Kritiken mot P1 nu i DN, SvD, Expressen och P1

Nu har kritiken om P1:s fejkade Fridareportage till slut nått de stora medierna, tidigare var det ledarnotiser på mindre landsortstidningar, men nu har det tagits upp av ledarsidorna på såväl DN som SvD. Sakine Madon creddar i Expressen Erik Lakomaa, som grävde fram grundstoryn, och mig, som gav den spridning.

Själv tror jag att även klassaspekten spökar; gång på gång görs fattigdomsreportage där journalister från medelklassen inte tycks förstå att det finns värre fattigdom än att inte ha råd med märkesjeans, ost på Seven Eleven eller att behöva sälja en centralt belägen lägenhet.

När jag kontaktar SR medger programansvarig, Ulla Svensson, att de borde ha tagit upp bostadsrätten och kanske även tjejernas tidigare gemensamma arbetsplats.

Kanalen har tidigare uttryckt att de inte tyckte bostadsrätten ”hörde hemma i berättelsen”. SR:s hantering har varit under all kritik; Mona Masri borde ha fått stå till svars för sin journalistik, i stället har SR låtit Frida chatta med arga läsare. Det är bra om relevant kritik tas på allvar.

Att SR låter medarbetare göra propagandalekstuga av public service är ett problem.

Ett annat är att så många andra medier applåderar och deltar i spelet.

Så banaliseras en viktig samhällsfråga som fattigdom.

I förrgår sände Medierna i P1 sin granskning av grannprogrammet. Det är riktigt bra radio! Lyssna här. Projektledaren Ulla Svensson motiverade att de inte tog upp Fridas och Mona Masris professionella förhållande med att de då riskerade röja Fridas identitet. Säger alltså Ulla Svensson som i förväg sålt in reportaget till Sydsvenskan, TV4 och Aftonbladet och ansvarat för en hemsida med porträttbild och videofilm på Frida, som presenterades med sitt riktiga förnamn.

Så det är klart att när det här liksom dök upp, i efterhand som det gjorde för oss, så det är klart att då svor jag och tänkte men åh, med två enkla rader där hade ju hon kunnat säga att, ”ja och så…” för det hade ju verkligen inte varit svårt. Men sen knöt det sig i magen på mig, för vad hade vi gjort då? Då hade Frida varit ett google-klick från identifiering.

Argumentationen om att skydda Fridas identitet håller alltså inte, men citatet är intressant på ett annat sätt:

[…] när det här liksom dök upp, i efterhand som det gjorde för oss […]

Jämför vad projektledaren säger med vad P1-chefen sa i intervjun med Second Opinion:

Den reporter som hamnar i en bedömningsfråga om relationen till en intervjuad kan ifrågasättas bör tala med sin närmaste chef.

Det ser onekligen ut som att Mona Masri mörkade kopplingen för sina chefer. Att de nu är redigt förbannade på att hon satte dem i den pinsamma situationen är en inte helt obefogad gissning.

Johan Eriksson har bloggat.

På SR:s programsida finns nu uppgiften om bostadsrätten med högst upp, där finns dock ingen kommentar om det förhållande att intervjuobjektet och reportern kände varandra sedan de tidigare arbetat tillsammans på P3 Malmö. En länklista finns också, dock inte till några bloggar…

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

4 svar to “Kritiken mot P1 nu i DN, SvD, Expressen och P1”

 1. Susanna H Svensson Says:

  Just bostadsrätten hade kunnat leda till ett väldigt intressant reportage. Det har ju kommit fram att Frida fått utfyllnad från soc i fyra månader trots bostadsrätten. Det är inte alla kommuner som har såna regler. Många kommuner kräver att bostadsrätts och villaägare säljer omedelbart innan de betalar ut några bidrag. Ett reportage om skillnaderna i praxis när det gäller socialbidrag till personer i ekonomisk knipa mellan olika kommuner skulle verkligen vara på sin plats.

 2. Bashflak Says:

  Jag tycker fortfarande att det mest anmärkningsvärda är att ett företag gör reportage om en person de själva inte längre vill ha kvar i anställning, för att visa hur kallt Sverige blivit för de personer som företagen inte längre vill ha kvar i anställning. Och sen på nåt sätt försöker få det till att det (underförstått) är borgarregeringens fel, eftersom det sändes första maj.

 3. mullis Says:

  tack för du gräver vidare och avslöjar myglet,
  det är så skönt när någon någon gång avslöjar myglandet
  förresten är p1 numera en del av V och MP
  man måste komma ihåg det om man mot förmodan lyssnar på dom

 4. Det är skillnad på att inte ha råd och att inte ha pengar! « Maria Hagbom Says:

  […] som grannen har, så kan man klassificera sig som fattig. Det är därför sådana personer som Frida var så uppmärksammad för några veckor sedan, trots att hon hade en bostadsrätt mm, blev betraktad som fattig. Frida […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: