Skolbetygen och X-kromosom-faktorn

I dag presenterades återigen en undersökning som talar om vad alla redan vet, pojkar får mycket sämre betyg än flickor, bara i sju av landets kommuner fick pojkarna högre betyg än flickorna. Räknar man i stället på snittet för 2009-2011 så fick flickor högre betyg än pojkar i samtliga landets 290 kommuner. Vad som inte framkom i rapporteringen var dock att pojkar därmed inte nödvändigtvis kan mindre. De skriver bättre än flickor på de nationella proven men missgynnas konsekvent betygsmässigt, medan pojkar som grupp får 1% högre betyg än vad de har på nationella prov så får flickor 10% högre.

Skolverket säger att de driver projekt för att jämna ut de omotiverade betygsskillnaderna. Det syns inga resultat av projekten än, men de finns, i alla fall ett. För två år sedan skrev jag om Arabyskolan i Växjö, ett sällsynt undantag där pojkarna fick bättre betyg än flickorna. Man kunde ju inte ha könsskillnader i betygen sa skolan och sökte och fick 76400 till ett projekt för att förbättra flickornas betyg. Projektet har dock inte lyckats, ännu. I rapporten från Skolinspektionen från april i år konstateras att

I den senaste tillsynen påtalades förhållandet att flickornas resultat är lägre än pojkarnas. Detta problem består […] Skolan behöver här gå vidare med såväl fördjupade analyser som nya insatser.

Bloggaren David Holman skriver på SVT Debatt: Pojkar diskrimineras i skolan.

Att pojkar har lägre betyg är för mig inget konstigt när man får se hur samhället ser på misslyckanden mellan könen. Om flickor gör sämre ifrån sig är de diskriminerade och man pratar om ett jämställdhetsarbete för att ändra på detta. Om pojkar gör sämre ifrån sig så är det deras eget fel och man pratar om en ”anti-pluggkultur”.

Jag skrev för ett år sedan om det misandriska skolsystemet.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s