Fattiga Frida förmögen

I tisdags, på första maj, sände P3 P1 ett program i serien ”Kluvet land”. En deprimerande historia berättades av Mona Masri:

Frida är 25 år och har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon har serverat, diskat, städat, blandat drinkar och suttit i kassan.
Frida behöver tre olika jobb för att pengarna ska räcka till mat och hyra. Men hon vet aldrig när hon ska jobba. Oftast blir hon inringd på ett par timmars varsel. Fast anställning har hon aldrig varit i närheten av. Nu ringer telefonen inte lika ofta; i flera veckor är den tyst.
Fridas stjäl toapapper på restauranger och börjar sälja sina möbler. Hon har inte råd med mat och rasar i vikt. Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös.

Det låter ju förskräckligt, varför får hon ingen hjälp från Soc? Programmet orsakade planenlig upprördhet i sociala medier över det Nya Kalla Sverige. Aftonbladet följde i går upp med en artikel betitlad: Hon har inte råd med mat. Där kunde man chatta med Frida (det kan man också göra i morgon, på P3 kl 11):

 Frida: […] Jag tycker det är konstigt att jag och så många betalar skatt men när hjälp behövs så finns den inte. Jag bor i en bostadsrätt på 33 kvm. Det var en hyressrätt som de gjorde om. Om jag säljer den – var ska jag bo i så fall? Men jag måste hyra ut den nu.
Kommentar från Henrik
Vad har du för utgifter per månad?
Frida:
Lån + avgift =3700. El 300. CSN-lån ca 1600, tv-licens, 519 kronor. Drygt 6000 kronor i fasta utgifter alltså.

CSN-lån på 1600? Det låter mycket på en inkomst som i Aftonbladet anges till ”mindre än 60000 om året”. CSN kan sätta ner avgiften om inkomsten minskar, fram till Frida fyller 49 kan hon få årsbeloppet nedsatt till fem procent av årsinkomsten. Vilket alltså skulle bli 3000 kronor, per år. Det blir 250 kronor per månad. Men det krävs förstås att man skickar in en ansökan.

Tv-licensen är 519 kronor per kvartal, inte per månad. Per månad blir kostnaden 173 kronor

Nu är de fasta utgifterna nere på 3700+300+300+173 = 4473.

Det blir ju mer att röra sig med, sedan kan hon säkert äta mer ekonomisk och nyttig mat än den bacon, choklad, popcorn och creme fraiche som stod som exempel i Aftonbladetartikeln. Dock, bostadskostnad på 3700 plus försörjningsstödsnorm på 2920 3840 blir 6620 7540 och hon tjänar enligt uppgift mindre än 5000 i månaden, man kan undra varför Socialen inte hjälper henne med mellanskillnaden. Det är något som inte stämmer.

Vänta nu Frida, det var något du sa i chatten…

Var sa du att du bodde sa du?

I en bostadsrätt. Som ligger i centrala Malmö, nära Konserthuset. Tittar man vad andra lägenheter i samma läge går för så borde den kunna dra in en knapp miljon. Eftersom den köptes för 486328 kronor blir vinsten sådär en halv miljon. När banklånen är betalda och skattmasen tagit sitt finns alltså 400000 kvar (plus den kontantinsats hon gjorde då hon köpte den). För 250000 betalar man enkelt en ny etta i förort kontant och har därefter pengar över för att försörja sig på försörjningsstödssnormen i två år, Frida verkar ju rätt försigkommen så vid det laget bör hon antingen ha fått sitt drömjobb som barnprogramledare på SVT, hittat ett jobb som inte är som barnprogramledare på SVT, eller kommit in på en utbildning.

Nämnde jag förresten att Frida Martinsson och Mona Masri, ja, hon som gjorde programmet, är gamla arbetskamrater på P3 i Malmö?

Det gjorde nämligen inte någon av dem. I programmet sa Mona att hon stött på Frida i kroglivet och därefter gjort programmet ingen är vän med en fattig.

bild på ung kvinna i urringad klänning i lägenhet

Poor Little Rich Girl, foto: Facebook

Eller, ja, 999 stycken då.

[uppdatering: Texten under bilden följer direkt efter den titel på radioprogrammet som satts av SR och är alltså en kommentar till denna. Det är en kritik av SR, inte av Frida, vilket en del har uppfattat det som]

Det är inte kul för någon att ha förslitningsskador, eller att tvingas sälja sin lägenhet mitt i stan för att flytta en bit längre ut. Och att Frida Martinsson försöker framställa sig som maximalt utsatt och orättvist drabbad för att bli känd, och därmed på något sätt kunna landa drömjobbet, är förståeligt. Mindre förståeligt är hur Mona Masri så missbrukar sin ställning för att gynna en kamrat och samtidigt framställa det sociala skyddsnätet som sämre än vad det är. Oacceptabelt är att ledningen för P3 SR Malmö, som naturligtvis känner till kopplingen mellan de två kvinnorna, låter Mona Masri hållas. Men det stannar inte vid P3 SR. Sydnytt tar inte med ett ord upp omständigheten med bostadsrättslägenheten i sitt hemma-hos-reportage hos Frida i kväll.

Och så står det såhär: ”Utredningen visar att du INTE är berättigad till ekonomiskt bistånd….”, läser Frida i Sveriges Radios dokumentär.

Reportern frågar inte varför.

Radiochefen Mats Svegfors bedyrar att faktumet att de rödgröna partierna är extremt överrepresenterade bland journalisterna på SR och SVT inte spelar någon roll för rapporteringen. Jag tvivlar. Men ett lika stort problem som den mycket skeva politiska fördelningen är den oerhört homogena sociala sammansättningen i journalistkåren, en medelklass som umgås med varandra och bor i städernas attraktiva citykärnor. Inte så konstigt om de anser det vara en mänsklig rättighet att få äga en lägenhet mitt i innerstaden fast man inte har råd att betala räntan på lånet. Det finns sannerligen de som har det svårt på riktigt, men media gillar de som är pratglada – utan att inse att det sällan rör sig om samma personer.

Om någon i public service eller några andra media bryr sig om att granska sina kollegor skall bli intressant att se.

[uppdatering: credd till Erik Lakomaa som uppmärksammade mig på bostadsrätten]

[uppdatering: Jag har blivit uppmärksammad på att jag skrivit fel belopp i riksnormen för försörjningsstöd, bakgrunden är denna: För ensamstående är riksnormen 2920 kronor. Det tillkommer också 920 kronor i ”gemensamma hushållskostnader”, om man räknar med att Frida bor ensam i lägenheten, vilket inte är helt klart, det är nämligen en person till skriven där:  Jag funderade på om jag skulle räkna försörjningsstödsnorm på en eller två personer. Är de samboende eller ej? Är de det så har den andra personen försörjningsansvar för Frida. Då måste jag veta vad den andra personen tjänar för att överhuvud taget kunna avgöra om det finns rätt till försörjningsstöd. Och även om den andra personen inte har försörjningsansvar så betalar denne kanske en del av boendekostnaderna. Till slut valde jag att utelämna den extra personen helt i räkneexemplet men då föll de ”gemensamma hushållskostnaderna” bort i hastigheten.
Då blir skillnaden mellan inkomst och utgifter ännu större, men jag hade redan konstaterat att den var så stor att Frida hade haft rätt till försörjningsstöd om det inte fanns andra faktorer än inkomsten som talade emot.]

[uppdatering: Frida har efter att reportaget sändes berättat i TV4 Nyhetsmorgon att hennes syster bor hos henne. Hon berättade däremot inte om systern bidrog till boendekostnaderna/hushållsutgifterna och reportern frågade inte heller.]

[uppdatering2: 29 oktober fälldes programmet av Granskningsnämnden för osaklighet]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

156 tankar på “Fattiga Frida förmögen

 1. Ingen ska behöva tigga och be om hjälp! Räkna enkronor och kompromissa med sitt människovärde.

  • Nej det skall man inte. Men man skall inte heller fara med osanning och mörka sanningen för att få sin poäng igenom, något som dock verkar ha passerat obemärkt förbi vänsterpacket.

   • Med ditt synsätt så skall vi dela varje stad och hela landet i fattiga och rika. Hmm. I Sydafrika delade man in städerna i svarta och vita. Man blir ju mörkrädd när man hör denna kapitalistiska människosyn som du för fram Jani.

    • Det är redan uppdelat i Sverige: Vi ”rediga vänstermänniskor som bryr sig (inte ett skit)” och De ”hemska borgare som skiter i alla och berikar sig själva (fan vad vi vänster ljuger bra)” – ©kommunisterna…

   • Du slog huvudet på spiken – INTE FARA MED OSANNING. Vilket man tydligen gör om man jobbar på Sveriges Radio och heter Mona Masri. Fy, för den lede, jag hoppas att de båda får skämmas!!

  • Att sälja sin bostadsrätt eller skjuta upp sina planer om en tv-karriär är fan inte att kompromissa med sitt människovärde. Hela denna grej är en jävla förolämpning mot alla som arbetar och har det tungt på riktigt.

   Vill man ha ett jobb, så finns det.

   • Vill man ha ett jobb så finns det? Utan att ta parti åt vänster eller höger så är det ett faktum att några hundratusen människor slåss om jobb som inte finns. Har du för många förutsättningar mot dig får du inget jobb.

   • tobbe ditt uttalande är lite rasistiskt, du påstår alltså att dom 180.000 invandrare som väntas komma dom 2 närmsta åren kommer att att få problem att försörja sig själva då det saknas jobb?? usch, det stinker SD om ditt uttalande..

   • mikemike, du tror inte att signaturen tobbe syftar på de 140.000 utförsäkrade _arbetslösa_ som finns i sverige idag? Känns lite rasistiskt av dig att anta att om någon nämner arbetslösa så menar de invandrare…

  • Att jag ska slita hårt för att kunna betala mer skatt så att stackars Frida slipper ta ansvar för sitt liv det är okej då eller? Att säga att man är fattig när man äger en bostadsrätt för en miljon skulle jag däremot vilja säga är ett hån mot alla som är fattiga på riktigt.

 2. Pingback: Fattiga Frida var visst rik och har 999 vänner | Peter Lindén

 3. Enligt Rasit kan tilläggas att hon inte heller är ensam om att vara skriven på adressen. Så i rimlighetens namn så är väl boende kostnaden (åtminstonde avgiften) bara hälften.

 4. Jag hörde reportaget i P1, och reagerade också direkt på att det hela verkade skumt…men å andra sidan är jag ju en hjärtlös barnätande fascist också (dvs icke-marxist)

  • Jag vill inte påstå att jag tycker att det var något skumt, men däremot just att förklarande fakta utelämnade. Nu hörde jag INTE någon hel intervju, men vad det var för slags ”journalistik” var ju inte svårt att räkna ut.

   Det lär vara precis så som ”alla” gör numera, t.ex när ett CV smides fram.

 5. Står till vänster och tycker att Sverige blivit ett kallt och hårt land men jag måste ge dig rätt i dina kalkyler. Man kan inte bo i en flashig bostadsrätt om man går på försörjningsstöd. Det säger sig självt. Det är bara att sälja skiten som alla andra skulle ha gjort. Frida kan komma tillbaka när socialen ifrågasätter hennes inkomster, förhalar processen och till slut ger henne mindre pengar än som räcker för en dräglig existens. Som de gjorde med mig. Och då bodde jag i en asbillig hyresrätt i en närförort. Med detta sagt reserverar jag mig för att jag inte känner till varje detalj i Fridas ekonomi. Jag tillhör inte dem som förnekar fattigdomen eller dem som föraktar folk som pratar om sin fattigdom. Därför ser jag ingen mening med att vara misstänksam bara för att.

  • Jag kan nog anses stå till höger, men en nedrustning av välfärdssystemen som ibland ser ut som en slakt eller ett storskaligt rofferi, DET ser jag också.

   Men den här kvinnans berättelse påminde så mycket om en personlig vän till mig, att det där med innerstadsbostadsrätt snarast var något som jag tog för givet!

 6. Pingback: Fattig och hungrig? | blogghelvetet

 7. Om hon nu har CSN-lån som hon betalar av 1600 på i månaden, borde hon inte ha en utbildning som är rätt gedigen då? Eller gick studierna utomlands på barskolan?

  Att bo i en central bostadsrätt och ha lån när man inte ens har ett fast jobb är ju rent ut sagt korkat när hon har alla möjligheter att sälja sin bostad (som hon delar men en annan?) och flytta till en billigare tills hon har ett stabilt jobb.

  Skärpning, det är inte synd om dig bara för att Soc säger nej. Lyxfällan får åka dit och hjälpa till!

  • Exakt vad jag tänkte. Hon måste ha maxat sitt studielån för att nå upp till den avgiften. Ytterligare ett tecken på att svenskar pluggar för att plugga oavsett vad det ger för karriärmöjligheter. Sammhällsnytta = 0?

  • Att man har en gedigen utbildning betyder inte nödvändigtvis att man har lätt att få jobb eller att man tjänar bra. Det kan vara svårt att hitta tjänster som passar ens kvalifikationer, speciellt om man inte har arbetslivserfarenhet, och tjänster som kräver lägre kvalifikationer får man inte för att man tros hoppa vidare så snart man får möjlighet.

 8. Jag tyckte när jag läste artikeln först, att jag nog vet av människor som har det sämre ställt än henne!
  Till exempel så har jag en vän som varit sjukskriven sedan oktober, men FK har inte gett ut någon sjukersättning. Anställningen gick ut i julas, så fram till dess hade denne vän 10% av sin lön från arbetsgivaren, men sedan dess inte fått in ett öre. Utan denne har fått leva på sin sambo, då sjukskrivningen fortsatt och det är ju inte direkt så att man blir friskare av den ekonomiska oron som då uppstår.
  Nu är ju inte min vän direkt ensamstående, de klarar sig, med nöd och näppe pga att sambon jobbar, fast har inte ett heltidsjobb.

  Så, sådana har det ju egentligen värre då… !?

 9. Pingback: Sveriges radios förljugna reporter utnyttjar kompis för snyftreportage. « Sweden Confidential

 10. Pingback: I brist på inspiration « Lina på nya äventyr

 11. Pingback: Fattiga Frida förmögen | blogghelvetet

 12. Jag håller med din artikel i allra högsta grad. Vi har ett bra skyddssystem i Sverige för de som står utan inkomst eller har för lite i inkomst, dvs. försörjningsstöd. (Missta mig inte i att det trots detta finns saker som kan bli bättre!) Det innebär dock inte att vem som helst som upplever sig ha lite pengar kan gå och kvittera ut vald summa. I första hand måste man försöka lösa sin situation själv genom att söka arbete och att använda sina tillgångar (ex. sparade pengar, aktier, bostadsrätt osv.). Till och med Frida själv säger i chatten med henne på SR idag att hon tidigare fått försörjningsstöd under fyra månader trots bostadsrätten. Detta innebär att hon fått det som kallas fyra månaders skäligt rådrum, tid på sig att sälja, men valt att inte göra detta ändå. Att Frida väljer att behålla sin tillgång hellre än att använda sig av den för sin överlevnad är hennes val som fri vuxen individ och också något hon själv får ta konsekvenserna av. Eller handlar hela spektaklet om att samhället ska börja ta ansvar för vuxna människors val också så att vi inte behöver göra något på egen hand? Det är få människor förunnat att kunna äga sitt boende och är ingen mänsklig eller medborglig rättighet. Att hon inte skulle kunna få något annat boende är nonsens, det finns mängder med människor i Malmö med försörjningsstöd som får hyreslägenheter, om inte annat får man flytta till ett annat område eller till och med att flytta utanför stan. Att bo centralt eller på rätt ställe är inte heller en medborglig rättighet. Att ha ett boende är det men där befinner sig inte Frida förrän hon kan styrka att hon inte ens får något annat boende alls.

  Dessutom ska man för att vara berättigad ekonomiskt bistånd aktivt söka arbete. Frida anger själv att hon fått avslag för att hon sökt för lite jobb, 17 jobb hade hon sökt på en månad. Att vara aktivt arbetssökande innebär att man söker alla arbeten man kan få, i olika yrken samt på olika orter. Aktivt arbetssökande innebär även att man lägger ner tid motsvarande en heltid, d.v.s. 40 timmar per vecka, på arbetssökande. Att söka arbete är ju ens ”jobb”. Att då bo i Malmö och söka endast 17 jobb på en hel månad… det är inte att aktivt försöka få ett arbete. Och man får inte betalt med försörjningsstöd för att vara ledig…

  Jag förnekar inte alls fattigdomen som finns i Sverige och möter dagligen många människor i verkligt ekonomiskt trångmål i mitt arbete. Och jag känner verkligen för de som på riktigt kämpar och sliter för att vända på kronorna. Jag tycker att våra skattepengar ska gå till de som har riktiga bekymmer och inte för att lösa situationen för de som inte vill ta ansvar för sina beslut. Försörjningsstöd är samhällets sista skyddsnät och ska också användas som detta!

