Om debattörers ordval

MikaelLinslusenTrolin kände antagligen att han varit borta ur offentligheten för länge, så när en debatt plötsligt flammade upp om statsministerns ordval i en TT-intervju tog han sin chans att skicka ett öppet brev.

Iranfödde riksdagsledamoten Hanif Bali (M) försvarade å sin sida statsministern och framhöll att kritikerna inte ville se vad det handlade om, att arbetslösheten i  Sverige ser väldigt olika ut för olika grupper och att konjunkturella insatser inte hjälper mot strukturell arbetslöshet.

Det uppskattades inte av icke riksdagsledamoten för Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet Mikael Trolin:
Mikael Trolin kallar Hanif Bali husneger och Onkel Tom på Facebook

Malcolm X stavade sitt namn med c. Bild: Facebook, upplagd av Hanif Bali på hans websajt

Det är ett faktum att det är från just självutnämnt progressiva man ser de mest öppna rasistiska och misogyna uttalandena. Inte så konstigt egentligen, dessa personer har ju definierat sig själva som ofelbart goda, ergo är allt de säger och gör ofelbart gott, och den som inte håller med är ond, eller dum i huvudet* . Den kvinna som förkastar könsmaktsordningen som förklaringsmodell lider således av falskt medvetande och den icke-etniskt svenske som inte ser sig som ständigt underordnad är husneger. Eller var. Numera heter det inbäddad informant, men innebörden är exakt samma. Det verkar dock som Trolin inte fick memot.

Vi får se om Trolins partikamrat Maria Wetterstrand kommer på något sammanhang där ”husneger” och ”Onkel Tom” passar.

Etnisk, ja, det var det som många debattörer hakade upp sig på. Fast när det visar sig att samma personer som nu menar att uttrycket ”etniska svenskar” är inneboende rasistiskt själva bekymmersfritt använder sig av det blir det ju pinsamt. För dem.

Andreas Johansson Heinö skriver att det visst finns etniska svenskar och att SvD:s ”faktakoll” där var rent vilseledande. Han anser att problemet med Reinfeldts uttalande är:

att han öppnat upp för tolkningar att regeringen accepterar en högre arbetslöshet bland gruppen icke-etniska svenskar. Den dörren måste stängas snabbt och resolut.

Niklas Lindgren skriver:

Om vi inte ens får säga att invandrare eller unga har högre arbetslöshet än genomsnitten så lär vi aldrig kunna lösa problemet, nämligen att invandrare och unga faktiskt HAR högre arbetslöshet än genomsnittet (se Hanif Balis suveräna inlägg). Gissningsvis kan vi ju behöva reagera på detta faktum annorlunda, än om arbetslösheten i vårt land var jämt fördelad mellan inrikesfödda och utrikesfödda, samt gammal som ung. På samma sätt, om vi inte får säga att hatbrotten mot judar i Malmö begås av enskilda individer ur en invandrargrupp från mellanöstern istället för skinnskallgäng, så kan vi aldrig göra någonting åt det.

Det är ett viktigt klargörande. Då Stefan Löfvén menar att vi inte skall ”pekar ut folk” så kommer han aldrig någonsin att lösa det ofantliga problemet med utanförskap i exempelvis Rosengård. Han kommer gissningsvis att fortsätta försvara turordningsregler, kräva att deltidsanställda har rätt till heltid och instifta allehanda innovationspolitiska råd som inte kommer att skapa ett endaste jobb. Allt detta medan invandrare i vissa områden fortsätter att vara arbetslösa en masse, med alla dess följdproblem.

* (Det finns naturligtvis också andra som hyser rasistiska och misogyna åsikter men det är i princip bara de som är övertygade om sin egen politiska korrekthet som visar dem helt öppet)

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar to “Om debattörers ordval”

  1. Näthatet och vad som kan göras åt det | No size fits all Says:

    […] Nima Dervish skriver om hur antirasister och vänster utan att blinka häver ur sig rasistiska tillmälen mot de som inte tycker som dem. Invandrare förutsätts vara vänster, de som inte är det stämplas som husnegrer. […]

  2. Svartvit tv i jul? | No size fits all Says:

    […] den svarta dockan? Vi vet redan deras svar, hon tycker ”fel” och är följdaktligen en Onkel Tom (i sammanhanget ett ännu mer idiotiskt uttryck än […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: