Sjöräddningen kan fortfarande förbättras och du kan hjälpa till

Det är lätt hänt att tro att Socialdemokratins långa maktinnehav utplånade civilsamhällets roll i räddningsverksamheten och att allt numer sköts av offentligt avlönade heltidsanställda. Så är det inte, ute i landet är deltidsbrandkårer mycket vanliga och utvecklingen går mot ännu mer frivilliginsatser. På ett område är frivilligverksamheten fullständigt dominerande  – sjöräddningen.

Sjöräddningssällskapet rycker ut vid 70% av larmen, utan en krona i bidrag från staten. Organisationen lever på frivilliginsatser, donationer och medlemskap – själv har jag varit medlem i många år. Har du förresten 20 miljoner över kan du köpa en räddningskryssare åt SSRS och som tack få ge namn åt den, för mer modesta 400000 fås en sjöräddningsscoter.

livräddningsövning med vattenscoter
Ditt namn på den här?

Hundra år efter att Titanic gick under är behovet av fungerande massräddning ännu inte täckt. Det finns nu system för att smidigt få passagerare och besättning från det drabbade fartyget till livbåtarna men inte för att smidigt få dem från livbåtarna upp till ett räddande skepp. Sjöräddningssällskapet, Stena Line och Chalmers driver ett projekt för att åtgärda det. Ett framtidsscenario:

Vid en färjeolycka lyckas man få de 1000 ombordvarande till 20 av fartygets egna 50-pax-flottar som är avsedda för att lyftas med last. En annan färja utrustad med FIRST-systemets kran och en Rescuerunner är först på plats och börjar cirkla runt flottarna för att dämpa sjögången, samtidigt som man sjösätter sin Rescuerunner med två besättningsmän. Rescuerunnern används för att koppla flottarnas lyftögla till kranen som lyfter upp flottarna en och en till säkerheten ombord. Efter knappt två timmar har samtliga 1000 personer räddats till värmen och säkerheten ombord i det hjälpande fartyget.

Det låter onekligen intressant.

[uppdatering: idag skriver SSRS och Sjöbefälsföreningen om just detta på DN Debatt: Så hade fler kunnat räddas när Estonia gick under.]

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: