Direktpress kollar en bra story

Helene Claesson, Chefredaktör på Direktpress skriver om en bild som valsat runt på nätet i sin krönika i dag:

Jag såg bilden på Twitter och reagerade väl som de flesta andra med någon slags förbannad bestörtning. Det här är inte värdigt vår stad. Vi pratade på redaktionen och bestämde så klart att i morgon går vi dit. Vi måste skriva om det här.
Nu är det ju ingen hemlighet att Twitter är en ankdamm (om än en mycket användbar sådan) befolkad av framförallt mediefolk så vi borde kanske inte blivit förvånade när vi möttes av flera andra reportageteam den där morgonen. Men ganska snabbt fick vår reporter och fotograf en dålig magkänsla.
Dels för att det var uppenbart att människorna i den där kön mådde dåligt av deras närvaro, dels för att den berättelse de fick av kyrkans personal inte riktigt stämde med den de trodde att de skulle möta.

S:ta Clara kyrka har haft soppkök för behövande sedan 1989, då var statsminister, finansborgarråd och socialborgarråd socialdemokrater*, så när Alliansfritt, Aftonbladets ledarsida och Roger Mogert nu försöker ta poäng på det blir det rent pinsamt. Dagens Arena publicerade i måndags ett bombastiskt pekoral som de i eftertankens kranka blekhet nu raderat.  Inlägget är spårlöst borta från deras sajt. Men att radera det betyder inte att det försvinner från nätet: Mikael Färnbos förbluffande aktstycke finns kvar på Googlecache

”Denna bild förklarar mer än våra 6 800 inlägg”, skrev Alliansfritt Sverige.

Jag håller med. I framtiden är det bilden av soppkökskön den 14 mars 2012 utanför S:ta Clara kyrka som vi kommer att minnas.

Och vi kommer skämmas för att vi lät det gå så långt.

Dagens Arena skäms redan för den texten [Uppdatering: tydligen inte så mycket som de borde göra i alla fall, den har fått en ny adress, inte raderats].

Direktpress har däremot gjort det varje hederlig publikation bör göra: kollat en bra story. Efter att ha läst deras reportage kan man dra slutsatsen att allt visst är inte bra, det finns mycket kvar att göra, men att bilden på kön skulle vara en bild av ”Nya kalla Sverige” finns det inget fog för. Jag kan konstatera att antalet  bostadslösa i Stockholm sedan Alliansen fick makten 2006 har minskat med 250 personer, trots att befolkningen ökat kraftigt. Att soppkön är lång idag förklaras framför allt av två saker: 1. Gruppen har ökat med arbetssökande från utlandet, mest från EU-länder i öst, och asylsökande/papperslösa. 2. Maten har blivit bättre:

Från början riktades utskänkningen nästan bara till narkomanerna på Plattan.
– Men i dag har det mesta av narkomanin flyttat till Söder. I dag får vi hit fler psykiskt sjuka, ensamma och sköra människor i stället, säger [kyrkoherden] Carl-Erik Sahlberg.Många är bostadslösa svenskar, andra är gästarbetare eller asylsökande personer som inte har någon annanstans att ta vägen. Behovet har alltid funnits, men fördelningen av människor har varierat, säger  Carl-Erik Sahlberg. Kanske har antalet ökat på senare år, säger han.
– Just nu är det fler än på länge. Jag tror att det beror på att vi fått hit två nya volontärer som varit väldigt duktiga på att hitta nya ställen som vill skänka mat. Den enkla förklaringen till att det kommit fler de senaste månaderna är nog att vi har fått bättre mat, säger Carl-Erik Sahlberg.

* Statsminister var då Ingvar Carlsson (S).  I Stockholm rådde på den tiden samlingsstyre, men finansborgarrådsposten innehades av Mats Hulth (S) och socialborgarråd var Karin Jonsson (S).

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

18 svar to “Direktpress kollar en bra story”

 1. Maria Says:

  Det verkar vara lite missförstånd här. Ni hänvisar till fel länkar från Dagens Arena. Det är inget som är borta, inga texter som har raderats. Här är nyhetsartikeln: http://www.dagensarena.se/nyheter/koar-for-mat/ Här är blogginlägget: http://www.dagensarena.se/2012/03/19/bilden-som-satte-punkt/

  Maria G, Dagens Arenas redaktion.

  • hagwall Says:

   Hej Maria! Att länken är fel beror på att Dagens Arena tagit bort en adress utan att länka vidare. Och söker man på ”soppkök” på er sajt får man ingen träff alls. Den naturliga slutsatsen jag drog var att ni helt tagit bort inlägget.

   Det visade sig alltså snarare vara så att ni flyttat artikeln utan omdirigering och har ett värdelöst söksystem. Kontentan blir densamma – blogginlägget går inte att hitta. Nej, det dyker inte upp under någon av bloggflikarna heller.

 2. Maria Says:

  Tack för ditt svar.

  Din text är fortfarande felaktig, även i din uppdaterade version. Artiklarna har inte fått en ny adress, Dagens Arena är baserad i bloggplattformen WordPress och vi webbutvecklar ständigt. I senaste WP-uppdateringen har inläggets förändrats, (välfärd) har bytts till datum i URL-länken. Inlägget har sedan det publicerades funnits under Dagens Arenas metablogg http://www.dagensarena.se/bloggar/metabloggen och varje inlägg är kopplat till en författare. Klicka på Mikael Färnbos namn i vår redaktionsruta så ser du hans samlade inlägg. Artikeln är inte kategoriserad utifrån taggen ”soppkök”, vi använder oss av bredare kategorier på våra artilar. Som många andra sajter använder vi oss av Googles anpassade söksystem.

  • hagwall Says:

   När ni satt foten i klaveret, stå kvar, det låter så illa när ni försöker dra ut den… I min WP (wordpress.com) går artiklarna att nå med alla olika namnvarianter som finns i systemet, skulle jag få för mig att ändra default till inläggsnummer i stället för datum/namn går de fortfarande att nå på datum/namn.

   Det är uppenbart för alla läskunniga att er artikel inte bara fått en ny adress, den går inte heller längre att nå på den gamla adressen. Och varför har ni inte fritextsökning på era artiklar?

   • Viktor Tullgren Says:

    Du kör på wordpress.com de använder en egen installation. Även om du kanske tror att de är samma sak så är så inte fallet. Smått fånigt att du inte vet om det.

   • hagwall Says:

    Viktor, naturligtvis vet jag att det är olika installationer, det finns många funktioner på wordpress.org som jag gärna haft på min blogg.
    =====
    gamla länknamnet:
    meta name="generator" content="WordPress 3.3.1, fitted with the WordPress Mobile Pack 1.2.3"
    link rel='canonical' href='http://www.dagensarena.se/valfard/bilden-som-satte-punkt/'
    link rel='shortlink' href='http://www.dagensarena.se/?p=20865'

    =====
    nya länknamnet:
    meta name="generator" content="WordPress 3.3.1, fitted with the WordPress Mobile Pack 1.2.3"
    link rel='canonical' href='http://www.dagensarena.se/2012/03/19/bilden-som-satte-punkt/'
    link rel='shortlink' href='http://www.dagensarena.se/?p=20865'

    =====
    Exakt vad det är för WP-uppdatering som skett står inte omedelbart klart, men att inte bryta länkar är en självklarhet för en seriös webpublikation. (Och ja, dn.se var inte seriösa då de sabbade alla gamla permalänkar vid sin systemomläggning)

 3. Kristian Says:

  Det vore ju lämpligt att hänvisa till definitionen av hemlös om man tänker slå sig för bröstet och hävda att den sjunkit med 250 personer. Enligt Socialstyrelsen definition så har ju hemlösheten nästan fördubblats sen 2005.

  Man bör kanske tillägga att det är inte bara hemlöshet som tvingar människor till soppkök. Fattigdom är ett ord som jag kommer på sådär bara på en höft..

 4. fredriktomte Says:

  Som Kristian påpekar hävdar socialstyrelsen att hemlösheten nästan fördubblats sedan 2005. Här är rapporten: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18523/2011-12-8.pdf

  Så nästa gång kanske du kommer att kollar upp fakta innan du köper moderat propaganda rakt av? Du vet, ”kolla en bra story”…?

