiv: I stället för att ta en större och sjösäkrare båt och riskera åtal kommer den som druckit två glas vin i stället använda sig av en liten jolle, då undviks hotet om åtal, men å andra sidan ökar skaderisken enormt, den som lagen påstod sig vilja minska.

Skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson anser det orimligt att jämställa framförandet av en båt i några knop på en fjärd med framförandet av en bil i 90 km/h på en väg med ett par decimeters marginal. Hanna-Karin Grensman avfärdar argumenten för den nya lagen som förmynderi. Mattias Svensson ställer frågan varför det är så jävla viktigt att få göra saker som inte ses med gillande av hela omgivningen. Ekurirens ledarsida tycker att fylla bakom ratten är lika fel i vatten. Aktionsgruppen Båtfolket har gjort en vitbok (pdf) om den nya promillegränsen, de gillar den inte. Finlands riksdag beslöt i somras att behålla gränsen för roderfylleri i allmän sjötrafik på 1,0 promille, den gräns som förut gällde i Sverige, de såg inga sakliga skäl att sänka den.

Ett huvudargument för lagens förespråkare är det känslomässiga ”det skall inte vara skillnad att framföra fordon på land och till sjöss”. Jaha ja? Då får vi ändra några regler för landtrafiken:

 • Hastighetsbegränsning i tätort kommer i fortsättningen att vara 9 km/h.
 • Allmän fordonsbesiktning kommer att avskaffas och inte längre gälla vanliga motorcyklar och personbilar.
 • Likaså försvinner även kravet på körkort för de flesta vägfordon, inklusive majoriteten bilar och motorcyklar.
 • Högerregelns tillämpning gäller olika för olika fordonsslag, sportbilar väjer i normalfallet för bussar och lastbilar.
 • Det kommer att vara tillåtet för barn att framföra motorfordon på allmän väg.
 • 0,2-promillesgränsen gäller även passagerare om polisen anser att den skall göra det.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

8 tankar på “Löjeväckande lag

 1. Ja, snurrig lag som effektivt stoppat normalt umgänge i skärgården och Mälaren under de vackra sommarmånaderna. Det är bara att se hur få båtar som var ute och rörde på sig under midsommarhelgen för att inse konsekvenserna. Och prioriteringen mellan att jaga inbrottstjuvar till sommartomma hus till förmån för att jaga ägarna till husen känns ju också lite egendomlig.

 2. Om två bilar av samma typ möts i en korsning är det vindriktningen som avgör vem som får köra först!
  I dimma måste man tuta varannan minut samt köra med nerrullade rutor så man hör andra tutande bilar i omgivningen.
  Man får heller inte sitta berusad i en parkerad bil om det inte är någon nykter med.

 3. Polisen har följt lagens bokstav. Om man inte gör som polisen så följer man inte lagförfattarnas text., hur urbota dumt det än kan bli.
  Hur kommer det sig, att man är ”full” vid dessa magiska brytpunktsgränser?
  Om man är ”full” beror på båten, inte på det innanför flytvästen.
  5 cm, och 1,85km/tim?
  Dvs 9,95cm till brytpunkten 10meter eller skillnaden mellan 14knop och 15knop?
  Vad skiljer och förenar?

 4. ”Felet artikelförfattarna gjorde var att ha med en för stor skara undertecknare med sysselsättningar som inte självklart innebar förtroende för deras kompetens i sakfrågan. “Höhö, Vanheden vill få supa på sjön”. Det avslutande inlägget undertecknades också av bara två personer och den hade också den hänvisning till juridisk auktoritet som borde varit med från början.”

  hej Hagwall. Både Brännpunkts grundartikel samt slutrepliken var undertecknad av Advokat Bengt Gärde, Sv Båtunionen, så juridiskt auktoritet har funnits hela tiden. För övrigt var ju mängden av kända personer ett genialiskt sätt att få upp 0,2-frågan högst på agendan. Har jag fel Hagwall? Bästa hälsningar, Ola

 5. Pingback: Årets bästa bakfylla « No size fits all

 6. Pingback: Promillepuritanerna | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s