Bennykrati, när artisten själv får välja

Det går inte att undvika, det blir ytterligare en sammanfattning av den senaste tidens tilldragelser vad gäller passagen mellan öarna Stadsholmen och Södermalm i Stockholm. Ytterligare en tid då ett antal kulturyttrare anser sina röster väga så tungt att de inte ens behöver informera sig om enkla sakförhållanden för att kräva ett avgörande inflytande. Vi kan kalla det Bennykrati – alla har en röst men det är den som skriker högst som bestämmer.

Före beslutet:

Trafikplanerare Martin Nilsson tycker att ett nytt Slussen inte kan vänta. Lars Epstein hoppas få se några nya Ture Königson. I Aftonbladet utövar Herman Lindqvist  sin traditionella research och källkritik:

Bussarna vid bussterminalen under Slussen tvingas vända vid Kungsträdgården eller Medborgarplatsen, för att kunna köra söderut. […] Enligt planerna för det nya Slussen kommer nu en motorväg bred som Essingeleden att stryka nedanför Logårdstrappan.

Nya Slussens projektchef Andreas Burghauser tycker Herman skall läsa på bättre:

Slussenbygget kommer inte överhuvudtaget att påverka Skeppsbron, annat än precis där bron landar i det allra mest sydöstra hörnet av Gamla stan. Herman Lindqvist och andra turister kan alltså fortsätta att strosa nedanför slottet, där kommer att se precis likadant ut som i dag.

Bussarna från Nacka och Värmdö kommer givetvis att kunna vända vid Slussen även i framtiden – i den helt nya varma, ljusa inomhusbussterminalen i Katarinaberget. Alltså inga omvägar runt Gamla stan, som Herman Lindqvist skriver.

(Och för den som tyckte det där var en väl beskedlig sågning och längtar efter underhållningsvåld så rekommenderar jag Peter Englunds klassiska lustmord)

Kajsa Althén sprider konspirationsteorier i DN och får mothugg. Benny Andersson ”hotar” med att återförena ABBA för att stoppa planerna för Nya Slussen, men det är inte bara motståndarsidan som har kulturskapare:

Sång till en sluss – med Sanna Plong Rayman and The Inslag Santesson Orchestra

[uppdatering: om ni vill lyssna på sången får ni skynda er, Wiehes bolag har krävt att tolkningen omedelbart tas bort från offentligheten, hittills har det gått sådär]

Birgitta Holm ser fram emot en riktig sluss och på dagen för beslutet publicerar nätverket Yimby del elva i sin stora granskning av Slussenmyterna: Den åttafiliga motorvägsbron.

Efter beslutet:

En mer insatt Lindqvist, Mats E P, bloggar om hur det gick till då Miljöpartiets medlemsmöte beslöt att frångå den förhandlingslinje som faktiskt givit dem stora framgångar, det gör också Elina Åberg, båda är kollegor till mig i Stadsbyggnadsnämnden och tillhör den pragmatiska delen av Miljöpartiet i Stockholm.

Viktor BK var på plats utanför Stadshuset i måndags och ger oss demonstrationen mot Nya Slussen på ljud och bild. Det är ett ytterligt fascinerande dokument.

Lars Epstein är besviken över beslutet och står och blickar nostalgiskt ut över motorvägskringlan, på annan plats i DN lägger Sten Nordin och Regina Kevius ännu en pusselbit till det växande Stockholm.

En del av motståndarna respekterar utslaget av den demokratiska processen, till exempel Leif Pagrotsky, andra gör det inte. Till exempel Benny Andersson, som inte vill att hans ansikte skall möta resenärerna på Arlanda längre. Hans Engnell tycker att Benny gärna får ta hem affischen och sätta på väggen och Arlandas informationschef Jan Lindqvist(!) förklarar att Arlanda

har ingen uppfattning alls om Slussen. I den frågan sitter vi på läktaren och är överhuvud taget inte involverade som flygplats.

Hall of Fame är en turistkampanj som drivs av Swedavia och Arlanda för att sälja Stockholmsregionen.

Jesper Svensson tycker att Arkitekt-Bohlin och Abba-Benny sitter på höga hästar då de anser sig ha större rätt att bestämma än de folkvalda.

Erik Helmerson (som har artat sig riktigt väl efter debuten) skriver på DN om Slussendebatten, och hur den är ett exempel på hur kultureliten har tappat sitt stora inflytande i samhällsfrågor. Hans tes är att det är de sociala medierna som demokratiserat samtalet. Det är nog inte hela förklaringen, men en stor del. Artikeln följdes upp med ett studiosamtal, där förre socialdemokratiska kulturministern Bengt Göransson med sin oinformerade elitism gjorde bort sig storligen. Göran Johnson på Kvarnberget bloggar om kultureliten och Kulturslussen.

Andra som bloggar är Fredrik Strage, som sörjer Debaser, och Jens Fagerlund, som tycker att det är obstruktionen som är odemokratisk.

[uppdatering: Jan Lööf skriver i DN att gamla Slussen är lätt att hitta i och att Greklands drakma bör återuppstå]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om

Ett svar to “Bennykrati, när artisten själv får välja”

  1. Roliga texter, inte alltid att skratta åt åt vänster « No size fits all Says:

    […] har i och för sig gjort en uppdatering av förrgårdagens postning, men nu blev saken så stor så det får bli en egen post om det: Som jag och många andra bloggat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: