Vaccin är solidaritet

För ett år sedan var det stora rubriker i alla svenska medier – läkaren Andrew Wakefield som påstått sig finna ett samband mellan vaccinering och autism hade avslöjats som en bluffmakare. För den som följt med i debatten var det ingen nyhet, men det var ändå bra att den spreds utanför de specialintresserades cirklar. Uppfattningen att vaccin är farligt är fortfarande vida spridd.

Varje vaccin skall naturligtvis prövas för sig och det är inte självklart att man skall vaccinera sig mot varje ny influensa. Men barnvaccinering mot till exempel polio, mässlingen, röda hund – och tidigare smittkoppor – är däremot fullständigt självklart, fördelarna är oerhört mycket större än de eventuella nackdelarna. Men det finns ändå en rörelse som är emot all vaccinering, nyligen poppade det upp en ny svensk hemsida som propagerar mot vaccinationer i allmänhet. Denna rörelse menar att det är vaccinen i sig som gör barn sjuka och att de i stället bör få immuniseringen genom att smittas av andra barn, till exempel genom att ha ”smittopartyn”, eller av godisklubbor som smittade barn slickat på, som skickas på postorder.

Det finns dokumenterade biverkningar av vaccin, så är det. Men de biverkningarna är mikroskopiska i jämförelse med den skada som sjukdomen ställer till hos de som inte är vaccinerade, eller som får den ändå för att tillräckligt många i omgivningen inte vaccinerat sig. Ett vanligt vaccin, MPR-vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, ger 95% skydd för varje individ. För att säkert hindra epidemier krävs en vaccineringsgrad långt över 90%. I Sverige vaccineras 96% av barnen, men i vissa invandrarförorter och vissa delar av Södermalm ligger det så lågt som 75%. Det närmar sig farligt låga nivåer, både för de som är vaccinerade och de som inte är det.

Penn&Teller åskådliggör i det här Youtubeklippet tydligt de påstådda riskerna för barn som vaccineras med de verkliga riskerna för barn som inte vaccineras:

En inte ovanlig uppfattning är att barnsjukdomar inte är farliga – ”det är väl inte så farligt om de blir sjuka ändå”. Men till exempel mässling är ingen harmlös sjukdom, den som blir sjuk kan drabbas av livslångt handikapp eller tillochmed död. Till exempel dog 25 personer av mässling i Europa 2010 efter stora sjukdomsutbrott i södra Europa.

Författaren Roald Dahl berättar om när hans äldsta dotter fick mässlingen:

one morning, when she was well on the road to recovery, I was sitting on her bed showing her how to fashion little animals out of coloured pipe-cleaners, and when it came to her turn to make one herself, I noticed that her fingers and her mind were not working together and she couldn’t do anything.

“Are you feeling all right?” I asked her.

“I feel all sleepy, ” she said.

In an hour, she was unconscious. In twelve hours she was dead.

The measles had turned into a terrible thing called measles encephalitis and there was nothing the doctors could do to save her.

That was twenty-four years ago in 1962, but even now, if a child with measles happens to develop the same deadly reaction from measles as Olivia did, there would still be nothing the doctors could do to help her.

Dahl skrev om det 1986, då fanns vaccin. Men eftersom så många föräldrar, av motsträvighet, rädsla eller okunnighet, inte lät sina barn vaccineras grasserade fortfarande mässlingepidemier i Storbritannien. Hundra tusen barn blev sjuka varje år, av dem fick tio tusen komplikationer. Tjugo dog. Varje år. Av mässlingen. Eftersom de inte blivit vaccinerade med ett vaccin med i sammanhanget betydelselösa biverkningar.

Collage med bland annat bild av Olivia

Olivia Dahl blev sju år gammal,  för femtio år sedan fanns inget effektivt vaccin mot mässlingen

Men det är inte bara så som DN skrev 2002 att en mässlingepidemi hotar ovaccinerade, det hotar även de som är vaccinerade, ju fler som är vaccinerade, ju bättre skydd får alla. Vaccin är solidaritet.

Ett annat exempel på en spridd myt som inte bara skadar den som tror på det utan även omgivningen är föreställningen om elallergi. Den enda utgångspunkt man kan ha i sådana här ärenden är att agerandet måste bygga på kunskap, inte på tro och villfarelser.

Följ gärna generaldirektören för Smittskyddsinstitutet Johan Carlson på Twitter.

[uppdatering: Andreas Ekström skriver om samma sak i Sydsvenskan]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 tankar på “Vaccin är solidaritet

 1. Hur kan ovaccinerade personer vara ett hot mot vaccinerade?
  Detta kan enbart bero på att vaccin inte fungerar! De vaccinerade får däremot
  ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Ingen normal människa skulle spruta in kvicksilver i kroppen. Men om en ”läkare” ordinerar det så är det tydligen OK!?

  Att det skulle finnas betydelselösa biverkningar är ett bevis på den totala arrogans som kemikalielobbyn har! Men snälla förklara vad dessa är.

  Magnus

  • Är intehelt säker men tror att det är så här…
   1) Vaccin är ett mkt gott skydd – men det är inte 100%igt.
   2) Ovaccinerade personer hjälper till att sprida smittan,

   /Per/

  • Det enda som är hundraprocentigt säkert är döden och skatterna. Som jag skrev ger MPR-vaccin ett 95%-igt skydd på individnivå. För att undvika att sjukdomen får fäste i en population är det därför viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig så att viruset inte hittar några värdar. Ju fler som är vaccinerade desto bättre. De som vaccinerar sig ökar skyddet för alla, de som inte vaccinerar sig minskar skyddet för alla.

   En grov parallell är säkerhetsbälten, de är inte någon fullständig garanti, men de ökar överlevnadschansen kraftigt för den som använder dem _och_ för de andra i fordonet, eftersom en obältad person kan flyga runt i bilen och skada andra, även de som har bälte på sig. Det händer också i mycket sällsynta fall att någon skadas mer av att ha säkerhetsbälte än om denne inte hade haft det. Men tiotusen fall där säkerhetsbältet hjälper är mer än ett fall där det stjälper.

 2. För stelkramp så är inte de som inte vill vaccinera sig något problem för oss som vill vara skyddade mot stelkramp. För stelkramp smittar inte mellan människor, bakterien finns i jorden.

  Men mässlingen kan man bara få från en annan människa. ( Därför finns hoppet om att till slut kunna utrota mässling och polio så som vi utrotat smittkoppor.)

  Inget vaccin har 100% effektivitet. Så även om man vaccinerar sig mot mässling finns en liten risk att bli smittad ändå, om tillräckligt många är ovaccinerade så att epidemier som i Frankrike bryter ut. (Efter två doser vaccin är skyddet bättre, de flesta som blivit smittade trots vaccination har bara hunnit få en dos.)

  Mässlingvaccin fungerar inte heller på små barn, så det är svårt att undvika ett ”fönster” där späda barn är mottagliga för sjukdomen men ännu inte hunnit få vaccin.

  Vid vissa ovanliga sjukdomar kan man inte ta mässlingvaccin, som mycket svår äggallergi eller immunbrist.

  Därför är de som inte vaccinerar sig ett problem för resten av oss. De riskerar att förstöra flockens immunitet som bygger på att så gott som alla vaccinerar sig.

  Och till slut: BVC-vaccinerna innehåller inte längre konserveringsmedlet thimersal som du kallar kvicksilver.

 3. Pingback: Skeptiska snabbisar 12/1 - Skepchick.se

 4. Pingback: Svenska Dagbladet i balansfällan « No size fits all

 5. Pingback: Järna immunitet men först en rejäl infektion « No size fits all

 6. Pingback: Barnsjukdomar ingen barnlek | No size fits all

 7. Pingback: Röda hund bet man | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s