  • Hoppas kan man alltid. Fy för den lede för all subjektiv media i detta land. Man har ju redan tappat allt förtroende för de s.k. journalisterna.

 13. Jag antar att vetenskapsteori inte lärs ut på journalisthögskolan för där är en viktig paradigm att man måste känna till sina egna fördomar om ämnet. Är du inte medveten att du har fördomar, vilket ALLA människor har, kan du knappast korrigera din återgivning av världen. Därför borde alla reportrars politiska åsikt vara synlig. Ser du t.ex på Fox News vet du att de är konservativa och kan korrigera deras bild själv. Sluta hyckla om objektiviteten och var ärliga.

 14. Frida jobbade 10 dagar på SR. Det är väl inte så konstigt att Mona Masri fick upp ögonen för Frida om hon såg henne på jobbet OCH kände igen henne från kroglivet. Självklart ska man få se snygg ut på bild trots att man är fattig. Man kan köpa en fin klänning för 30 kr på second hand och om man är född snygg är det inte så svårt att se snygg ut utan pengar!! Om Frida säljer sin lägenhet kommer hon knappast få hyra en annan eftersom hon inte har någon stadig inkomst. Empati folk!!!

  • Kan du inte ens dra en slutsats av de du själv skrev?

   ”… knappast få hyra en annan eftersom hon inte har någon stadig inkomst.”

   Skaffa ett jobb först -> Byt lägenhet sen. Inte svårt.

   Säg inte att jobb inte finns. Alla kan bara inte bli barnprogrammsledare.

   • Det var just det, att hon inte har något jobb. Och barnprogramledare är hennes dröm. ALLA har rätt att ha en dröm. Det finns säkert jobb att söka men hennes rygg/axel gör att hon inte kan ta fysiskt tunga jobb.

  • Sluta nu. Klart alla har rätt att drömma. Men om hon prioriterar sina drömmar framför mat får hon skylla sig själv.

   Att hon inte klarar av fysiska jobb hindrar henne fortfarande inte från att jobba.

   • Tänkte mest att det kanske är inom fysiskt tunga branscher det finns jobb. Får hon ett jobb kan hon dessutom bo kvar. Så då är det inga problem längre.

    • Sluta tyck så jävla synd om henne – Frida är en jävla snyltare som borde skämmas! Allt hon behöver göra är att gå in på platsbanken och kolla efter tex säljjobb – sitta bakom ett skrivbord och ringa folk kräver ingen fysisk styrka – bara ett förslag. Min dröm är att bli surfinstruktör – kan du betala lite extra skatt så jag kan glida på systemet och ”leka/jobba” surfare?

     Är man så jävla arbetsskygg och snyltig som Frida förtjänar man att bo på gatan!

  • Soss i Malmö hjälper henne med en MKB-lägenhet i huset intill det hon redan bor i 😉 Sanning människa!!!! Eller vänta, nej, eftersom hon säljer sin bostad och gör en fet vinst så kanske hon får betala sin MKB-hyra ett tag innan soss går in med skattemedel.

  • Empati är mer än att slänga en slant till tiggaren i hörnet och känna sig så jävla förträffligt godhjärtad när man senare på kvällen sörplar sin drink på Stureplan i rika vänners lag. När empati blir på riktigt handlar det om solidarisk resursfördelning. När man sysslar med sådana grejer ställs man inför det trista faktum att empati inte är något som öses ur en oändlig källa. Empatin är ändlig och den ska räcka till alla. Och för att det ska ske fordras något som kallas rättvisa. Den där rättvisan är något som många av oss fattiga stackare ser som en hederssak, för den ser till att ingen blir särbehandlad. Ingen ska få mer empati än någon annan. Så jävla bistert är livet utanför Solsidan/Södermalm. Tänk på det när du sörplar din drink på Kafé 44.

 15. Finns inte så mycket att orda om här tycker jag… Hon sitter på en lägenhet där hon kan göra totalt 400 000 i vinst efter skatt och betalning på lånet. Alltså äger hon 400 000 sek. Hon kanske borde öppna hjärnan istället? Känns som om där finns andra som kan få ta del av mina skatte pengar istället

 16. + Hon är en ung snygg kvinna kan välja och vraka bland kärlekspartner.Vilken lågavlönad man kan det?

  • Va??! Vad har det med det här att göra? Välja och vraka bland kärlekspartners…? Det var väl inte det saken gällde öht? Jag försvarar inte hennes beteende, men man blir ju irriterad på alla som inte håller sig till ämnet, hur svårt kan det vara?

 17. Vilka jävla stolpskott ni är alltså. ALLTID ska folk tro att det ligger en dold agenda så fort SR lyfter fram något som borde göras åt. det är MÅNGA som lever som frida idag, sliter med att søka jobb, får inte ihop pengar till mat osv. vad fan är erat problem egentligen? ska hitta fel under varenda liten sten. hon har jobbat sen hon var FJORTON det e väl inte så konstigt att hon har ryggproblem? vita kränkta sverige alltså, fy skäms på er!

  • Jo, jag tycker faktiskt de är märkligt att hon lider av ryggproblem vid hennes ålder då människan är gjord för och har alltid ägnat sig åt fysiskt arbete. Men nu lider hon av detta, vilket förpassar henne till en väldigt dålig situation.

   Jag tycker du borde läsa in dig lite om situationen. Kan sammanfatta om du vill.

   • ”då människan är gjord för och har alltid ägnat sig åt fysiskt arbete”

    Förlåt, men jag måste bara kommentera detta. Ja, våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet. Men de är definitivt inte gjorda för åtta timmars ensidigt, fysiskt hårt förvärvsarbete 8 h/dag, 5 dagar/vecka, sådant man gör exempelvis inom vården och industrin. Där fortutbildning i exempelvis ergonomi ofta lämnar mycket för övrigt att önska. Att man i ett sådant arbete genom otur och bristande kunskap på bara några år kan ha gjort sin kropp så illa att det lämnat kroniska skador är verkligen inte förvånande.

    (Lika lite mår våra kroppar bra av stillasittande kontorsarbete. Över huvud taget är tanken om att vi skulle vara ”byggda för arbete” underlig. Våra kroppar är byggda för att vara fysiskt funktionella, punkt.)

    • Tur att det inte rörde sig om åtta timmars ensidigt, fysiskt hårt förvärvsarbete 8 h/dag, 5 dagar/vecka. Då är man helttidsanställd.

   • Förvisso, men eftersom du talade om människor generellt så kommenterade jag generellt.

    Sedan känns det ju inte alltför otroligt att man, om man nu har 2-3 jobb man springer på timmar på, kommer att komma upp i en arbetstid på 8 (eller mer) timmar per dag. Att man då förmodligen också får problem med att sova tillräckligt (ytterligare en riskfaktor), och ännu mindre chans att lära sig att jobba rätt. (Som jag förstod det var det på senare tid hon hade fått problem med att få tillräckligt med jobb.)

    Jag säger inte att det inte finns andra detaljer i den här historien som är problematiska, men just detta att hon skulle ha förslitningsskador tycker jag inte finns någon anledning att tvivla på utan grund. Jag jobbar i vården (än så länge med kroppen i behåll) och möter hela tiden människor som misstros sina skador, och det gör mig så frustrerad. Våra kroppar är egentligen inte speciellt väl anpassade för vårt moderna samhälle alls.

   • Prova att vara facklig och huvudskyddsombud i Fastighetsanställdas Förbund någon gång. Jag har varit det i sammanlagt tio år. Jag har suttit i fler förhandlingar med arbetsköparen och försäkringskassan än jag orkar minnas med unga tjejer med förslitningsskador.

    De börjar städa extra när de går på gymnasiet, fortsätter på heltid när går ut eller hoppar av. Dammsuger tunga heltäckningsmattor på banker och i kontorslandskap utan slut. I sex år. Kanske sju. Men till sist kommer värken i axeln. Då byter de arm och dammsuger på med vänster istället. Den orkar inte lika länge, eftersom de inte är vänsterhänta så den har inte tränats lika bra.

    Så sitter den unga kvinnan där med två obrukbara axlar, och får av Kassans förtroendeläkare höra: Det beror på åldern…

    Jo, det här är sanning. En kall fisk rätt i ansiktet rätt från verklighetens folk. Det är fullt möjligt att ha förslitningsskador vid den åldern. Om man har arbetat, vill säga.

  • Bostadsrätt – DET är problemet! Den kan hon sälja och få ut pengar av, men det vill hon inte eftersom hon anser att skattebetalarna genom soss ska hjälpa henne. Snacka om en fräck människa!!

   • Precis, sälj bostadsrätten. Denna var ena orsaken till nekat socialbidrag.

    Den andra orsaken var utebliven redovisning av sökta jobb. Och då tycker jag, att är man så bekväm och oföretagsam av sig att man inte ens orkar visa vad man SÖKT för jobb – ja då får man faktiskt skylla sig själv.

  • Vilket jävla stolpskott du är alltså. ALLTID ska folk tro att människor är ute efter att smutskasta andra. Det är MÅNGA som tycker att hon borde kunna göra någonting åt situationen och leva som många andra som får det att gå runt genom studier och/eller jobb + billigare boende. Vad fan är ditt problem egentligen? Inte kunna ta kritik och tro att du själv har rätt? Granska problemet objektivt skulle nog hjälpa. Hon har jobbat sen hon var fjorton, men det kanske hade gått bättre om hon gick i skolan istället och studerade på högskola och fixade sig en utbildning för att lättare kunna få ett jobb och ha en säker uppväxt utan stress och oro för ekonomin under en hel del år. Neutrala och kritikerfyllda Sverige alltså, tack och lov att man bor här!

   Jag skrev det i ett stycke eftersom du gjorde det. Hoppas du ser ironin i mitt upplägg. Tack och hej.

   • Varför tror du att hon inte gått färdigt skolan då? Pga hennes cancersjuka mor som inte har pengar eller pga en styvfar som slår henne? Hon kanske var tvungen att flytta hemifrån som tonåring och prioriterat jobb istället för skola? Men det är väl också hennes fel förstår jag. Vilken tur att det finns folk som du som kan säga åt henne va hon borde ha gjort istället. Bra jobbat folket..

  • Om hon betalar 1600 kr/månad till CSN har hon nog pluggat en hel del och inte bara jobbat sen hon var 14 år.
   Problemet med ALLA samhällsgranskande program nuförtiden är att dem ska vara så extrema för att locka tittare/lyssnare, så dem är så vinklade så vi tittare har svårt att ha en egen uppfattning.
   Det som är sorgligt i detta fall är att det finns många som har det dåligt i Sverige, men att göra ett reportage om dem skulle kanske inte sälja lika bra, för dom är inte lika vackra som lilla Frida

 18. Läser man lagen står det rätt tydligt i 4 kap 1§ sol att försöjningsstöd inte kan ges om du kan tilgodose dina behov på andra håll. sälj lägenheten gör din vinst och ta fram riktiga fall med folk som behöver hjälp istället för nån som mörkar med sina egna tillgångar. O ja det är svårt att få lägenhet i Malmö, Flytta då. Livet är tufft nu men man måste göra uppoffringar för att leva, inte bara sitta och vänta på att sos ska hjälpa dig. Det är därför Sverige är som det är nu, lata individer som inte gör något vettigt.

  • Vadå? Hon kommer ju bara att vara kvar i nästan samma situation när pengarna för lägenheten är slut. Bara leva i ett sämre område och någon satans folkpartist har flyttat in i hennes bostadsrätt!

   Klasshat är det inte bara vi som odlar, det märks när man läser detta. Det finns inget som borgarna tycker så illa om som en fattig.

   • Så typiskt vänster att börja dra in ”klass” och ”klasshat”. Det handlar om att Frida inte kan söka de jobb som faktiskt finns. Om hon säljer bostadsrätten köper hon tid för att hitta jobbet. Det är ett klassiskt fall av lyxfällan.

 19. Var är solidariteten bland alla kommentarer? ”sluta gnälla börja jobba” vad konstigt att de flesta ungdomar lämnar landet och blir stämplade som de nya polackerna i Norge om det nu finns så himla mycket jobb i Sverige. När rött vinner nästa val blir allt mycket bättre.

 20. Kan Frida inte se att ett lågavlönat låg-status yrke kan vara ett steg mot sin dröm? Om jag arbetade som rekryterare för barnkanalerna skulle jag höja mycket på ögonbrynen över att hon bara sökt 17 jobb. Att kämpa för sina drömmar är tydligen inte ett alternativ? Skaffa ett jobb, vilket som helst, och häng sedan på svt som praktikant tills det lönar sig. Vill de inte ta in henne, då får hon vara envis nog och be om feedback tills hon lyckas. Då kan man prata om att följa sina drömmar. Allt annat är bara skitsnack. Jag har jobbat sedan jag var 13 så sluta tycka synd om henne för den sakens skull. Det är ingen som tycker synd om mig för att jag började jobba då (och det vill jag inte, jag har haft jätteroligt på mina jobb genom åren).

 21. [Kommentar som funderade över hur Frida ”kunnat få förslitningsskador av servirtrisjobb och ryggont redan vid 25 år ålder, trots att hon läst in skola och rimligtvis inte hunnit jobba så pass mycket ändå.” Kommentaren innehöll dock också uppgifter och antaganden om hennes familj, därför borttagen]

 22. Varför vinklar du innehållet på detta sätt herr Hagwall?

  Och så står det såhär: ”Utredningen visar att du INTE är berättigad till ekonomiskt bistånd….”, läser Frida i Sveriges Radios dokumentär.

  Reportern frågar inte varför.

  Du, och alla andrasom hört programmet, vet varför reporten inte ställer den frågan. Anledningen till att hon inte frågar är att Frida sedan berättar varför hon fick avslag, nämligen att hon inte ansökt om tillräckligt många job. Det som följer är dessutom en inspelning med socialassisten som berättar ånyo varför Frida fick avslag.

   • Så, har du lyssnat på hela programmet? Jag kan förstå att du gärna vill skippa så mycket som möjligt eftersom du totalt saknar empati med fattiga och utsatta i samhället.

    Och varför måste Sydnytt i ett kort reportage gå in på varför Frida fick avslag? Vi förstår alla att kraven är hårda och att hon inte lyckats uppfylla dem. Anledning till hennes avslag är dessutom tydligt redovisat i dokumentären men du låtsas inte om det och anklagar istället Sydnytt för att medvetet redigerat bort förklaringen.

   • Dessutom:

    Sydnytt tar inte med ett ord upp omständigheten med bostadsrättslägenheten…

    Men det ju inte därför Frida fick avslag, utan det faktum att hon ansökt om för få jobb! När socialsektreteraren hör hur förtvivlad Frida är över avslaget säger hon att Frida genast skall lämna in en ny ansökan, denna gång antagligen för något slags nödlån. Återigen får jag intrycket att du inte lyssnat på hela dokumentären.

 23. Jag vet inte om någon tagit upp detta men i alla fall:

  ”Nu ringer telefonen inte lika ofta; i flera veckor är den tyst.”

  ”Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös”

  Vill man ha jobb och tjäna pengar så får man väl för fan ut och söka jobb? Jobben kommer inte till en på automatik.

  Har inte läst allt om hennes situation eller de kommentarer som ni andra skrivit men tyckte bara att det lät som om hon har en jäkligt slapp inställning och förlitar sig på att folk ska kontakta henne….

 24. Nu ska jag lyssna igenom programmet en gång till, …noga! 😉
  Men att lyssna på en hel timmes socialpornografi, det är en ansträngning.
  Man kan ju fråga sig hur många som nu tycker till, som verkligen lyssnat.

  Mitt första intryck var att det beskrev Fridas situation – inte minst hennes psykosociala situation. Det tillstånd hon hamnat i, det hamnar en del personer i när omständigheterna är ungefär som de beskrivits för Frida.

  Alla som uppmärksammar att hon inte hade behövt känna sig nedslagen, avvisad och handlingsförlamad bortser nog från helt normala psykologiska mekanismer.

  Att hon inte har rätt till socialstöd är hon långtifrån ensam om.
  Att ett delskäl är dels att hon inte orkat söka tillräckligt många arbeten, eller sökt på sätt som är svåra att dokumentera, det är hon inte heller ensam om.
  Vem som helst som rör sig i krogsvängen i Malmö inser att svarta pengar och ”komplementär sektor” spelar en stor roll, …och kanske/antagligen dominerar.

 25. Strålande research som avslöjar SR:s politiska snedvridning – om nu någon hade tvivlat på den, men det är sällan den visas så uppenbart. Tack!

 26. Så hon ska behöva sälja? Det är det du säger? Jag har en kompis som är egen företagare och sjukskriven. Hon har ett torp som betyder allt för henne, det är det enda hon vill ha i hela världen, och hon vägrar gå till soc, för de jävlarna skulle tvinga henne att sälja torpet och leva upp de pengarna först så att hon blir både fattig och riktigt olycklig innan hon får hjälp.

  Varför ska man behöva bli BÅDE fattig och olycklig i Borgs tjuv-Sverige?

  • Var går gränsen? Om jag har några hundra-tusen på banken som jag planerar ha till min pension, skall inte dessa användas i ett nödlägen innan samhället går in och räddar lyckan för mig?
   Ni missar det viktigaste, ansvaret är kopplat till alla dessa rättigheter. Men det är inte lika roligt att lära in till elever och barn… förmodligen går det bara in genom ena örat och ut genom det andra.

  • HA! ”Varför ska man behöva bli BÅDE fattig och olycklig i Borgs tjuv-Sverige?”
   Jag fick faktiskt socialbidrag 1991 i det då SOCIALDEMOKRATISKA Sverige. Jag fick inte ha någonting av värde, bil, bostadsrätt el liknande. Så kom inte dragande med att det bara är nu i Borgs tjuv Sverige.

   • Dock har antalet arbetslösa som tvingas söka försörningsstöd ökat kraftigt i och med den borgerliga regeringen. Finns bra statistik att tillgå genom bl.a. USK.

 27. För att sitter du på en inkomst eller fast belopp så skall ingen annan försörja dig. Hur skulle det se ut om alla använde sig av ”Näää tyvärr jag vill inte sälja denna ägodelen för den betyder såååå mycket för mig” så soc (vi som betalar skatt) skulle få betala notan?? Vem skulle avgöra vad som betydde vad för vem hade du tänkt dig? Förstår du inte att folk hade överutnyttjat detta??

  • Du kanske inte vet om det, men bara för man har pengar på banken slipper man inte undan att styrka en fast inkomst för att få en eventuell hyresrätt.

 28. Till Per som har skrivit det här föraktfulla och nedlåtande inlägget: Vad säger du om att hon på grund av sin ekonomiska situation sannolikt vare sig skulle accepteras av en bostadsrättsförening eller kunna få en hyreslägenhet?

 29. Klart att det finns många i detta land som har det betydligt sämre ställt än vad hon har. Och det är dåligt ifall hon framställs som synnerligen utsatt om hon är tämligen normalt utsatt.

  Likväl är det ett otroligt hyckleri hur borgare gnäller på att somliga har det för gott ställt när dessa lever på en nivå långt under den borgarna själva anser sig ha rätt till.
  Det är det värsta jag vet, borgare i sina flotta villor o bostadsrätter med inkomster på 40,000+ i månaden som klagar över att det delas ut för mycket bidrag, att arbetarna har för höga löner osv.

  • Det sistnämnda stycket i din text låter som om något du klippt ut ur nån grå-sosse tidning från 60-talet.

 30. Eftersom hon har CSN-lån så kan man ju undra vad det är hon pluggat som efter studierna inte ger henne mer än ett par timmar deltid som serivitris.

 31. Sonen tog ett sabbatsår från studierna i de nordliga delarna av landet, arbetslösheten är som bekant högst i den delen av Sverige. När stålarna tog slut och även vår vilja att fylla på traskades det ut med CV under armen och efter en förmiddags traskande fanns det 4 jobb att välja mellan, skitjobb för de flesta men hyfsat välbetalda för en fattig student, men långt ifrån drömjobbet.

  • Helt korrekt det du säger. Man får acceptera vilket jobb som helst om man riskerar att bli bostadslös. Började själv på helvetet Mcdonalds. Jag var tvungen och det var det värsta jag varit med om, jag plockade skit och förnedrades varje dag av att slänga sopor och moppa golv. Jag tvivlar på att man inte ens kan få ett sådant jobb, det finns hur mycket skitjobb som helst att ta, någonstans borde man bli erbjuden ett jobb. Men alla är inte beredda att ta vilket jobb som helst det är där det ligger ibland. Det finns människor som inte ens vet vad en bostadsrätt är och kan med andra ord inte ens drömma om en bostadsrätt. För dessa personer är mat och vatten det som är viktigast i livet. Jag betalar skatt och jag är glad att de går till personer som behöver de, jag är väldigt glad för det. Jag förstår henne men samtidigt inte, det finns mycket som säger för och emot henne. Hyresrätt, avsaknad av inkomst ja jag förstår. Men bostadsrätt, inneboende. Bo hos mamma? bröder? någon? dela hyra? sälja bostad? Hade hon inte haft en bostadsrätt tror jag att de flesta här hade knipit igen. Men samtidigt, hon äger ju en bostad med en vinst på 400 000- 500 000? Det är skrattretande för vissa personer. Så jag tror inte det finns något rätt eller fel här. Alla har bara sin egen syn och uppfattning på denna händelse. Men vi kommer inte ifrån den sanning som råder där ute, för tusentals människor.
   Ibland önskar jag att jag vore döv och blind. Vart är världen på väg?

 32. Det verkar som om det inte riktigt står rätt till. Dock har jag svårt för koppling bostadsrätt = förmögen. Det finns många exempel där, likt detta fall verkar det som, återgång till studier för att bryta arbetslöshet gjort att personer hamnat i ett limboland utan vettiga inkomster. Att kräva att någon ska sälja sitt boende med kommentaren att alla inte har rätt att bo i en innerstad är inte bara cyniskt utan också snudd på idiotiskt.

  Slutligen, kommentaren om partitillhörighet bland journalister är löjlig i jämförelse med den högerstyrda media som vi har i detta land. Vem tror fortfarande att journalister bestämmer innehållet i media utan toppstyrning? Tur nog har vi SVT/SR som i sin neutrala ställning också ger skit där den bör komma.

 33. Jag tycker att du ska sluta hacka på de som har det sämst.Att kalla Frida förmögen är att kraftigt överdriva. Vad hade du själv gjort om du hamnat i hennes knipa? Att behöva sälja sitt hem med allt vad det innebär är en stor kränkning mot en människa. Tänk också på alla de kostnader som tillkommer vid en eventuell flytt. Du måste betala mäklaren, skattemasen, flyttfirman osv. Det blir med andra ord inte så mycket pengar kvar. Var hittar man en lägenhet för 250 000 i Malmö? Det känns som du är en riktig översittare som gillar att sparka på de som redan ligger ner. Den här artikeln fick mig att inte rösta på Moderaterna i nästa val (Jag har gjort det tidigare). Tack för att du visar den moderata attityden öppet och ärligt!

  • Jag länkade till en lika stor lägenhet som den hon har som hon kan köpa för 250000 kontant. Då sänker hon sin dessutom sin månadskostnad från 3700 till 2554 kronor.
   Att man inte (utom i synnerliga undantagsfall) har rätt till försörjningsstöd/socialbidrag om man äger en bostadsrätt har gällt i decennier, oavsett regering

   • Kruxet är att man inte får ut 30 000/ m^2 i Malmö. 20 000 är mer realistiskt. Då blir det ändå inga pengar över till lägenheten. Lån skulle hon inte få. Hyresrätt får man inte heller om man saknar inkomster. Alltså är det ingen bra idé att sälja lägenheten, då Frida med största sannolikhet skulle bli bostadslös. Jag tycker inte man kan klandra henne för att ha höga kostnader. Långt ifrån. Jag tycker att det är väldigt småaktigt att hacka på personer som hamnat i ekonomisk knipa. Hade hon haft kostnader uppåt 10 000 i månaden hade det varit en annan femma.

   • Jag har tidigare röstat på moderaterna, men kan inte göra det längre eftersom moderater generellt sett inte är mänskliga. Ofta har de höga stabila inkomster och kan inte förstå att folk kan ha det svårt ibland. Den här artikeln bekräftade bilden och småaktigheten vet inga gränser i brommavillorna. Ska moderaterna ha en chans i nästa val kan man inte vädra sådana här åsikter i offentligheten. Det här var en löjlig och otroligt småaktig artikel av en person som förmodligen lever i en helt annan värld än Frida.

 34. Pingback: Alla älskar och gullar med utanförskapet och staten numera « Maria Hagbom

 35. De har väl sett och hört Calle Bildt och hans gelikar och tagit efter. De brukar ju gärna både undanhålla och fara med osanning!

 36. Bra grävt! Fy f*n för dessa bortskämda oansvariga skitstövlar som bara ska ha och ha och ha! Bara krav, aldrig plikt, hederlighet eller moral. Man undrar hur deras syn på välfärdssystemet och äkta svensk solidaritet är…

  Det är den nysocialistiska mångkulturella kravmenatliteten (allt åt alla) i ett nötskal.

 37. Jag håller verkligen med om att detta med bostadsrätten borde belysts i programmet. Journalisten har brustit i sitt ansvar, framför allt mot Frida. Frida håller själv med om att det finns många som har det sämre, men ofta skäms de så för sin situation att de inte vill ställa upp i media. Vilket man förstår när deras matvanor, ordval, framtidsdrömmar kommer att fingranskas med lupp, analyseras och publiceras utan att hon tillfrågas. varför inte kontakta Frida och ge henne en chans att kommentera detta innan det publicerades?

  Eftersom flera här inte verkar har riktigt klart för sig hur bostadsmarknaden fungerar vill jag ge lite bakgrundsfakta. Det är inte så att man kan köpa en ny bostadsrätt hur som helst, inte ens om man betalar den kontant. För att bli godkänd av bostadsrättsföreningen måste man ha regelbunden inkomst. Att som Frida har, ha en historia av obetalda hyror och dålig ekonomi, är otänkbart. Att lägga om lånen på banken är också knepigt. Samma sak gäller för att söka en hyresrätt: du blir inte godkänd av en värd utan hög regelbunden inkomst.

  Jag tvivlar dessutom att en lägenhet i det huset skulle gå att sälja för 30 000 per kvm i Malmö (har själv nyligen bott i området, det skiljermycket påolika hus och gator). Efter flyttkostnader, bankavgifter, skatt och mäklararvode (och dessutom rimligtvis avräknat studielån) skulle det förmodligen inte bli stora summor kvar och Frida skulle med stor sannolikhet vara bostadslös.

  Man är faktiskt berättigad till socialbidrag även om man bor i bostadsrätt under vissa omständigheter (bland annat ska det vara ett mycket billigt alternativ). Eller just om man riskerar att bli bostadslös annars.

  Att raljera över Fridas matvanor kännsoinsatt, jag har själv haft ont om pengar och kosthållet blev väldigt konstigt. Hittade man bacon som gått ut för en femma paketet, ja då blev det 200 g bacon den dagen. Choklad är bland det billigaste sätt som finns att mota hunger.

  Ett viktigt skäl till att porträttera Frida, trots att det inte är mest synd om henne i hela världen, är att det är nyttigt att se att duktiga, driftiga, unga människor kan hamna i svåra situationer. Men många ser vad de vill se och väljer att håna en människa som uppenbarligen är både sjuk och ledsen.

  Jag känner inte Frida, men jag känner många i liknande situation. Och det som är svårast för dem är inte fattigdomen utan föraktet och att minsta detalj i deras liv, minsta kaffekopp de dricker, ifrågasätts. Tänk på det, snälla!

  • Mycket bra skrivet Lisa. Tror inte det hjälper med fakta tyvärr… chainmail mfl här ovan hatar helt enkelt fattiga människor.

   Jag känner heller inte Frida men väl flera här i Malmö som lever på socalbidrag och som vittnar om hur tufft det är att få en ansökan godkänd. Det är bra att komma ihåg att absolut ingen vill gå till soc och bli förnedrad.

   • Det märks tydligt att författaren inte kan Malmös bostadsmarknad. Det är mycket sällan man får 30 000 kr/ kvadratmeter i centrala Malmö. Skulle Frida tvingas sälja kanske hon skulle bli av med en del lån, men det är inte säkert att hennes månadskostnader skulle sänkas för den sakens skull. Skulle hon överhuvudtaget kunna köpa någon lägenhet med nästan obefintliga inkomster?

    Jag tycker att det är extremt småaktigt att klaga på folk som bara skulle bli glada av att få ihop till åtminstone hyran och mat. Hur hade författaren själv agerat i samma sits? Testa själv och lev ett liv med minimalt med pengar, ständig jakt på nya småjobb och kom sen och berätta hur man köper mat för pengar som inte finns. Politiker är några av de mest bortskämda som finns lönemässigt och ska inte uttala sig om någon de inte känner.

   • Jag har aldrig förstått varför man ska behöva förnedras av myndigheterna innan man får hjälp. Det borde vara lätt att få ekonomisk hjälp och svårare (mer krav) efter att tiden går. Nu är det istället tvärtom, det är svårt att få hjälp när man behöver det, men när man väl är inne i systemet och lagt om sitt liv till de meningslösa myndighetsaktiviteter som inte fungerar, då är det relativt lätt att behålla ersättningen. Det verkar som det handlar om makt från myndigheternas sida.

    Det är lustigt att Per påstår sig vara emot förmynderi. Han och moderaterna har ännu en gång förlorat trovärdigheten i den här frågan. Man håller riskkapitalisterna om ryggen när man smugglar ut skattepengar ur landet, medans medborgarna i ett av världens mest beskattade länder inte får handla ett paket bacon utan att nekas värdighet.

   • 1. Nu måste jag på allvar ifrågasätta din intelligens och/eller läsförmåga. Jag skrev:

    chainmail mfl här ovan hatar helt enkelt fattiga människor

    (mfl betyder med flera)

    Att kalla Frida för en bortskämd oansvarig skitstövel som bara ska ha och ha och ha är både hatiskt, felaktigt och nedsättande.

    (chainmail har troligtvis inte hört dokumentären, vilket antagligen skulle få tom chaimail att känna medmänsklighet.)

    2. Kan du inte sluta älta detta om bostadsrätten? Läs vad Lisa skriver ovan. Eller för all del: ta reda på fakta genom att läsa chatten med Frida.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5092195

    T.ex. visar det sig att Frida har ett lån på lägenheten, samt:

    Om jag skulle sälja min bostadsrätt och göra en vinst, så skulle jag ändå aldrig bli godkänd som låntagare på banken eftersom jag har den ekonomiska positionen som jag har och har haft. Om jag skulle göra en vinst som skulle räcka till en ny lägenhet, så skulle bostadrättsföreningen troligen inte godkänna mig som medlem.

    Frida beskriver också hur hon ändå kan utnyttja det faktom att hon äger en bostadsrätt:

    Ang. mitt boende: jag kommer, som det ser ut just nu, att hyra ut min lägenhet. Förhoppningsvis så ska det inte behövas så länge.

    Frida är utan tvivel fattig. Har man inte pengar till mat är man det. Behöver man uppsöka socialen är man också fattig. Ingen gör detta frivilligt utan bara som en allra sista utväg.

    Om ditt inlägg här är talande för hur moderater ser på fattiga och utsatta är jag lätt skrämd. Ditt inlägg visar på en total avsaknad av empati och medmänsklighet med de svagaste i samhället.

   • Johan, du är nog inte rätt person att ifrågasätta andras läsförmåga, du klarade inte av att läsa ett citat från Sydnytt innantill.

    Frida har tagit lån till hela insatsen, förutsatt att hon inte har belånat upp lägenheten ännu mer så kommer hon om hon säljer att ha möjlighet att köpa en br i förort _kontant_ och ändå ha pengar över. Vad gäller att hon inte skulle godkännas av brf för att hon inte har fast jobb så hade hon inte heller något fast jobb då hon köpte sin nuvarande lägenhet.

    Du tycker att det räcker med att ”tro” att det inte fungerar för att möjligheten skall avfärdas, jag menar att hon mycket väl kan försöka. Eller inte, eftersom hon högst förståeligt inte vill släppa sin lägenhet i bra läge, men då har hon inte heller rätt till försörjningsstöd.

    Menar du på fullt allvar att en person som inte har pengar till mat skall definieras som fattig oavsett vad för andra saker denna person har lagt sina pengar på?

    Det är skillnad vad man lägger in i begreppen. Att du kallar en person som äger en br i Malmö innerstad, som upprepade gånger fått arbeta som programledare på en creddig station och som umgås i glassiga musik- och mediakretsar där hon enligt egen utsago bjuds på öl av de vänner som ”dokumentärens” titel menade att hon inte hade, för en av ”de svagaste i samhället”, det får mig att undra över dina prioriteringar.

   • Varför far du med osanning, Per Hagwall?

    Du skrev:

    Vad gäller att hon inte skulle godkännas av brf för att hon inte har fast jobb så hade hon inte heller något fast jobb då hon köpte sin nuvarande lägenhet.

    Frida hade jobb för drygt två år sedan när hon blev godkänd av bank.

    http://embed.tv4play.se/tv4play/v0/tv4video.swf?vid=2188396

    http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sa_ar_det_att_vara_fattig_i_malmo&videoid=2188396&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

    (Hoppa till 2:30 där reportern frågar om hur Frida kunde bli godkänd av banken. Eller, förresten, hoppa inte överhuvudtaget. Hela intervjun är upplysande om man är intresserad av sanningen.)

    Jag måste erkänna att när jag först såg detta blogginlägg var min första tanke att SR hade hårdvinklat reportaget. Att inte berätta om bostadsrätten är fel, något som programmakarna också har erkänt:

    …att bakgrunden till att Frida bor i en bostadsrätt var för lång och omständlig att berätta och att den skulle ta för stor plats, men, nu i efterhand så inser vi att vi skulle ha gjort det för tydlighetens skull.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5093189

    Ju mer jag har läst om Frida, ju mer uppenbart är det att den ende som hårdvinklat är du Per Hagwall. Och jag tror alla vi som bryr oss om våra medmänniskor och ogillar att antalet fattiga i Sverige ökar därför måste tacka dig för den enorma uppmärksamhet som du skapat kring fattigdom i Sverige.

    • Enligt SR-reportaget har hon aldrig haft ett fast jobb, i Nyhetsmorgon säger hon inte heller att hon hade fast jobb då hon köpte bostadsrätten, hennes ord var ”bra med jobb”.
     Jag skrev ”Vad gäller att hon inte skulle godkännas av brf för att hon inte har fast jobb så hade hon inte heller något fast jobb då hon köpte sin nuvarande lägenhet.”
     Och det hade hon inte heller.
     Och det var inte heller brf:en hon talade om utan banken.
     Detta visar att man visst kan få lån och uppenbarligen godkännas av brf:en utan att ha fast jobb.

     Man kan problematisera och fundera hur mycket jobb och hur långa ordnade perioder som behövs, eftersom det är uppenbart att fast jobb inte är ett absolut krav.
     Men det gör du inte. Du tror/låtsas tro att hon i Nyhetsmorgon säger ”fast jobb” för att kunna anklaga mig för att fara med osanning. Problemet är bara att om hon i Nyhetsmorgon plötsligt kommit på att hon faktiskt haft fast jobb i en del av sitt liv så hade SR-dokumentärens trovärdighet inte bara blivit skadsjuten som den är nu, den hade fullständigt raserats. Vilket jag i så fall också hade påpekat. Vilket du inte verkar tänka på alls, eftersom du vill inbilla dig att du hittat ett ställe där jag far med osanning.

     På twitter har du idag anklagat mig för att ljuga(!) för att jag inte under dagen åkt hem och släppt igenom ditt inlägg genom spamfiltret – eftersom jag bara kommer åt den funktionen på datorn hemma, jag har inte haft anledning att lägga in den någon annan stans.
     Du har också tidigare anklagat mig för att medvetet vilseleda och tillochmed ljuga när det enda det handlar om är att du själv inte klarar av att läsa innantill.
     Gratulerar. Du blir den första person som inte är anonym som blockas på den här bloggen sedan 2005.

 38. Känner själv till en kvinna som aldrig har varit anställd och som har haft ett riktigt jobb.
  Hon har bara levt på bidrag,ända sedan hon hoppade av gymnasiet för snart 20 år sedan, utan att samhället krävt något av henne.
  Hon har fått utbildningar som hon sedan inte använt sig av .. hon gick en kock utbildning under några månader genom arbetsförmedlingen
  Efter utbildningen fick hon tips på olika jobb, men det enda stället hon kunde tänka sig att jobba för var lyxrestaurangen Gondolen, som hon inte fick jobb hos
  och därmed var de skattepengarna bortkastade,eftersom hon ansåg att inga andra restauranger eller köksjobb dög
  När hon fick veta att hon skulle få jobba i mer än 4 timmar per dag på en arbetsplats, så sket hon i det ,för att hon inte ville bli utnyttjad..
  Under en 10 årsperiod så sökte hon en handfull jobb
  När socialen äntligen krävde att hon skulle prestera,blev hon kränkt och ville inte vara på en jobbverkstad med en massa loosers….
  Hon såg till att simulera psykisk sjukdom och fick sjukersättning,slapp därmed kraven som socialen börjat att ställa och har inga planer på att ge upp eller anstränga sig för att komma ifrån bidragstagandet.
  Allt ska vara som passar henne bäst.
  När perioden för sjukersättningen närmar sig slutet,simulerar hon extra och ser till att bli inlagd på psyket,så fort läkaren skrivit under fortsatt sjukersättning, så är hon plötsligt bra igen och kan åka hem dagen efter.
  Denna kvinna är rätt lik Frida, i det avseendet att hon anser att det är andra som ska fixa saker och hon sitter och drömmer sig bort till jobb, som hon tror att hon kan få utan större ansträngning. Hon kommer alltid med en bortförklaring varför hon inte jobbar eller aktiverar sig.Hon är fruktansvärt lat och blir sur om hon ombeds att hjälpa till med något och åker och hälsar på folk för att snylta.
  Sover hemma hos sina föräldrar,vid 35 års ålder och snyltar av dem,trots att hon har eget boende.
  Hennes vänner tröttnade på att hon alltid stod fodrande brevid dem, då de handlade,för det var alltid vännerna som fick betala för henne.
  Inte så konstigt att hon kunde spara ihop pengar att köpa en jacka för nästan 4000 kr eller skor för 2000 kr, då alla andra fick betala för hennes mat och annat.
  Personer som denna kvinna och Frida har genom bristande uppfostran och samhällets flummiga signaler, lärt sig att de bara ska ha och ha,att kräva utan motprestation och att det är en rättighet att man ska få utan att man anstränger sig.Usch sånt ogillar jag

 39. Åh, jag blir skitsur över sånt här! Jävla skribenter som inte har något att skriva om och därför enbart försöker gräva i saker som inte ens existerar. För publicitetens skull. Startar igång konspirationer som enbart förvränger verkligheten.
  Varför inte våga se sanningen? Vi har, i vårt trygga och fina Sverige, kastsystem. Och vi måste göra något åt det!
  Där väljer jag att lägga min tid och energi. Inte på att räkna på Fridas in-och utgifter!
  Väx upp och öppna inte era munnar om ni inte har något väsentligt att komma med!
  Tack,
  Tania

 40. F.ö. så är Cecilia Bodström som är kanalansvarig för P1 (hon som vägrar att erkänna att programmet varit djupt vinklat) syster med förre socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström. Tänk vad liten världen kan vara, alla inom media, politik och intervjuoffer känner redan varandra – eller också är det bara nepotiska etablissemanget som är väldigt litet…

  Ytterligare något att gräva vidare kring!?

 41. År 2000 utsågs Thomas Bodström till justitieminister i en socialdemokratisk regering. Hans syster Cecilia Bodström, tvingades sluta som nyhetschef på Dagens Nyheter. Två år senare, efter att regeringen Persson blivit omvald och Thomas Bodström körde på som justitieminister, blev Cecilia Bodström kanalchef för public service-kanalen P1.
  Både SVT och SR sätter stora delar av den politiska agendan och är avgörande kanaler i valrörelserna. Självklart kan inte ledande personer riskera att hamna i jävsituation.
  På SVT är det alltså inte okej att jobba som reporter och ha en minister som syskon. På SR går det bra att bli ansvarig utgivare och kanalchef.

  http://vandenbrink.dagensmedia.se/2010/10/05/ratt-att-karin-hubinette-gar-men-varfor-fick-cecilia-bodstrom-sitta-kvar/

 42. Tack för dessa utomordentliga klarställanden betr. ”Fattiga Frida”.
  Jag hörde reportaget helt en passent på webbradion när det sändes
  och var mycket förbryllad över framställningen.
  Det rörde sig alltså om en 25-årig ung människa som inte haft en fast sysselsättning/arbete i hela sitt liv. Helt sjuk situation alltså!
  Jag blev misstänksam redan då – man känner ju sina mediekommunister och deras fula tricks.
  Nu bekräftar Du att min misstänksamhet var fullt berättigad. Tack!

 43. Pingback: * Fattiga Frida… | Offer jag? Vad snackar du om? ©

 44. Låt säg att Frida säljer lägenheten. Hon kan möjligen få in 100000 i handpenning. Resten lär hon inte få långt före tillträdesdagen.

  Då ska hon med 100 000 i handen, varav hon ska leva av en del, ca 70-80 000 kr kvar hitta en annan bostadsrätt innan hon flyttar ut – såvida hon inte ska bo på gatan däremellan.

  Via en bekant känner jag till att om man gör såhär så finns dessutom risken att nästa bostadsrättsförening inte godkänner dig som medlem. Då står du ändå på gatan tills du hittat ytterligare en annan.

  Du vet inte var hon jobbar och hur pass enkelt eller krångligt det är att pendla till de jobb hon har.

  Du kan inte garantera henne att hitta andra jobb lika lite som du kan garantera alla andra att hitta jobb så det räcker för egen försörjning.

  Enligt brev och telefonsamtal verkar det inte som om soc hängde upp sig på lägenheten, utan endast på att hon sökt för få jobb.

  Har du kollat upp att det exakt i hennes lägenhet finns mer än en skriven? Vad kan ligga bakom det?

  Jag har själv inneboende, men jag har inte kollat hur många som kanske struntat i ett ändra sin adress efter utflyttning. Hur vet du att det är någon som faktiskt bor kvar och faktiskt betalar hyra för inneboendet? Nej, det vet du inte, eller hur?

  Reportaget kanske inte var så petiga med detaljerna i fråga om vad som är månads- och kvartalsutgifter och det kan man tycka är oproffsigt, men tänk om…

  …om hon skulle behöva gå till tandläkaren eller behöva gå på ett vanligt läkarbesök och kanske rent av behöva köpa någon medicin? Togs det upp? Togs det upp att den som bor i bostadsrätt får räkna med att betala ny kyl/frys ur egen fick om den går sönder som man redan har. Togs det upp att id-kort behöver förnyas var 5:e år och kostar åtminstone 400 kr att få ett nytt?

  Det där med in och ut i hushållsekonomin är inte så enastående enkelt som det kan verka alltid.

  • Det är möjligt att det finns starka skäl som gör att hon kan få försörjningsstöd utan att flytta, eller så gör det inte det. Publiken har inte fått möjlighet att ta ställning till det.

   På ratsit ser man att det bor en till i hennes lägenhet. Frida har efter att reportaget sändes berättat i TV4 Nyhetsmorgon att hennes syster bor hos henne. Hon berättade däremot inte om systern bidrog till boendekostnaderna/hushållsutgifterna och reportern frågade inte heller.

 45. Pingback: P1 trampar djupare i klaveret. « No size fits all

 46. Jaha, nu har den svenska pisshögern fest! Det är så att det vänder sig i magen! Jag är säker på 75% av kommentatorerna aldrig har hört dokumentären. Ni hittar nog inte ens till P1. Dokumentären är inte endast en kritik mot alliansens politik utan den belyser även det fattiga Sverige som även funnits under socialdemokraternas regeringsår. I dokumentären så finns det ett inslag om hur Frida Mattsons ansökan om socialbidrag avslås. De som har lite insikt i det svenska socialförsäkringssystemet vet att man inte får socialbidrag om man har en bostadsrätt. Anledningen till avslaget var inte innehav av bostadsrätt utan att hon inte varit tillräckligt aktiv samt inte dokumenterat sitt arbetssökande. I dokumentären så ringer hon även sin hyresvärd. Pisshögern, ni slår er själva på fingrarna med era lögner och er okunskap. Se till att lära er något istället för att flumma runt med pappas pengar!

 47. Här håller jag med. Önskar att tidningarna kunde sluta ljuga. För det är ALLTID så i sådana där snyfthistorier, att det är någonting som inte kommer fram. Som att personen inte kan få socbidrag för att de äger en BR eller sommarstuga som de vägrar att sälja, eller för att de bor ihop med en högavlönad man. För alla har nämligen rätt till socnormen/existensminimum i Sverige – till och med människor som dragit på sig stora skulder. Men reglerna är ju så att man måste leva upp sina tillgångar först, samt att en ev. man/fru/sambo är försörjningsskyldig innan samhället träder in.

  Det värsta är att en del går på skräckpropagandan. Det finns till och med människor som har begått självmord när de blivit utförsäkrade från A-kassan eller Fk, för att de trott att de nu måste svälta ihjäl – och därför valt att avsluta sitt liv snabbt och utan plågor i stället. Aftonbladet m.fl. har en mycket stor skuld i sådana fall!

 48. Att inneha en bostadsrätt är ju inte riktigt detsamma som att besitta bundet kapital. Jag har själv en bostadsrätt värd 1,4 men får personligen inte ut en endaste sikin om jag säljer den eftersom det är banken och inte jag som äger den.

 49. Som jag skrev i inlägget: ”Tittar man vad andra lägenheter i samma läge går för så borde den kunna dra in en knapp miljon. Eftersom den köptes för 486328 kronor blir vinsten sådär en halv miljon. När banklånen är betalda och skattmasen tagit sitt finns alltså 400000 kvar”

 50. Pingback: SR:s repotage om Frida | la gringa

 51. Pingback: Pudel från P1 « No size fits all

 52. Pingback: Sakine granskar fattigdomen | Badlands Hyena

 53. Pingback: johaneriksson.se » Blog Archive » Dagens citat: Sveriges Radios syn på fattigdom

 54. Som den djupt vänsterrotade journalist jag är, så kan jag inte annat än beklaga det totala haveri som pågått på SR Malmö! Den här cirkusen har inte gjort någon nytta alls, om möjligt så har högern fått starka sympatier genom att de blivit svartmålade för ett fall som uppenbarligen inte är så tragiskt som Mona Masri, och hennes gelikar, vill ge sken av.
  Verkligen ALLT är fel med detta fall, framförallt att det ens blivit ”ett fall”! Frida bör skärpa sig och sluta beskylla samhället för sina problem, Mona bör omedelbart gå ett gäng kurser i mediaetik och samhället bör sluta beskylla vänstermänniskor för ett problem som grundar sig i en journalists kåthet på ”en bra story”.

  Vi måste börja se den riktiga fattigdomen, den som handlar om barn vars familjer inte har råd att ge dem mat, och låter dem leva på skollunchen. Den som handlar om pensionärer som knappt har råd med annat än sitt boende. Den som handlar om flyktingar som står i ett gränsland och inte kan få någon hjälp alls.
  Den som handlar om det, på riktigt, fattiga Sverige. Inte om någon bortskämd jävla brud som inte vill sälja sin bostadsrätt i innerstan.

 55. Jo, jag är alltid skeptisk när unga vuxna svenskar utan barn säger sig vara på svältgränsen. Detta säger jag som socialist. Folk lider onekligen mycket av att bli utnyttjade i arbetslivet eller utestängda från det helt, men om man pratar om att inte ha råd med MAT just bör det vara jävligt, jävligt sant.

  De som möjligen riskerar att svälta i detta land är väl snarare barn till missbrukare och andra föräldrar som inte tar hand om dem väl, de facto uteliggare (med psykiatrisk eller missbruksproblematik), papperslösa, ensamstående föräldrar med mycket lågt betalda jobb som har flera barn och kanske andra släktingar att försörja själva, och pensionärer (tänk Carema-boenden).

  Måste dock påpeka att det verkligen inte låter smart att sälja lägenheten. Jag bor i en studentetta på 25 kvadrat i Rosengård, den ENDA lägenhet i närheten av Malmö där jag faktiskt kunde få ett hyreskontrakt, och hyran är 3889:- (10-månaders hyra, så teoretiskt åtminstone 3250:-).
  Dessutom kunde jag bara skriva kontrakt därför att jag hade möjlighet att betala TRE månadshyror i deposition, eftersom jag inte hade någon som kunde gå i borgen för mig.
  Var Frida som inte är student skulle kunna tänkas få ett hyreskontrakt om hon inte stått i bostadskö många år kan man ju undra.

  Möjligen skulle det vara vettigt att köpa en lägenhet i Sofielund med låg månadsavgift för pengarna och slippa lån-avbetalningarna och förmodligen få pengar över, dock är det ett uselt läge att sälja lägenheter just nu.

 56. Just det – och som Tomas Lewjwan Ekeroth säger kan det ju vara så att varenda öre hon skulle få ut av att sälja skulle gå direkt till banken.

  Dock är det sånt som skulle vara nyttigt om de kunde gått in på i artiklarna om det nu är så, om inte annat för att göra folk mer ekonomiskt medvetna.

 57. Oj och det finns inga ettor för under 450 000:- i något område i Malmö längre! Åtminstone gjorde det inte det när jag kollade runt förra året. Och som någon annan påpekade skulle Frida mycket väl kunna bli nekad av bostadsrättsföreningen även om hon betalar kontant.

 58. Pingback: Avgrundshögerdiket i ankdammens dräneringshål eller ”Flickan och den nedspolade kattungen” |

 59. Pingback: Den svenska ”fattigdomen” — en fråga om attityd? « MassMediaEXPO

 60. Pingback: Den svenska ”fattigdomen” — en fråga om attityd? « MassMediaEXPO

 61. Pingback: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor | DrGugge

 62. Pingback: Avgrundshögern i ankdammens dräneringshål eller ”Flickan och den nedspolade kulturmarxistiska kattungen” |

 63. Pingback: Bängen debiterar | No size fits all

 64. Pingback: Personliga fakta och sanna känslor | No size fits all

 65. Pingback: Aftonbladets historiesyn och S:ta Claras 25-åriga soppkö | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s