Mer snusförnuft i EU tack!

EU-byråkraterna sysslar inte bara med att försöka driva igenom en superstat under förevändning att lösa den ekonomiska krisen. Henrik Brors avslöjar idag i DN hur EU-kommissionen har ljugit om svaren i ett offentligt samråd för att motivera ett fortsatt exportförbud för svenskt snus. Christofer, en av våra tre visaste män i Bryssel (de andra är naturligtvis Henrik och Gunnar), kommenterar:

Låt oss börja från början: Kommissionen har hållit en så kallad öppen konsultation kring översynen av tobaksdirektivet, där medborgare fått delge sina synpunkter. Tjänstemännen på kommissionen blev ganska chockade då de mottog hela 80 000 svar, vilket är ett klart rekord i dessa sammanhang. Jag bidrog säkerligen själv genom att uppmuntra till engagemang i frågan med webbsidan eusnus.se.

När kommissionen summerat detta hävdade dem att det fanns ett brett stöd för förbudet. Men det Henrik Brors uppmärksammar i DN-artikeln var att det i själva verket är helt tvärt om! Europas medborgare menar att Svenskar som bor i Bryssel faktiskt ska kunna få köpa snus. Det är en stor majoritet som ville upphäva förbudet. Separerar man svaren från medborgare, lobbyistföretag och regeringar fann man inte i någon av dessa tre kategorier en majoritet för ett handelsförbud för snus. Kommissionens fulspel är oacceptabelt och jag har därför begärt ett möte med deras ansvarige enhetschef för en förklaring. Finns det ingen sådan, kan det nog vara tid för uppläxning av kommissionen.

Det handlar inte bara om en frihetsfråga för svenskar, det handlar om stora pengar och stora lobbyister, på den ena sidan står tobakslobbyn som vill kunna sälja snus av svensk typ, det marknadsförs som hjälp till rökavvänjning. På andra sidan står läkemedelslobbyn. De drar in enorma belopp på sina nikotinprodukter för rökavvänjning, och de vill definitivt inte att folk slutar röka med hjälp av snus.

[uppdatering, Fjellner skriver på Newsmill]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar to “Mer snusförnuft i EU tack!”

  1. Ola Ljungberg Says:

    med tanke på sjöfyllerilagen så trodde jag det var SM i förmynderi men det är nog EM.

  2. Ann Says:

    Någon som orkar borde kanske kontakta Europeiska ombudmannen? De ska ju hålla reda på EU-institutioner som missköter sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: