En stjärna döps

Som P J skriver, i dag var en bra dag i konungariket Sverige. solen lyste över den skira grönskan och vår arvprinsessa döptes. Men som vanligt var också Republikanska Föreningen i farten, de kräver enligt hemsnickrad logik replikrätt varje gång monarkin syns i ett positivt sammanhang, vid nationaldagar, nobeldagar, kungliga födelsedagar och bröllop. Av ”demokratiskäl” skall enligt RepF statsskicket vid varje sådant tillfälle ifrågasättas. Vilket är lika logiskt som att varje sändning från fotbolls-VM skulle avbrytas en kvart efter matchstart för att låta en panel diskutera om inte bandy egentligen är en bättre publiksport som borde sändas i stället. Ett statsskicket mer närliggande exempel är att tv inte skulle få ha en partiledardebatt om vård eller arbetspolitik utan ett obligatoriskt studioinslag där själva valsystemet ifrågasattes av folk som vill ha enmansvalkretsar eller ändrade regler för personvalskryss. Det finns en tid för ifrågasättande och debatt, men den är inte ”alltid”.

Republikanska Föreningens och deras sympatisörers tourettegastande på twitter blev idag så påträngande att det fick mer än en principiell republikan att börja luta åt monarkisthållet.

Tips från coachen till RepF: Vill ni bli det minsta tagna på allvar, sluta gnälla sönder varje fest!

Fredrik Westerlund skrev om de svenska republikanernas bristande verklighetsförankring i vintras.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar to “En stjärna döps”

  1. Per Kjellén Says:

    Jag utnyttjar varje tillfälle att påpeka, att rojalister i alla ära, men att inte läsa sin läxa är inte ärorikt. Att kalla Sverige för monarki, att teckna avtalet för *kungariket Sverige’ och låta en socialdemokratisk minister skriva under i stället för vad som nationsbeteckningen visar, det är inte ärorikt.

    Om det var så, att Sverige var en monarki med stöd av sin Regeringsform – OK. Då kunde republikaner sträva efter att skapa en opinion.

    Men att ständigt få höra att Sverige är en monarki och att Statschefen har ett ämbete – det är ett svek mot en principi. Att hålla sig till sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: