Urspårat bildreportage på Arlanda Express

Bloggen Genusfotografen har tittat på Arlanda Express´ tidning Xpress från i somras, de hade en stor artikel om Sveriges Mästerkock Louise Johansson. Man kan säga att bildsättningen spårade ur där. Jag har inget emot att det spelas på könsroller i reportage, både med och mot. Det ”manliga” sättet att framställas behöver inte vara det enda rätta, inte heller för män. (Och jodå, även mäktiga män uppmanas av fotografer att göra tokroliga saker, kom ihåg bilden på Olof Johansson med uppkavlade byxor i vattnet vid Öresundsbrons fäste). Men att hon poserar barfota i köket blir löjligt och bilderna med vattenslangen, speciellt den sista, är sexistiska eftersom de inte har med saken att göra. De kunde möjligtvis platsat om hon presenterat en sensuell kokbok, vilket hon inte gjorde.

Som Carl Johan konstaterar i en kommentar, problemet är att text och bild inte hänger ihop. Andra drar slutsatsen att det ju behövs två för att dansa tango, fotograf och fotograferad. Jag förstår mycket väl att Louise Johansson tycker det är roligare att posera stajlad i fina klänningar än att fotograferas i ett allvarligt uttryck lagandes mat i sina vanliga arbetskläder. Och man skall inte sticka under stol med att kvinnor gärna använder sin skönhet i marknadsföringen av sig själva. I det här fallet blev effekten dock mycket märklig.

Just fenomenet med kvinnor som dricker vatten på bild har jag också berört tidigare: Kvinnor har uppenbarligen svårt att träffa munnen när de dricker, men de verkar lyckas bättre då de äter sallad ensamma, det senare gäller för övrigt även män, och alla kan ju hitta glädjen i inkontinens. Läs här.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 tankar på “Urspårat bildreportage på Arlanda Express

  1. Pingback: Mandom, mat och morske män « No size fits all

  2. Tycker han har en viss poäng men lyckas som alltid när det är ett genus-prefix involverat göra en fjäder till fem hönor. Det är väldigt lätt att ta dessa bilderna och kritisera dem ur sin kontext och vinna billiga ”genus”poäng på detta.

  3. Genusfotografen har blivit ålags att betala ett grovt skadestånd till Fotografen i fråga… pgr av otillåten bildanvändning och förtal

    LÄR er att se skillnad på reklam och feministisk dåraktighets politik
    eller puckade så kallade journalister som inte vet vad dom sysslar med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s