Ett Nobelpalats för 2000-talet

I dag delas Nobelprisen ut i Konserthuset och festen för pristagarna hålls i Stockholms stadshus, men det kunde blivit annorlunda…

I förra veckan blev det klart att arbetet kan börja med ett nytt Nobelcenter som kan hysa Nobelstiftelsen (nu på Sturegatan) och Nobelmuséet (nu i Börshuset i Gamla Stan). Stockholms stad skänker tomten, värd uppskattningsvis 700-800-miljoner, till Nobelstiftelsen. Bygget väntas kosta en miljard och skall få sin finansiering genom offentlig och privat sponsring. (Nobelstiftelsen får inte använda några av sina egna pengar till bygget.)

Flygbild på tomten bakom Nationalmuséum
Bild: Jeppe Wikström, DN

Tomten det handlar om är trekantig och ligger bakom Nationalmuséum, ena långsidan är idag bebyggd med två röda hamnmagasin. Hösten 2012 räknar Nobelstiftelsen med att inbjuda till en arkitekttävling. Målsättningen är byggstart 2015 och invigning hösten 2018. Men med tanke på hur det brukar gå när något skall byggas i centrala Stockholm skulle jag nog säga att den tidsplanen är väldigt optimistisk, efter att Slussenplanerna antagits i morgon behöver ju nimbyiterna något nytt att säga nej till. Jag hoppas dock att det kan bli ett verkligt spännande hus, gärna i nyjugend eller nybarock eller nyklassicism, bara inte ännu en kloss i nyfunkis.

Det finns färdiga ritningar att arbeta vidare på. Redan då de första Nobelprisen delades ut 1901 diskuterades behovet av ett kombinerat kontor för stiftelsen och festhall för utdelningen av priserna. Uppdraget gick sedermera till Ferdinand Boberg som för 100 år och en månad sedan lade fram sitt förslag: Nobelpalatset.

Nobelpalatset i Strandvägens fond
Bild: Nobelstiftelsen

En väldig skapelse som tornade upp sig på Ladugårdsberget vid Strandvägens fond. En blandning av islamsk moské, italiensk Frascativilla, indisk pagod och amerikansk skyskrapa. En hetsig stadsbyggnadsdebatt bröt ut och efter två år drog sig Nobelstiftelsen ur samarbetet.

Nobelprisets utdelning och Nobelfesten hamnade så småningom hos Bobergs kontrahenter, nämligen i Tengboms Konserthuset respektive i Östbergs Stadshuset. Idag påminner enbart namnen på parken (Nobelparken) och den intilliggande gatan (Nobelgatan) samt den idag fortfarande gällande stadsplanen från 1911 om Ferdinand Bobergs stora projekt.

Gamla Skogsinstitutet, byggt 1773 och renoverat 1856-58, ligger fortfarande kvar i Nobelparken, det byggs nu om för att hysa den israeliska ambassaden.

Det finns en diskussionstråd på Yimby om det nya bygget av Nobelcentret.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar to “Ett Nobelpalats för 2000-talet”

  1. Joakim Larsson Says:

    Jag betraktar det som självklart att slutresultatet blir ett vidrigt beläte.

  2. Det är inte bara utsidan som räknas | No size fits all Says:

    […] vi i Stadsbyggnadsnämnden en dragning av det vinnande förslaget i arkitekttävlingen för ett nytt Nobelcenter. Det var som tidigare meddelats David Chipperfields kontor som vann med sitt förslag som kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: