Ekot gör höna av fjäder och driver på dålig politik

I går gick Ekot ut stort med den braskande nyheten: En undersökning vid Södersjukhuset påstods visa att en tredjedel av personalen på Nordens största akutmottagning, Södersjukhuset i Stockholm, anser att det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad.

Det lät otroligt, men många hakade villigt på, trots att varningsklockorna ringde med ett öronbedövande oväsen – Ekot hade nämligen inte redovisat vare sig metodik eller frågor. Bland de som högg direkt fanns de moderata riksdagsledamöterna Andreas Norlén och Ewa Thalén Finné som arbetar med ett projekt för att utveckla Moderaternas politik mot våld i nära relationer. (Läs: vissa sorters våld i nära relationer.) ”Avslöjandet” passade dem som hand i handske.

Men det var fel, Ekot hade genomfört ett stycke riktigt undermåligt hantverk.

Arbetarbladet är den enda dagstidning som tagit sitt journalistiska uppdrag på allvar:

När Arbetarbladets ledarsida ringer upp professor Maaret Castrén, ansvarig för studien, visar det sig att det inte ens finns någon studie publicerad som vi kan läsa för att faktakontrollera Ekots uppgifter. Vad som finns är en ännu opublicerad studie, ett utdrag ur en bok där uppgifterna finns med och en föreläsning, vilken Ekot refererat till. Därför blir den naturliga frågan till Maaret Castrén om medieuppgifterna rörande vad som i nyheterna refereras till som studie stämmer. Svaret på den frågan från ansvarig professor blir:

– Nej.

Dagens Medicin har tagit upp saken, liksom Second Opinion, fler har jag ännu inte hittat. Rättelsen får en bråkdel av den spridning den felaktiga uppgiften fått (artikeln här lyckas tillochmed sätta en felaktig rubrik på ett felaktigt innehåll).

Men felaktiga medieuppgifter som Ekots innebär inte bara att en hel yrkeskår oskyldigt smutskastas. Den ger också, som jag visat ovan, vatten på kvarn hos de inom mitt eget parti som har som uttalat mål att inte vidga samhällets stöd för de som blir psykiskt och/eller fysiskt misshandlade i nära relationer. Tvärtom så vill de snäva in det till att handla om ”rätt sorts” misshandlade.

För två veckor sedan såg jag en artikel i SvD med en märklig rubrik: ”Stockholm kartlägger kvinnovåld”. Märklig eftersom Stockholms stad sedan tidigare utvidgat sitt intresse även till andra typer av relationsvåld. Jag förutsatte att det var tidningen som satt den avgränsande rubriken, men det visade sig att det faktiskt var så utredningen skulle fungera.

Jag blev besviken.

Samtidigt som Rikspolisstyrelsen söker kunskap för att hantera alla sorters relationsvåld och Stockholms läns landsting inrättar ett centrum för kunskap om alla sorters våld i nära relationer går Stockholms stad alltså motsatt väg. Pelle Billing konstaterar:

Allt relationsvåld ska kartläggas, utom de fall där en kvinna slår en man. Den typen av våld är tydligen tabu, eftersom det utesluts ur kartläggningen.

Men läser man dokumentet ser man att det inte är det enda som missas, även hedersvåld mot män och mäns våld mot män i samkönade relationer utesluts aktivt. Vuxna barns våld mot föräldrar, något som polisen nu börjat uppmärksamma som ett betydande problem, omnämns överhuvud taget inte. Dock står det:

Det är här viktigt att notera skillnaden mellan programmet, som anger den övergripande inriktningen för stadens kvinnofridsarbete, och vad som åligger socialtjänsten. Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd och skydd till alla personer som utsätts för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet.

Så generöst att vi i Stockholm i alla fall säger oss följa det lagen tvingar oss att göra.

Anledningen till att enbart våld mot kvinnor skall inventeras sägs vara att det utgör den största och allvarligaste delen av våld i nära relationer. Det låter inte otroligt. Men ingen vet, för någon systematisk kartläggning av annat relationsvåld har aldrig gjorts, vare sig i Stockholm eller i riket. Men även om vi förutsätter att det är den största och allvarligaste delen är det ändå feltänkt. Tänk er att man behandlade någon annan folkhälsofråga på liknande sätt; att man aktivt valde att enbart undersöka symptom på hjärtinfarkt hos män, eftersom det är fler män än kvinnor som dör av hjärtinfarkt.

Själv tycker jag att det enda rimliga i Sverige år 2011 är att inventera allt relationsvåld för att kunna genomföra verkningsfulla åtgärder mot allt relationsvåld.

Maria bloggar också om ämnet. [uppdatering, det gör Sophia också, liksom Aktivarum]

[uppdatering2: Centerkvinnornas presidium borde nog kollat källorna mer kritiskt innan de skrev sitt inlägg på Brännpunkt]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar to “Ekot gör höna av fjäder och driver på dålig politik”

 1. Sanningen offras dagligen på lösnumrets altare » Dexion Says:

  […] mer hos Per och på dagens […]

 2. Kamp mot allt relationsvåld, kan det vara något? | No size fits all Says:

  […] SVT Debatt. Två företrädare för KDU har nämligen krävt en lagstiftning som motarbetar allt relationsvåld, en sak som borde vara fullständigt självklar kan man tycka. Men det finns de som inte gör det. […]

 3. Stockholm utreder allt relationsvåld, oavsett kön eller läggning | No size fits all Says:

  […] av relationsvåld. Men inte av allt relationsvåld, de fall där kvinnor slog män uteslöts ut kartläggningen […]

 4. Sanningen offras dagligen på lösnumrets altare | Dexion Opinion Says:

  […] mer hos Per och på dagens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: