Efterlyses: seriös hovbevakning

I DN Kultur har tv-recensenten Johan Croneman sett en BBC-dokumentär om den 60-årsjubilerande drottning Elisabeth och imponerats:

Det första avsnittet av den brittiska tv-dokumentären om drottning Elizabeth, ”Diamantdrottningen” var suveränt –­ när får vi en liknande kartläggning och analys av det svenska kungahuset?

Förmodligen aldrig. SVT tycks varken ha tid eller lust,

Eller något annat svenskt mediabolag heller, kan tilläggas. Här håller jag helt med Croneman, det saknas tid, lust och förmåga. Men han verkar också driva tesen att det beror på någon slags undergiven rojalism i media:

de sliter just nu mest för att få till en snygg hovnigning. När de inte helt knäfaller.

Ursäkta, vilken planet befinner sig Croneman på om han tror att journalister i gemen är rojalister? Journalister är liksom resten av tyckarklassen med få undantag republikaner. Men problemet är inte så mycket deras personliga åsikter, det är deras obefintliga professionalitet. En seriös rapportering om kungahuset syns mycket sällan i Sverige, det finns bara två lägen, och dessa har svenska media växlat mellan alltsedan kungen besteg tronen 1973 och redan innan det: Servil okunnig underdånighet och mobbande okunnig pöbel. Det finns naturligtvis undantag, till exempel må Johan T Lindwall vara servil, fast han vet i alla fall vad han talar om. Men vare sig media haussar eller baissar kungahuset så bryr de sig om att gå på djupet.

I september 2013 har kungen innehaft sitt ämbete i fyrtio år. Det skulle vara ett ypperligt tillfälle för en produktion som under lång tid följer kungens och hovets arbete och sätter in det i ett historiskt sammanhang på ett intresserat och respektfullt, men inte servilt, sätt. Tyvärr finns i dagsläget inget som tyder på att något sådant blir verklighet.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: