Ryktet om ironins död är betydligt överdrivet: SVT ger ESC-finalen till Malmö

Efter att Göteborg dragit sig ur stod kampen om att få arrangera finalen i ESC (tidigare känt som Eurovisionsschlagerfestivalen) stod kampen mellan Malmö och Stockholm/Solna. Med tanke på Malmös historia vad gäller att arrangera stora evenemang där Israel deltar så borde de varit uträknade. Men inte för SVT, de har nu tagit beslutet att ESC 2013 hamnar i staden där Ilmar Reepalu styr med br… grönt stöd.

Så sent som i måndags skrev Reepalus partikollega, ersättaren i Malmös kommunstyrelse Adrian Kaba, en ledarartikel om en enorm ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” i Broderskaparnas tidning Tro och politik. (I fredags kom en ursäkt från chefredaktören för ”formuleringar som inte är acceptabla och som aldrig skulle ha publicerats”, men Kabas ledarartikel ligger fortfarande kvar på nätet utan någon som helst kommentar.)

Men man skall inte måla fan på väggen, de flesta som styr är faktiskt inte antisemiter i Tredje rikets första stad:

SVT:s vd Eva Hamilton säger i en kommentar att Malmö lämpar sig bättre för arrangemanget ”med den lite intimare miljön”. SVT tycker alltså att Friends Arena med 35000 platser lämpar sig utmärkt för finalen i Melodifestivalen medan Malmö Arena med 15000 platser lämpar sig utmärkt för finalen i ESC.

Det kanske kan tyckas litet. Men om Israel kommer med till slutfinalen så kommer den ju å andra sidan att spelas utan någon publik alls.

(Tanken slår mig plötsligt att det kanske inte är vad det ser ut att vara. Kan SVT:s ledning vara så diaboliska att de dolt för Ilmar Reepalu att Israel kommer att vara med, då får jag omvärdera min inställning till dem radikalt.)

[uppdatering: Kjellberg tycker att det är bra  [edit: ser inte problemet]  att Malmö får arrangemanget och avfärdar kritiken som småaktig, han nämner dock inte med ett ord den kritik som framförts om Malmös styrandes inställningar till judar och till Israel, den som i mitt tycke väger allra tyngst. Maria ställer sig frågande till arenavalet, liksom Elias. Ville Nordström konstaterar att Stockholmarna hursomhelst får betala ändå, oavsett var ESC-finalen hamnar.]

[uppdatering2: Hanif Bali visar i Expressen att mångkulturargumentet knappast talar till Malmös fördel. Solna och Malmö ligger båda i toppen av listan på kommuner med störst antal utlandsfödda, skillnaden är att i Solna har integrationen fungerat. Eva Hamilton framhåller trots detta Malmö som det bästa exemplet på mångkulturalism, som Hanif konstaterar gör hon misstaget att jämställa mångkultur med problem, att det görs från ett välmenande ovanifrånperspektiv hjälper inte. För Lars Anders Johansson spelar det ingen roll vilken stad ESC-finalen hålls i så länge det inte blir Malmö.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

11 tankar på “Ryktet om ironins död är betydligt överdrivet: SVT ger ESC-finalen till Malmö

 1. Det är nog närheten till Europa som avgjorde. Europeiska journalister gitter inte åka ända upp till sthlm. Hellre 15.000 europeer än 35000 stockholmare

 2. Pingback: Elias Granqvist (m) » Arkiv » Korta noteringar en söndag

 3. Hamiltons val illustreras mycket väl av Malmös självmål i denna match mot Västerås.

  Det ryktas om att Reepalu ska läsa den gamla tyskbaltiska dikten ”Est ist lett balt waren?” vid öppningsceremonin, för att illustera att han inte är renhårig. Stämmer det?

  Hamilton ska vid TV-sändningen dra det gamla skämtet;

  En man går in i en tobaksaffär och frågar ”Har ni Hamilton på på burk”.
  Varvid butiksbiträdet säger ”Javisst”.
  Mannen säger du ”Släpp ut honom då!”

  Allt för att sprida ett skimmer över hela tillställningen. Ett löjets skimmer. Det är ju klart att man inte ska ha en sändning från en arena som heter FRIENDS arena. Det förstår väl vem som helst??

  (Pianot som man hade tänkte använda vid ESC sändningen har tyvärr redan gått sönder då Hamilton trampade i klaveret).

 4. Pingback: Vad är fel med Malmö som värd för ESC? | signerat || kjellberg

 5. Loreen gjorde ju en stor insats för de oliktänkande i Azerbaijan under sitt besök där. Vore det inte en bra idé att hon vid ett kommande besök i Malmö i samband med nästa ESC besökte olika trossamfunds lokaler i Malmö, offentligt begär klargörande av uttalande som vissa ledare i Malmö har gjort och så vidare. Likanande det hon gjorde i Baku?

  Den antisemitism som verkar frodas och gödas i Malmö skulle nog må bra av att luftas lite. I utländska media kanske. Om Reepalu nu verkligen vill ha stöd i att vända utvecklingen till något positivt så skulle ju han rentav uppmuntra till detta. En intervju eller en dold inspelning från någon polispiket som sänds utanför Sverige skulle ju sitta som hand i handske, som turistbefrämjande. Integrationspolitiken i Malmö jämfört med andra större städer i Sverige skulle passa bra att visa upp under nästa års ESC! Några brinnande bilar kanske? Reepalus samlade uttalanden i en samlingsvolym?! Pudlarna i ett appendix?

  Loreen skulle också kunna i denna stad där så många av arabiskt ursprung bor kunna ta upp frågan om förtryck av berber i vissa arabiska länder.

  Nu kanske inte Loreen vill åka till Malmö över huvud taget? Vem vet? Det finns ju många bra anledningar att åka till Malmö och andra sidan sett. Alla de som kom dit i de vita bussarna tyckte i alla fall det. De som räddades över från Danmark under orostid också. Nu för tiden?

 6. Pingback: ESC i Malmö – borde Reepalus DC-debackel hindrat detta? | signerat || kjellberg

 7. Pingback: Mediokratifestivalen | No size fits all

 8. Konstigt att du inte kommenterar ESC-finalen i Malmö, nu när den är över. Ett av de bästa TV-arrangemangen som någonsin hållits i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s