Gärna pension, men först en rejäl medalj

Svenska soldater har utkämpat krig i Afghanistan i över tio år. Nu börjar samhället så smått uppmärksamma deras insatser, bland annat genom medaljutdelningar, senast i går på nationaldagen.

Johanne Hildebrandt skrev i samband med veterandagen förra veckan:

[V]eterandagen, då de soldater som har tjänstgjort utomlands hedras. Om du hade bott i något annat land hade du förmodligen kunnat fira detta med en folkfest med parader, uppvisningar av stridsflygplan, rockband, ceremonier som direktsänds i tv, hoppborgar, öltält och dylikt. Men eftersom vi befinner oss i Sverige kommer en betydligt mer stillsam ceremoni att hållas på Gärdet i Stockholm, där bland annat några soldater från FS19 får medalj för de extraordinära insatser de utförde i Afghanistan.

Ceremonin är visserligen större än den var förra året och prins Carl Philip kommer att vara där, vilket är synnerligen hedervärt. Bara det faktum att man infört en officiell veterandag och delar ut medaljer är trots allt ett stort steg framåt i ett land, där inte alla förstår vad en insats kan kosta i uppoffring för både soldater och anhöriga.

För varför kan svenskar beundra kändisar som inte gjort något annat än att synas mycket offentligt men inte soldater som riskerat sitt eget liv för att skydda civila i ett annat land? Soldaterna har ju trots allt uträtta något av verkligt värde. FS19 hjälpte exempelvis till att genomföra ett val i Afghanistan som talibanerna gjorde allt för att förhindra. En soldat sårades, hårda strider utkämpades, men FS19 gjorde sitt absolut yttersta för att skydda valarbetare och röstsedlar.

Medaljerna på veterandagen och nationaldagen är ett erkännande från samhället att det bryr sig, utdelandet är en symbolhandling som är mycket viktig för de berörda:

För Ahmad Saadoun betydde dekorationen mer än bara själva utmärkelsen.

– Nu kan man på något sätt avsluta på riktigt.

Tyvärr är det ännu inte så många andra än Försvarsmakten själv som bryr sig, det enda massmedium som rapporterade från utdelandet 6 juni var Svenska Dagbladet, till exempel valde Expressen aktivt bort att berätta vad prins Carl Philip gjorde på Slottet fast de nämnde att han var där.

Och återigen visar det sig vilket urbota dumt beslut det var att avskaffa svenska ordnar för svenska medborgare. I stället för att dela ut den historiska Svärdsorden måste i stället Försvarsmakten uppfinna nya medaljer, exempelvis ”sårad i strid”. Återinför ordensväsendet!

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 tankar på “Gärna pension, men först en rejäl medalj

  1. Pingback: Per Hagwall om ordensväsendet | Svenska OrdensföreningenSvenska Ordensföreningen

  2. Pingback: Återinför ordnarna, inget att orda om « No size fits all

  3. Pingback: Dubbelsidig diskriminering | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s