Stiftanstiftade anklagelsakter

I torsdags publicerades på Seglora smedja en väldig anklagelseakt. I bannstrålens väg stod de kättare som inte ställer upp på den av Svenska kyrkan finansierade vänsterplattformens syn på vad som är rätt och fel. Följande är en del av vad den rättrogne läsaren förutsätts få bröstet fyllt av harm inför:

I spåren av imam-debatten startade Annika Borg och prästkollegan Christer Hugo bloggen Kristen Opinion, flankerade av Johanna Andersson som gästskribent. De har under bloggens karriär ställt sig frågande till påskuppropet, tagit upp de etiska problemen med aborter, de har kritiserat kyrkans politiska korrekthet, i ett flertal artiklar har de kritiserat Ship to Gaza och Palestina, de har föreslagit att vi ska göra oss av med ordet ”islamofobi”  (stödda av den liberala tänkaren Caroline Fourest som även Humanisterna och Axess håller fram), de har gjort notiser om hur kristna förföljs av muslimer, Borg har kallat journalisterna Schibbye och Persson för naiva och med dålig verklighetsuppfattning, och ifrågasätter också St Paul’s Cathedral’s hjälp till aktivister i Occupyrörelsen. Bloggen kritiserar ofta genusfrågor, som kallas ”pseudoproblem” och ”genusextremism”.

Den 3 augusti citerar Hugo den kända och eldfängda antigenusbloggaren Tanja Bergkvist, som han dock bara presenterar som ”matematiker och bloggare”, och redogör troget för hennes attacker mot genusvetenskapen

Inget resonemang. Ingen konkretion. Att alla dessa ståndpunkter är förkastliga förutsätts hos läsaren vara självklart. Som Stefan Olsson konstaterar: Artikeln bevisar hur tankesmedjan har blivit en bunker.

Inga frågor diskuteras i sak, utan istället beslår man sina meningsmotståndare med att citera “fel” personer, “orena” människor. Ett exempel på en “oren” människa skulle vara bloggaren Tanja Bergkvist.

Inte oväntat landar argumentationen till sist i att meningsmotståndarna har öppnat dörren in till samhällets finrum för högerextremismen. Det är inte Annika Borgs fel att Anders Behring Breivik anställde massmord på unga socialdemokrater i Norge, men på något sätt är hon medskyldig i alla fall, tycks man mena.

Varför har Stockholms stift beslutat att alla kyrkor i stiftet ska skänka sina kollekter till denna organisation? Man får visserligen bara en halv stiftskollekt, men ändå, varför ska Stockholms alla kyrkor skänka pengar till en politisk kampanjorganisation?

Jag håller sällan med Helle Klein, jag håller ibland med Annika Borg. Jag anser att båda har rätt att verka och opinionsbilda  i och utanför Svenska kyrkan. Jag anser att det är fel att den ena får betalt av skatte- och kollektmedel medan den andra inte får det. Den som anser att stiftet är fel ute  här får svårt att lägga kollekt i en Stockholmskyrka på söndag, surt för Kapellstiftelsen Ansgars minne

Ola Mårtensson, politisk redaktör på Västerviks-Tidningen gillar inte heller politisk enfald:

Debatten inom svensk kristenhet i allmänhet och Svenska kyrkan i synnerhet är inte urspårad, tvärt om, precis som samhällsdebatten i övrigt är den alltför enkelspårig. Det är olikheter som gör det fria samtalet intressant, som väcker nya idéer och som möjliggör ifrågasättande. När debatten inte får föras, när människor tystas för att de har avvikande och kanske för somliga obekväma åsikter, det är då vi ska oroas.

Där sitter de i sin Seglora smedja och tittar ut över folket och ropar efter öppenhet och mångfald. Men vad smederna i själva verket eftersträvar, och vad som blir effekten om de lyckas tysta de som inte håller med, är det rakt motsatta; Ett samhällsklimat och en kyrka helt präglad av en sluten politiskt korrekt kultur och vänsterpolitisk enfald.

[uppdatering: Ola Mårtensson skriver på Newsmill]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 tanke på “Stiftanstiftade anklagelsakter

  1. Pingback: » Seglora smedja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s