En sedellärande historia

Bonnie Bernström, av någon anledning ordförande i  förbundet ”Liberala kvinnor”, har på senare tid rosat marknaden med ”liberala” förslag som tvångsdelning av föräldraförsäkringen och ett bevarande av en överdimensionerad motorvägskarusell i Stockholms medeltida stadskärna. I veckan återaktualiserades också ett inlägg hon gjorde på Newsmill förra året – hon hade naturligtvis också åsikter om könsfördelningen på de nya sedlarna eftersom

Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna.

Som Zac konstaterade så blir ju totalsumman 1870 kronor, det skulle inte bli jämt ens om ena könet fick bara tusenlappen och det andra resten.

preliminärt utseende på nya sedlarna
En av varje. Ungefär så här kommer de att se ut. Bild: Riksbanken

Men om man nu tycker att detta är en viktig fråga så borde ju det viktiga vara hur mycket män och kvinnor syns på sedlarna. I verkligheten är ju vissa valörer mycket vanligare än andra, så hur ser fördelningen ut då? Enligt ordförande i riksbanksfullmäktige Johan Gernandt är fördelningen av sedlarna följande:

20 kr Astrid Lindgren 27%
50 kr Evert Taube 8%
100 kr Greta Garbo 11%
200 kr Ingmar Bergman 11%
500 kr Birgit Nilsson 34%
1000 kr Dag Hammarskjöld 9%

Alltså kvinnor på 72% av sedlarna, bara en dryg fjärdedel av sedlarna kommer att ha män som motiv. Och räknar man ihop det totala värdet så blir förhållandet följande: (1% av totala penningmängden innebär x antal sedlar)

Kvinnor:
20 x 27 = 540x
100 x 11 = 1100x
500 x 34 = 17000x
Summa: 18640x

Män:
50 x 8 = 400x
200 x 11 = 2200x
1000 x 9 = 9000x
Summa: 11600x

Antal sedlar med kvinnor på blir (18640x)/(18640x + 11600x) = 0,6164. Det kommer alltså att vara kvinnor på 72% av antalet sedlar och på 62% av värdet. Birgit Nilssons femhundring utklassar ensam alla andra sedlar tillsammans i värdetävlingen.Man kunde alltså ha gott fog att skriva en upprörd debattartikel om hur det i själva verket är männen som sedeldiskrimineras om man hade lust. Men det har man inte:

Något säger mig att samtliga utfall där inte kvinnor hade fått pryda samtliga sedlar hade föranlett utbrott om diskriminering från diverse tokfeminister. Fast då hade de ju i stället upprört talat om objektifieringen av kvinnor och föreställningen att kvinnor kan bytas mot pengar. Har man inte problem så kan man ju skapa dem.

Motiven har också diskuterats från andra utgångspunkter än könsfördelningen. Själv tycker jag de valda personerna är värdiga representanter, men det tråkiga är att de valts från enbart ett samhällsområde. Där har nuvarande sedeluppsättning en mycket bättre spridning, vetenskap, statskonst och kultur. Hade den tanken behållits borde Gripenstedt borde haft en självklar plats.

exempelbild på nya myntens utseende
Vad? Inga silvermynt längre? Bild: Riksbanken

Tråkigare är att den klassiska enkronan, som sett i stort sett likadan ut sedan 1830, nu försvinner. Den kommer att ersättas av en krona som är mindre och kopparfärgad, den får ungefär samma mått som den sista 50-öringen, som försvann häromåret.

De nya mynten skall bland annat skilja sig från mynt i grannländerna. Och där är väl en förklaring till att silverkronan försvinner efter  185 års tjänst varav 142 under sitt nuvarande namn (tidigare hette den riksdaler). Det innebär också en återgång till den tradition där de minst värda mynten är kopparmynt, men varför femkronan skall byta färg kan jag faktiskt inte begripa.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar to “En sedellärande historia”

  1. Myntet silverkronas gåta | No size fits all Says:

    […] en enda debattartikel som rasar mot det faktum att det bara är män porträtterade på mynten, annat var det när sedlarnas utformning blev känd. En proffskränkt ‘liberal’ räknade då ut att […]

  2. Myntet silverkronas gåta - Frihetligt Says:

    […] en enda debattartikel som rasar mot det faktum att det bara är män porträtterade på mynten, annat var det när sedlarnas utformning blev känd. En proffskränkt ‘liberal’ räknade då ut att det var […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: