Speltips: King of Dragon Pass

Många av de bästa datorspel jag spelat gjordes redan på 90-talet. Tyvärr går flera av dem inte att spela på dagens datorer. En del skulle gå att ge ut igen med bara en liten uppfräschning, andra skulle gå att ge ut igen rätt av. Ett av dessa är King of Dragon Pass, ett spel där man leder en stam genom generationerna, det utspelar sig i samma fantasivärld som t ex RuneQuest. ”It blends interactive stories and resource management into an epic saga of conflict, magic, and community.”  Det var svårt för speltidningarna att kategorisera det, men den definition som skaparen själv gör är nog närmast: ”a storytelling strategy game

Spelet kom ut 1999 men när jag några år senare hörde talas om det gick det inte längre  att få tag på i Sverige. Jag lyckades få tag på mitt exemplar i en amerikansk webbutik 2004. Spelet håller fortfarande en enastående kvalitet och skulle göra sig utmärkt för betald nedladdning, men originalet programmerades för att kräva en cd och det är ingenting man enkelt ändrar på.

Fyra skärmdumpar från spelet King of Dragon Pass

Sedan länge kan jag inte spela det på min Mac eftersom den är för ny. Jag har ibland gått in på utvecklarens hemsida för att se om det kommit någon uppdatering eller nytt spel men sidan har varit oförändrad år efter år, jag började undra om bolaget ens fanns kvar. Men i förrgår gick jag in på iTunes för att ladda ner ett spel från en annan favoritleverantör: Spiderweb, vars spel jag spelat – och köpt fullversioner av -sedan mer än femton år, hade helgrabatt på en iPadversion av ett av sina nyare äventyrsspel och jag tog tillfället i akt. Iofs får jag inte ”min” iPad från kommunen förrän i mars, men spelet kan ju ligga på hårddisken så länge.

Då upptäckte jag i listan med ”liknande spel” att King of Dragon Pass också fanns för iOS. Det visade sig vara lättare att konvertera till iOS än att göra en nedladdningsbar version för vanliga datorer, det gav också tillgång till en större marknad. Här kan man köpa spelet, sjuttifem spänn, ett fynd! Det går att spela på iPhone också, men jag väntar tills uppdateringen som drar nytta av iPadens större skärm kommer om ett par månader.

Både Spiderweb och A# (A-Sharp) är mycket små företag som funnits länge, de gör spel där krutet läggs på att skapa en trovärdig spelvärld och en historia man skapar själv genom sina val. Ens handlande får konsekvenser åt ena eller andra hållet. Det finns inga 3D-animationer eller surroundljud, men ljuden och grafiken passar syftet  utmärkt – att berätta och skapa en god historia. Så stöd dem gärna, Spiderweb har stora demos där man kan spela en bra bit av det riktiga spelet gratis, hittills har de dock alla varit så bra att jag betalt för att spela hela spelet. King of Dragon Pass har ingen demo för iOS-varianten, (Apples regler tillåter inte det) däremot en blogg och ett twitterkonto, båda uppdateras ofta.

Om du har en dator som uppfyller de tretton år gamla systemkraven från 1999 kan du prova demon, för Macintosh eller Windows.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar to “Speltips: King of Dragon Pass”

 1. Ola Ljungberg Says:

  Saknar gamla OS9 MAC-spel jag med.

 2. hagwall Says:

  Jag har en gammal G4-glob som skulle gå att köra i Classic-läge, tyvärr tog jag bort OS9 en gång när jag hade dåligt med plats på hårddisken och inte trodde jag behövde det. De gamla systemskivorna hade jag sålt efter att ha uppgraderat. #fail

 3. Ullis Says:

  Herre Gud! Det här inlägget sa allt om mognaden på personer som ofta attakerar feminism.

  Datorspel med riddare, tomtar och troll och sen massa gnäll på feminism. ”Vuxna” män med em mognad motsvarande en ca 12åriga pojkar som troligen sitter vid datorn större delen av tiden istället för att vara ute irl och våga möta verkligheten. Jisses

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: