Venus från Skeppsholmen

Ett tårtkalas på Moderna Muséet i veckan ledde till avgångskrav och bombhot. Lisa Magnusson sammanfattar utmärkt i Rodeo:

Makode Lindes konstverk har skapat svallvågor höga som hus, och det har blottat så oerhört många intressanta aspekter. För egen del tycker jag att höjdpunkten i följderna av konstverket var en mening i en artikel i Dagens Nyheter. “Afrosvenskarna anser att det var en rasistisk karikatyr av kvinnan”, så stod det. Det finns så mycket i den där enda meningen att jag inte ens vet var jag skall börja, den är så väldigt avslöjande. Och det är Makode Linde som håller i spegeln.

En av de som speglas är ordföranden för Centrum Mot Rasism, den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay. Hon skriver på Newsmill om de stereotypa uppfattningarna om afrikaner som förefaller nedärvda i den svenska mentaliteten. Som Alex Voronov skriver, tala om ett fall på eget grepp.

Det är alltså många som ser en bild av en stereotypiskt rasistisk svart kvinna. Men det här med konst är mångbottnat, visst är tårtan svart och föreställer en kvinna, men hur stereotypiskt ”svart” är den egentligen om man bortser från konstnärens blackface?

Här är det vita europeiska originalet, funnet vid arkeologiska utgrävningar i Österrike 1908. Det är den för historiskt intresserade inte helt obekanta Venus från Willendorf:

22000 år gammal kvinnofigurin
Bild: Wikipedia

Jämför med den här:

Somliga tror att tårtan var en fälla, det tror inte jag. Dvs jag tror inte det var just kulturministern konstnären var ute efter, snarare den samlade vita kultureliten. Johan Wirfält är inne på det senare spåret, och han är exalterad över tillställningen:

Lena Adelsohn Liljeroth är helt enkelt en pjäs i Makode Lindes större drama. Att, som Afrosvenskarnas riksförbund, hävda att hon deltar i en ”rasistisk manifestation” är ungefär lika intelligent som att anklaga Bruno Ganz för antisemitism för att han brukar spela en upprörd Hitler på Youtube.

Nej, omfamna istället Makode Lindes tårtperformance för vad den är. Vi har just bevittnat årets hittills största svenska konstögonblick.

Sanna Rayman, nu tillbaka på SvD:s ledarsida, tycker att Afrosvenskarnas Riksförbunds kritik är osaklig, men inte oförståelig. Jag skulle dock ha större förståelse för deras upprördhet om de inte ständigt ägnade sig åt att riva upp himmel och jord för små skitsaker. När de inte trakasserar afrosvenska artister så dyker de ner i frysboxen i jakt på rasistiska glassar. Men så har de knappt några medlemmar heller. Afrosvenskarna är klokare än ”Afrosvenskarna”.

Elisabeth ”alla som inte tycker som jag är nazister” Ohlson Wallin visar sig åter som den hycklande intoleranta prinsessa på ärten hon är. I upprördhet över att konstnären Makode Aj Linde hädar något hon tycker är heligt på en helig plats så drar hon tillbaka sin donation av Ecce Homo-tavlorna till Moderna Museet. Good Riddance.

[uppdatering: Kitimbwa Sabuni, talesman för Afrosvenskarnas riksförbund, skriver på DN Kultur: verkar ha förstått att det inte ser bra ut att kalla afrosvenskar som inte delar ASR:s syn för husnegrer, han kallar dem i stället ”inbäddade informanter” och menar exakt samma sak]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 tankar på “Venus från Skeppsholmen

  1. En stor del av Mariam Osman Sherifays text på Newsmill hade kunnat vara skriven av Makode själv. Det är ju exakt de där stereotyperna som han kritiserar i sin konst genom att överdriva dem och göra människor medvetna om dem. Mariam förstår uppenbarligen inte vad konst är och hur konstnärer arbetar. Pinsamt.

    Venus från Willendorf är f ö fab – har alltid dyrkat henne!

  2. Pingback: Okunnig utrensare och ohistorisk apartheidanklagare « No size fits all

  3. Pingback: Pizzapudel imponerar inte | No size fits all

  4. Pingback: Glass, teater, tårta, Tintin och Pride | No size fits all

  5. Pingback: Okunnig utrensare och ohistorisk apartheidanklagare | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s