  • hagwall Says:

   Vad i rapporten är det du stödjer din utsaga på? Är det det här på sidan 16?
   ”Det går inte att göra en jämförelse av hemlöshetssituationerna på total nivå mellan de fyra mätningarna 1993, 1999, 2005 och 2011. Bland annat beror detta på att definitionen av hemlöshetsbegreppet har förändrats vid de olika undersökningstillfällena, och att det inte varit samma uppgiftslämnare vid de olika mätningarna – nya har tillkommit och andra har försvunnit.”
   Kolla inte en bra story var det?

   På sidan 54 kan man läsa:
   ”Personer i akut hemlöshet har blivit både fler och färre. Cirka 280 personerna [sic] saknade helt boende och levde utomhus eller i offentliga utrymmen i 2011 års kartläggning, jämfört med cirka 950 år 2005. Samtidigt har personerna i de mest akuta boendelösningarna, såsom härbärgen, ökat.”

 5. combatparking Says:

  Förstår inte vad du vill med texten. Kyrkoherden säger inte att behovet har minskat, han påvisar att behovet ökat trots att reguljära besökare har vänt sig till andra delar av staden.

  Att hemlösa fortfarande känner smak i munnen antar jag att dom flesta kan vara överens om men att maten blivit bättre enskilt skulle vara den enda orsaken till ökning ser jag som verklighetsfrämmande – ”Ingen skaldjursplatå idag? Nej, då får det vara!”

 6. boonkaan Says:

  Kön består av bl.a. utförsäkrade, arbetslösa,fattiga. Stod ingenstans att det var uteliggare eller bara hemlösa i kön. Så ser Sverige ut idag, försök inte försköna med din felvinklade rapport eller vad det kan kallas, dålig journalistik kanske?

  • hagwall Says:

   Combatparking, om du orkat läsa igenom det inlägg du kommenterar hade du sett att jag inte anger bättre mat som enda orsak. Det fanns en punkt 1 också.

   Boonkaan, om du orkar läsa Direktpress artiklar ser du att situationen inte är svartvit. Den senaste veckan har en mängd personer på vänsterkanten försökt ta poäng genom att påstå att soppkön vid S.ta Clara kyrka är något nytt som kom med Alliansen 2006. Sanningen är ju att S:ta Clara drivit verksamheten sedan 1989 – då både stat och kommun styrdes av Socialdemokraterna – den behövdes säkerligen innan dess också.

   Att den totala siffran på hemlösa ökat kraftigt sedan 2005 beror, som Socialstyrelsen själva påpekar, på att SoS tillämpar en ny definition, de påpekar också att de nya siffrorna inte rätt av går att jämföra med de gamla. SoS konstaterar dock att ”Personer i akut hemlöshet har blivit både fler och färre. Cirka 280 personerna [sic] saknade helt boende och levde utomhus eller i offentliga utrymmen i 2011 års kartläggning, jämfört med cirka 950 år 2005. Samtidigt har personerna i de mest akuta boendelösningarna, såsom härbärgen, ökat.”

 7. Annika Says:

  hagwall, vilka politiska beslut tar Alliansen för att minska hemlöshet och fattigdom? Jag kan räkna upp flera som Socialdemokraterna tog. Där ligger skillnaden, inte i hur du vänder och vrider på det faktum att människor är mer utsatta i Sverige idag, än dom var under socialdemokratisk regering.

 8. combatparking Says:

  ”..andra är gästarbetare eller asylsökande personer som inte har någon annanstans att ta vägen.” – Det låter inte som att det går särskilt bra när vi har människor på gatan som inte har någonstans att ta vägen. Dessutom, om beläggningen på härbärgen har ökat är det ett bevis på större hemlöshet.

 9. Kristian Falk Says:

  Nu när vi fått utrett hur den digitala tekniken fungerar kanske det är dags att få kunskap om hur maten blivit mer lockande. Finns det några recept – som kan bidra till en snyggare statistik?

 10. Bängen debiterar | No size fits all Says:

  […] är den (tusen visningar på en dag) slagen med god marginal av först inlägget om matköerna vid Klara kyrka (tre tusen på en dag) och sedan inlägget om Fattiga Frida (trettio tusen på en […]

 11. Aftonbladets historiesyn och S:ta Claras 25-åriga soppkö | No size fits all Says:

  […] Madon i Expressen ett utmärkt svar på Franchells drapa. Jag kan komplettera Sakines text med historien om soppköket vid S:ta Clara kyrka som jag bloggade om i förfjol, (med 4000 träffar på en dag mitt hittills […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: