Sätt stopp för den suboptimerade snålhetsen

I en artikel på Brännpunkt kritiserar en mängd välrenommerade forskare regeringens planer på att göra om folkbokföringen. Indelningen av befolkningsstatistiken i socknar och församlingar hotas nu av räknenissarna på Finansdepartementet, Anledningen anges till ”kostnadsskäl”. En dumsnålhet som förutom att den kraftigt kommer att försvåra och fördyra historisk forskning kommer att rasera en stor del av det svenska levande kulturarvet.

För det första förloras den statistiska kontinuiteten, och därmed framtidens möjligheter till analys av samhällsutvecklingen, ett område där Sverige genom sina långa källserier hittills haft en särställning.

Forskningsbehovet gäller inte bara historia, utan lika mycket medicin, ekonomi och samhällsvetenskap. Till dem som tidigare protesterat hör institutioner som Karolinska institutet, Patentverket och inte minst SCB. Behovet finns också inom hembygds- och släktforskning, med mängder av utövare som är beroende av att uppgifterna finns snabbt tillgängliga utan krav på ekonomiska insatser.

Härtill kommer indelningens praktiska betydelse. Enligt utredningens enkät anser över hälften av tillfrågade myndigheter, företag och organisationer att deras verksamhet påverkas negativt om den försvinner. […]

Forskare som Robert Putnam och Francis Fukuyama har visat betydelsen av hävdvunna sociala gemenskaper som förenar och skapar förtroende. Den svenska sockenidentiteten kan ses som urtypen för en sådan social tillgång. Till allt detta är det en av de viktigaste kulturarvsfrågor vi någonsin stått inför. Församlingsindelningen är, liksom socknarnas namn, levande historia med stark livskraft under nära tusen år och en integrerad del av landskapsmiljön.

Peter J Olsson på Kvällsposten vill låta historien leva:

När Malmö stad inför förra valet gjorde rent hus med församlingsnamnen i valdistriktsindelningen blev det för oss med det specialintresset mycket svårare att följa stadens politiska geografi över tiden.

Men ibland behövs inte ens ett skäl för att behålla ett gammalt namn. Personnumren har faktiskt inte gjort våra vanliga namn obehövliga …

Socken- och församlingsnamn är precis samma sak, det är kulturlandskapets tilltalsnamn. Så varför inte strunta i [det] hyperrationella [och] bevara namnen?

Kostnadsskäl är faktiskt rena tramset. Har vi haft råd att till föga nytta införa folkbokföring på våningsplan och lägenhetsnummer så kan man nog registrera församling också.

Sedan borde allt man uppmuntra både de uråldriga gårdsnamnen och den fina [seden] att namnge även nyare villor! Och härader har visserligen i viss mån återinförts i försvarets nya kompaninamn, men mer kan nog göras för att använda de namnen.

Per Westberg bloggar om smolkbokföring och kristofobi:

Att folkbokföringsutredningarna varit tendentiösa och inskränkt sig till fiskala myndigheters intressen är uppenbart. I  folkbokföringsutredningens slutbetänkande (SOU 2009:75) finns ett fullständigt absurd argument. Man skriver (sid. 32):

Att folkbokföringsorten och födelsehemorten i dag utgörs av en församling innebär vissa problem, främst att orterna kan ha kristna namn, vilket undanröjs. Problem!!! Hur tänkte man här? Att vi har församlingar som heter Maria Magdalena och Sankt Pauli vet jag. Men det finns även hedniska namn som Odensvi, Torshälla och Västra Frölunda. Vissa namn kanske uppfattas stötande som Sexdrega församling i Svenljunga kommun. Svenljunga kommuns namn kanske också är knepigt då det kan tydas alltför nationalistiskt. Om man nu vill slippa kristna namn i folkbokföringen får man givetvis problem med Staffanstorp och Eskilstuna.

Skulle regeringen gå på Finansens linje så har jag ett ännu bättre förslag på att spara pengar: Vi avskaffar det arkaiska bruket av personnamn. Det räcker ju med nummer. Nummer avslöjar heller ingenting om någons kulturella eller religiösa traditioner. Rotlöst. Rationellt. Alla har ett nummer, och de som inte har ett får ändå inte vara här, har de ingen benämning så finns de inte, det visste redan Storebror. Dessutom är numren unika, ingen risk för förväxling, aldrig mer problem med två Amir eller tre Arvid i en förskoleklass!

…Eller så lyssnar regeringen på de välunderbyggda åsikter som framförts alltsedan det första förslaget om kraftig ändring av principerna för folkbokföring kom för tolv år sedan.

Så regeringen, låt inte den suboptimerade snålhetsen förstöra för kulturarv och vetenskap! Släng Finansens förslag i papperskorgen den här gången, inte återvinningen där det hamnade sist det begav sig.

[uppdatering: ser i en kommentar att Länsmuséet Gävleborg också bloggat om frågan: Rädda folkets historia]

[uppdatering: min partikollega Elias Granqvist har jobbat i folkbokföringen och tror inte att en omläggning ens skulle spara pengar, på hans blogg ser jag också att det finns en politiker som tycker förslaget är bra. Smålandsposten skriver däremot till socknens försvar]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar to “Sätt stopp för den suboptimerade snålhetsen”

  1. Ingela Says:

    Framför allt är det folkets historia som är i fara. Den enskilda människans historia skrivs av släkt- och hembygdsforskare. För att möjliggöra detta även i framtiden krävs enkla och tydliga kopplingar till den historiska folkbokföringen. Läs mer på http://www.byggnadsvardgavleborg.blogspot.se/2012/05/radda-folkets-historia-sla-vakt-om-den.html.

  2. Elias Granqvist (m) » Arkiv » Onödig och kostsam ändring av folkbokföringen föreslås Says:

    […] som har vettiga synpunkter om detta: Per Hagwall (m), Per J. Olsson på Kvällsposten, Jonas Vlachos, Per […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: