P1 trampar djupare i klaveret.

Som jag skrev i det första inlägget är det inte Frida Martinsson som skall klandras för det journalistiska haveri som Sveriges Radios Mona Masri begått med godkännande av sina chefer.

Kanalledningen på P1 har börjat känna av kritiken och har nu tagit över försvaret av programmet för att skydda sin reporter, hon är nu borttagen som kontaktperson för sitt program. (Frida Martinsson får dock klara sig själv)  Nu är det skademinimering som gäller, reporterns och kanalens ansvar skall förringas. På SR:s hemsida svarar Kluvet lands projektledare Ulla Svensson, kanalansvarig på P1 Cecilia Bodström och programmets ansvarige utgivare Louise Welander:

Varför berättade ni inte att Frida bor i en bostadsrätt?

– Vi valde bort det för att vi tyckte att det inte hörde hemma i berättelsen om hennes situation som ung och arbetssökande i Malmö. Vi ville visa hur utsatt man är som timanställd och vad som snabbt kan hända när telefonen slutar ringa. Spiralen nedåt kan gå väldigt fort. Det var det vi ville fokusera på.

Läs det där en gång till: Vi valde bort den för att vi inte tyckte det hörde hemma i berättelsen

Men om hon säljer den och köper en billigare?

– Eftersom Frida i dag har en väldigt låg månadsavgift så är det inte säkert att det skulle bli billigare. Det finns också en risk att hon inte skulle få ett nytt lån och att hon inte skulle bli godkänd av en ny bostadsrättsförening eftersom hon saknar fast jobb.

Jag länkade i mitt första inlägg till en lika stor bostadsrätt några pendelstationer ut från Malmö centrum. Den skulle kunna betalas kontant och ändå ge mycket pengar över. Månadskostnaden skulle gå ner från 3700 till 2554 kronor. Vad gäller att hon saknar fast jobb gjorde hon det också då hon köpte sin nuvarande bostadsrätt.

Ytterligare en fråga som har dykt upp är om Mona som har gjort programmet och Frida är kompisar.

– Nej, de är inte kompisar, inte i verkligheten och inte på facebook. Frida har varit timanställd också på Sveriges Radio. Under 2008 jobbade hon cirka tio dagar och 2009 likaså. Då jobbade även Mona på Sveriges Radio, men de kände inte varandra. En gång var Frida gäst i Din Gata när Mona jobbade där som programledare.

Som Henrik Alexandersson brukar upprepa: ”ljug inte om sådant som går att kontrollera!” För de arbetade inte bara på samma företag, de arbetade i samma program. Mona var Fridas chef på ”Din gata”. Bara i november 2008 gjorde de minst fyra program tillsammans: 10 november11 november12 november och 18 november, här finns bild också. Enligt Svensson/Bodström/Welander arbetade Frida på P3 även 2009, de skriver inte var, men det bör ha varit på Din gata även då. Mona Masri slutade på Din gata och P3 i augusti 2009.

Frida Martinsson var med i Din gata 15 januari 2010. en vecka i maj och vidare 7 sep6 okt22 nov23 nov24 nov20 dec21 dec27 dec och 28 dec, hon arbetade på ”Din gata” i P3 så sent som i januari 2011.

Det är alltså fullständigt klart att Frida Martinsson har stark anknytning till Sveriges Radio och att hon är mycket mer än flyktigt bekant med reportern Mona Masri. Antingen ljuger ansvariga chefer på P1 rätt ut eller så har de blivit medvetet vilseförda av sina underlydande. Övningen för dagen blir att fundera på vilket som är värst för kanalens rykte.

Tidning som håller på P1: Nöjesguiden. Tidningar som är kritiska till P1: Trelleborgs Allehanda, Smålandsposten, Svensk TidskriftPeter, Maria och Hans har bloggat. TV4 Nöjesmorgon har haft Frida Martinsson som gäst. Tack till Google cache, och de prisbelönta grävarna på Flashback för input.

[uppdatering: Kommentera gärna på P1:s kommentarsfält för programmet, kritiska inlägg försvann tidigare i rasande takt men det verkar ha lugnat ner sig, frågan är om det beror på ändrad policy eller frånvarande moderatorer. [edit: nu försvinner de igen, speciellt raderas länkar till kritik, som den här sidan och tidningsartiklarna ovan] SR:s kommentarsregler har lämpligt nog en generalklausul:

Dessutom förbehåller sig SR rätt ta bort sådana inlägg som strider mot övrigt regelverk eller på annat sätt kan skada SRs trovärdighet.

Så… praktiskt… Eftersom alla påpekanden om missgrepp från SR skadar deras trovärdighet. Fri radio!

Men SR har inte bara tagit bort kommentarer. Ansvariga från SR har också skrivit egna:

RE:Skäms ni inte?
Hej Arne,
alla våra program dubbelkollas av en redaktion. Så också detta program.
Det är alltid många svåra val att veta vad man ska ta med. Så var det den här gången också, vi diskuterade i många timmar. I efterhand tycker vi att vi borde ha berättat om att Frida bor i en bostadsrätt.
Läs gärna om hur vi tänkte.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5093189

Cecilia Bodström, kanalansvarig P1,
2012-05-05 16:31

Kanalansvarig säger rätt ut att beslutet var mycket genomtänkt och ansågs av ledningen ligga i linje med kanalens uppdrag om saklighet och opartiskhet.

Det var först då de möttes av massiv kritik som de erkände att de mörkat uppgifter för att få till det budskap de ansåg var ”rätt”. Vilket naturligvis reser frågan: Vad mer är det P1-ledningen anser inte passar in i de historier vi får oss till livs? Jag är luttrad, men detta är faktiskt allvarligt. Det handlar om P1. P1! Inte om någon obskyr webmusikkanal utan om svenska public service själva flaggskepp… Vem kan man lita på?]

[uppdatering: Modereringen av sr.se:s tråd om Frida och Kluvet Land har nu återgått till mer rimliga nivåer och de flesta inlägg som försvann har kommit tillbaka]

[uppdatering: Borås Tidning skriver om vikten av att granska granskaren]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

32 tankar på “P1 trampar djupare i klaveret.

 1. Underbart att du fortsätter granskningen. Cecilia Bodström som är chef är ju sosse och syster till Thomas Bodström och dotter till Lennart Bodström. Båda socialdemokratiska ministrar. Så mycket för ”fri” och ”oberoende” radio för våra licenspengar.

  Mona Masri tigger även pengar och jobb åt sin vän Frida via twitter. Finns sparade skärmdumpar på Flashback om hon skulle få för sig att radera detta.

 2. Skandalen är ett faktum och att P1 låtsas annorlunda är beklämmande. På flashback har det nu också kommit fram bildbevis (vimmelbilder) när Frida Martinsson och Mona Masri och hennes syster är ute och festar tillsammans och mycket vänskapligt skålar med varandra.
  https://www.flashback.org/sp37203694

 3. Du gör nog helt rätt i att rikta in din kritik mot P1 istället för mot Frida som ”lögnerska”.

  Frida tror inte att en ny bostadrättsföreningen skulle godkänna henne som medlem. Hon kan ha rätt, och hon kan ha fel, men enligt min erfarenhet så ligger det mycket i hennes oro på den punkten. Hon skulle dels behöva en fast anställning, och dels vänta ett antal år så att hennes betalningsproblem fått lite patina.

  Annars är det verkligen ett imponerande engagemang du lägger ned. Det kan låta ironiskt, men så är det inte menat. Vi kan nog gissa oss till att du letat efter fler lägenheter åt Frida än vad hon gjort själv.

  Oxie, med den här ettan, är fortfarande inom Malmö kommun, och även om det går tåg till Oxie så är stadsbusstrafiken betydligt tätare. Det tar en halvtimme, ungefär, att åka buss (med ett byte) från Möllevångstorget där hon ofta jobbat ut till hållplatsen på Oshögavången.

  Nackdelen är att sista bussen på kvällen går klockan tjugo i tolv, och nästa halv sju på morgonen. Att bo i förorten betyder att man inte kan fortsätta hoppas på jobb i krogsvängen.

  Frida kanske i alla fall gör en på kort sikt vettig avvägning när hon försöker hålla fast i den lägenhet hon har och de kontakter hon arbetat upp i krogvärlden istället för att flytta och bli arbetssökande på heltid?

 4. Pingback: Sveriges radios förljugna reporter utnyttjar kompis för snyftreportage. « Sweden Confidential

 5. så här vill inte SR ha det,
  dom är inte riktigt vana att bli ifrågasatta,
  deras version gäller,
  i mina ögon är det en propagandaradio som jag aldrig skulle nedlåta mig att lyssna på,
  fortsätt vara lite blåslampa på dom, det behövs.

 6. ”Vi valde bort den för att vi inte tyckte det hörde hemma i berättelsen”. De har sina ögonblick av oavsiktlig uppriktighet, våra kära mediavänner.

  De här människorna är vana att leva i en imaginär verklighet, där de kan hitta på vad som helst som främjar deras politiska agenda, utan att bli granskade. Själv tvingas jag betala för det motbjudande spektaklet. Tvi vale.

  Önskar att man åtminstone fick välja om TV-licensavgiften skulle gå till SVT/SR eller till en fond för fria bloggare. Nätet är idag praktiskt taget det enda medium som på riktigt tillhandahåller kritiskt granskande, grävande journalistik. Just sådant som SVT/SR, patetiskt nog, påstår sig leverera.

 7. Är det någon som vet hur stora lån Frida har på sin bostadsrätt? Om de är mindre än vad hon köpte bostadsrätten för så är hon ju i praktiken ännu rikare än skillnaden mellan försäljningsvärdet och inköpskostnaden.

 8. Ja SR kan anställa Frida på en projektanställning med nystartsjobbsbidrag. Sr får billig arbetskraft och Frida får en chans att jobba ihop till ett a kassevillkor. Förhoppningsvis leder denna projektanställning på sr sedan till kontakter med andra arbetsgivare så att hon kan få ett fast jobb sendan

 9. Det mest flagranta beviset på att Frida och Mona är goda vänner är detta blogginlägg av Frida: http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=33580&beid=1139947 från 2009.
  Jag citerar: ”För sen ja,en två månader sen så har jag BARA hängt med en massa Rrrrriktigt feminima tjejer. Vi har hängt varenda dag. Och vad har vi gjort? Jo, precis det som är mest klyschigt för ett tjejgäng att göra: käka ute, dricka latte och bara beställa in de flashigaste drinkarna i baren. Och framförallt så har det hållts lucka! Det har alltså snackats hål i varandras huvuden. ”
  Och på bilden sitter Frida och Mona Masri och skålar med varandra….

 10. Tack Per! Jag vill ge dig mitt fulla stöd för all den tid och energi du lägger ner för att avslöja osanningar och hemliga angendor inom ”den tredje makten”. Jag vill skicka mina licenspengar till dig istället. Keep up the good work!

 11. Jag tycker det är intressant att SR, precis som många andra mediebolag, även de kör stenhårt med timanställningar, vikariat och liknande. Så de bidrar själva starkt till situationen.

 12. Förresten tycker jag inte man ska raljera över att Frida sitter på en bostadsrätt. Det hade ju varit direkt idiotiskt att inte hoppa på det köpet, och en billigare bostadsrätt längre från centrum har mindre värdeökning så det vore också dumt ekonomiskt att göra så.

  Har själv varit i läget att jag har känt mig fattig men samtidigt suttit på en bostadsrätt vid Fridhemsplan. Jag löste det dock genom att låta en polare flytta in och betala halva kostnaden.

  • Du har absolut rätt men man kunde också ha förklarat detta i reportaget. Varför välja bort vissa delar av helhetsbilden?
   Man fick också budskapet att Frida inte fått någon hjälp alls av socialen när hon i själva verket fått underhållsstöd i 4 månader, ytterligare en sak som man ”valde bort” för att det inte passade budskapet som inte kan betraktas som annat än politiskt.

 13. Hagwall, bra att du kör på. Att SR raderar kritiska kommentarer skadar ju bara deras egen trovärdighet, inte någon annans trovärdighet. En utmärkt illustration till att skjuta sig själv i foten.

  Just genom att radera kommentarer skadar SR sig självt, ytterst illojalt mot sig själva och sin egen policy. Ta bort de som tar bort kommentarer vore i stället rätt beslut och i linje med policyn.

  ”Dessutom förbehåller sig SR rätt ta bort sådana inlägg som strider mot övrigt regelverk eller på annat sätt kan skada SRs trovärdighet.”

 14. Imponerande gräv.
  Tycker två saker är intressanta, förutom de uppenbara som redan diskuterats.
  1. Frida sitter fast i en rävsax. Hon kan antingen ta bidragsvägen, men då måste hon med största sannolikhet sälja sin bostadsrätt. Eller så kan hon kan ta Arbets/bitihop-vägen, men då får hon dra åt svångremmen på riktigt och sluta hoppas på drömjobbet. Och här tycker jag lite synd om henne, hon har dels fastnat i sina egna överdrifter som har blivit sanning på radion, dels riskerar hon att bli av med sin värdefullaste egendom (bostadsrätten).

  2. Frida verkar vara populär att ömka bland folk som vill belysa skillnader i samhället (vänstern?). Men hade hon bott på Lidingö eller hetat Bernadotte i efternamn hade hon lika gärna kunnat vara hatad av samma grupp. Jämför ”Vill du betala för Madeleines lyxliv?”.

 15. Nu får du allt ge dig! Kan du inte granska dina moderatpolare istället som rear ut vårdcentralerna för en 20:edel av de verkliga priset istället för att hacka på en tjej som knappt har pengar till mat? Skäms!

 16. Hej Per,

  Jag hade en kommentar när du skrev på Newsmill en gång om ett annat ämne. Det är kanske lite hybris från min sida men av någon anledning kanske kommentaren passar in även på dina artiklar om Sveriges Radio också. Sekvensen från Youtube är ju sevärd i sig själv också.

  ”Jo Alf Carlsson #10, därför att mycket av spelet bara har varit mot ett mål, som det verkar utan domare eller regelbok. Per Hagwall (starring Linus Omark) har fattat klubban, hittat pucken och satt den rätt upp i måltaket!

  Bra jobbat Per, sen vet du ju hur det är på plan, mycket ”trash-talk” också, men det hör till spelet. Per, jag ”såg” hur du fintade upp vänsterbacken på läktaren också! Be honom köpa en korv innan han kommer ner igen. Senap ingen ketchup. Raka puckar!

  Här är reprisen!

 17. Det sägs att P1 efter sin nya ”succe” med ”Kluvet Land” tänker av påkommen anledning byta namn på repriserna av avsnittet till ”Vi som talar med Kluven Tunga”, eller bara kalla det ”Kluven Tunga”. Det sägs att man rådbråkar sitt samvete, men har inte hittat någon med samvete, gott sådant, ännu. De återkommer säkert.

 18. Pingback: * Fattiga Frida… | Offer jag? Vad snackar du om? ©

 19. Pingback: SR:s repotage om Frida | la gringa

 20. Pingback: Pudel från P1 « No size fits all

 21. Pingback: Dagens Nyheter gräver vidare på sin egen grop « No size fits all

 22. Pingback: Att sätta bocken till faktagranskare | No size fits all

 23. Pingback: vinny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s