Polisen inbjuder till medverkan om relationsvåldshandbok

Återkommande bloggläsare vet att jag är engagerad i likabehandling av män och kvinnor i rättsväsendet. Kvinnor får mildare straff än män för samma brottsliga handling. Kön är den helt dominerande faktorn i den skiljande bedömningen, långt tyngre än utseende, socioekonomisk status eller etnicitet.

Att kvinnor av rättsväsendet ses som ”godare” (eller knappt myndiga, beroende på hur man ser det) visas gång efter annan i praktiken, till exempel i Knutbyfallet. Det illustreras av att från år 1900 till 2006 bara sex kvinnor i Sverige dömts till livstidsstraff för mord.

På motsvarande sätt som kvinnor inte tas på allvar som gärningsmän tas män inte på allvar som brottsoffer. Relationsvåld mot män (homo-, hetero- eller hedersvåld) trivialiseras ofta av polis och sociala myndigheter.

Men förra veckan såg jag så ett inlägg av Pelle Billing på hans blogg:

[Lisbet Bolin från Rikspolisstyrelsen] berättade att RPS handbok Brott i nära relationer nu ska uppdateras. Hon inbjöd oss att komma med ändringsförslag så att boken inte bara blir könsneutral utan även tar fram att kvinnor och mäns våld i nära relationer är på ett ungefär lika utbrett

Det här är riktigt bra! Bolin är intresserad av att få synpunkter med fakta och källhänvisningar om alla sorters brott i nära relationer så att handboken kan bli heltäckande. Det handlar om våld och trakasserier män-män, män-kvinnor, kvinnor-kvinnor, föräldrar-barn, hedersvåld med mera.

Den som vill bidra kan kontakta RPS, kontaktuppgifterna finns här, kom ihåg att ange Lisbet Bolin som mottagare. Handboken kan laddas ner här. Det här tyckte förresten Brå om handboken för tre år sedan.

Min partikollega i Värmland, kommun- och landstingspolitikern Malin Lennartsdotter Hall skriver klokt i Värmlands Folkblad:

Våld i nära relationer skiljer sig från andra typer av våld då det oftast utövas under längre tid och att det under tiden trappas upp. På så vis blir våldet mer och mer ett förväntat och accepterat inslag.

Det förekommer tyvärr också ibland att kvinnan, med hjälp av lögner, anmäler mannen för övergrepp, hot och våld för att få till ett besöksförbud. Detta leder då oftast även till att han inte får träffa sina barn. Som förälder inser man att detta också är en slags psykisk misshandel.

Jag vill här påpeka att jag är fullt medveten om att det finns många kvinnor som verkligen lever under hot och våld och som behöver skyddas från sina män. När sådana här anklagelser sker på falska grunder ökar det ”misstänksamheten” även mot de kvinnor som verkligen råkat illa ut.

Kvinnors våld mot män är tabubelagt, det ingår inte i mansrollen att vara ett offer – och i synnerhet inte att bli slagen av en kvinna. Hur blir en man bemött av exempelvis polis, vårdpersonal eller sociala myndigheter när förövaren är en kvinna? Finns det en uppfattning i samhället att det är mer OK att en kvinna misshandlar en man än tvärtom?

Långsamt långsamt blir det lite bättre, i alla fall här i Stockholm. Kommunen arbetar inte längre bara mot ”mäns våld mot kvinnor” utan mot allt relationsvåld, inklusive hedersvåld, och vartefter nya åtgärdsprogramprogram tas fram anpassas språket för att täcka in verkligheten.

Nu finns det alltså möjlighet att göra ordentlig skillnad för Rikspolisstyrelsens nya handbok. De lokala polismyndigheterna väljer visserligen själva hur de vill använda sig av informationen, men det är en kraftig markering att bemötandet måste förändras.

[uppdatering: Stockholms Läns Landsting väntas på tisdag ta beslut att inrätta ett kunskapscentrum för allt våld i nära relationer, bra där, Birgitta Rydberg!]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett svar to “Polisen inbjuder till medverkan om relationsvåldshandbok”

  1. Ekot gör höna av fjäder och driver på dålig politik « No size fits all Says:

    […] som Rikspolisstyrelsen söker kunskap för att hantera alla sorters relationsvåld och Stockholms läns landsting inrättar ett centrum […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: