EUrektil dysfunktion

Tidigare i år presenterade EU-kommissionen en rapport om hälsan hos män i Europa. Men den officiella versionen skiljer sig märkbart från den rapport som forskargruppen lade fram och fick godkänd i vintras.

I både den ursprungliga (mycket omfattande) rapporten och forskarnas egen sammanfattning finns avsnitt om bland annat sexuellt beteende, kondomanvändning, män som offer för våld, självmord, konsekvenser av skilsmässa, erektil dysfunktion och infertilitet. Dessa ämnen har utelämnats i kommissionens officiella version. Andra delar av rappportsammanfattningen återges däremot ordagrant, till exempel avsnitten om alkohol, fetma, cancer, olyckor och tandhygien.

Ordet ”homosexuell” förekom 7 gånger i forskarnas resumé, ordet ”skilsmässa” 12 gånger, ”erektionsproblem” 14 gånger och ”kondom” 16 gånger.
I den rensade rapporten, som gavs ut av EU-kommissionen, förekommer orden inte en enda gång. Ordet självmord fanns 42 gånger i originalet, i den censurerade rapporten var bara 9 kvar. Rapporteringen i svensk media har varit kortfattad, men i Danmark är den desto grundligare, till exempel har Danmarks Radio talat med en av den censurerade rapportens huvudförfattare, Svend Aage Madsen på Rigshospitalet. Han är chockad över att hans och kollegornas sammanfattning blivit utsatt för vad han kallar ”systematisk censur”.

Tidningen Politiken rapporterar [min översättning, redigering och länkning]

Vi levererade vad [EU-kommissionen] bad om, men med hokus-pokus blir allt det som de inte bryr sig om att höra försvunnet. Vem som helst kan se att det handlar om gammaldags familjevärderingar och tabun. Men om vi inte får upplysa om prevention, självmord och speciella hälsoproblem för homosexuella kan vi inte heller göra något åt det. På det sättet är kommissionens ingrepp enormt grovt och avgjort hälsoskadligt.

Man kan hitta forskarnas ursprungliga rapport på cirka 400 sidor på kommissionens webbplats. Här går den under namnet ”Extended Version” och presenteras som att vara för speciellt intresserade forskare.

Den kortare versionen, där orden ”kondom” och ”sexualitet” inte nämns en enda gång, är enligt hälsokommissionärens talesman Frédéric Vincent den officiella versionen. Den skall ge en enklare överblick, och det är den som skickas ut till politiker och andra beslutsfattare både inom medlemsstaterna och EU-systemet.

Det lugnar inte kritikerna.

Det gör bara saken värre, det är just de som måste fatta beslut och agera för att förbättra villkoren som inte hör om dessa viktiga områden inom mäns hälsa, säger [EU-parlaments]ledamoten Britta Thomsen (S).

Politiken har bett henne att jämföra olika versioner av rapporten. Hon betecknar kommissionens redigering som ”Djupt, djupt chockerande.”

Trodde ni att enkelspåriga fördomar hos Kommissionen var begränsade till vetenskapliga rapporter? Klart ni inte gjorde, det var tyvärr inte en överraskning att PR-avdelningen återigen havererade i en kampanjvideo för arbetet att locka fler kvinnor att syssla med forskning: Science: It’s a girl thing!

Sanna sammanfattar:

Bokstäver som imiterar läppstiftsklotter basunerar ut att vetenskap ”är en tjejgrej”. Bokstaven ”i” i Science utgörs av – japp – ett läppstift.

Och då talar vi bara om loggan. Satsningens första kampanjfilm delades ivrigt på internet under helgen – och inte för att folk var förtjusta. Det är verkligen magiskt dumt. Silhuetter av kvinnor som åmar sig och paraderar i högklackat, rosa, droppande nagellack, rosa, laboratorieutrustning som glittrar i strålkastarsken, rosa, en karl i vit rock vid ett mikroskop begapar tre textilt sparsamma tjejer, rosa, färgglada vätskor och pudriga explosioner, kvinnor som fnittrar förtjust när de ser molekyler… Ja, ni fattar. Det här med kullkastade klichéer gick sådär.

Kommissionen borde verkligen skaffa bättre pr-konsulter, det är bara ett par månader sedan det senaste mediala magplasket, en reklamfilm för utvidgningen av EU. Malin Siwe skrev om det då:

Snabb sammanfattning. Stor öde industrihall. Asiatisk kampsportare gör konster. Europeisk kvinna i gul Killbilly-overall stirrar stint. Duvor flyger upp. Indisk snubbe med turban, skägg och kroksabel gör sina stridsgester. Därpå en perfekt musklig svart kämpe. Bruden stirrar lite till, klonar sig och bildar en ring av tolv europeiska kvinnor runt de främmande aggresiva männen. Kvinnorna sätter sig i yogaställning, männen i mitten går upp i rök och kvinnorna förvandlas till EU-flaggans tolv stjärnonr. Därpå följer följer kommissionens meddelande: ”the more we are, the stronger we are”.

Alltså. Är tanken att ju fler länder som är med i EU desto bättre blir vi på att förinta utomeuropéer? Eller tänkte kommissionen att till exempel Kina, Indien och Brasilien ska gå med i EU och då låta sig representeras av tolv europeiska stjärnor? Eller hade direktoratet för utvidgning bara alldeles för mycket pengar på reklamkontot och alldeles för lite omdöme? […]

Kränkt är jag inte. Men förbannad. Det här är inte första gången Brysselbyråkraterna med alldeles för stora budgetkonton gör reklam som förolämpar EU-medborgarnas intelligens. Skär ner budgeten. Rejält. Och gärna retroaktivt.

Malin Siwe blev tyvärr inte hörsammad, vi skattebetalare hade helst sluppit se kommissionens senaste alster om flickor och vetenskap. [uppdatering, Expressen vill fortfarande lägga ner EU:s propaganda som kostar 20 miljarder per år]

Och fortfarande finns det de som tycker det vore en bra idé att låta EU centralt bestämma över moralfrågor

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: