Tio år efter Fadime, hedersvåldet förminskas i Uppsala

Så har det hänt igen, efter ett decenniums debatt då ingen borde ha undgått att förstå vad saken handlar om så förminskas fortfarande problemet med hedersvåld. I Uppsala av alla ställen, staden där Fadime Sahindal mördades för snart tio år sedan.

Utställningen Hedersrelaterat våld på Fredens Hus i Uppsala vill ifrågasätta förutfattade meningar utifrån kön, kultur och religion.

Tanken är att belysa att det finns andra former av hedersrelaterat våld än de som förknippas med invandrare och som det skrivs om i medierna. Det är en viktig fråga att diskutera framför allt för ungdomar som inte vet att det finns svensk hederskultur, säger verksamhetschef Jesper Magnusson.

Magnusson nämner våld i form av pennalism men också det våldsamma historiska arv som vi har i Norden där det till exempel inte var länge sedan som barnagan försvann.

Anledningarna till sådana häpnadsväckande dumma resonemang som citatet visar är i huvudsak två (tre, om man räknar ren okunskap, men det kan inte vara en ursäkt längre):

”Antirasisterna” är rädda för att erkänna att det finns kulturrelaterade problem för att man tror att man då gynnar Sverigedemokraterna. Könsmaktsteoretikernas världsbild bygger på att alla män förtrycker alla kvinnor, alltid. Att erkänna att det finns kulturer och samhällsskikt där det inte är accepterat av omgivningen att män slår kvinnor blir då omöjligt. Minns Schymans tal om att alla män är talibaner, det var inte en engångsföreteelse. Därför är det inte överraskande att bakom utställningen i Uppsala ligger: Diskrimineringsbyrån Uppsala och Uppsala kvinnojour.

Bahareh Andersson, debattör och kvinnorättsaktivist, kommenterar på Newsmill:

Nu slås nytt svensk rekord i kulturrelativism då det i Fredens Hus i Uppsala öppnas en utställning med hjälp av en kvinnojour och diskrimineringsbyrå, som uppenbarligen underkänner de senaste tio årens utbildningssatsningar på hedersvåldsfenomenet. I utställningen likställs barnaga med tvångsgifte, tjejer som knuffas från balkonger och med könsstympning.

Sakine tycker att Fredens Hus i Uppsala försöker slå rekord i idioti.

Jag bloggade om förnekarnas ynklighet för ett år sedan också, klipper in alltihop igen:

===============================

Efter vad som av allt att döma var ännu ett hedersmord var det tämligen tyst från de annars så debattglada apologeterna som säger att företeelsen inte finns. Men på Newsmill har det nu utbrutit en debatt, där Eva-Britt Svensson, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet framför sin åsikt att ordet hedersmord är rasistiskt.

Låt mig förklara vad jag menar. En man med svensk bakgrund mördar en närstående kvinna. Det kallas då för mord. Men när mördaren är från en minoritetsgrupp med ursprung i andra länder, då ska det plötsligt betecknas som ”hedersmord”. Jag anser att detta är fel.

Alice Teodorescu svarar: Svartsjuka kan inte jämföras med hedersförtryck.

Den som dödar i ”svartsjukans namn” är inget mer än en mördare, aldrig en hjälte. I hederskulturer är det tvärtom rätt att mörda den som förnedrat klanens heder. Skillnaden ligger således i att det ena brottet bryter mot sin kultur medan det andra följer den.

Hedersförföljda ”Anna” bor på skyddat boende, hon vill att vi skall

Lyssna på de människor som faktiskt jobbat och kommit i kontakt med hedersvåldet. Det är skrämmande att sitta här med tjejerna och läsa hur feminister duckar för problemet, hur antirasister hävdar att idén med hedersvåld skulle bara vara rasistiskt bränsle åt SD, hur många hävdar att det inte ens finns, hur många okunniga hävdar att det är något som bara drabbar ”muslimska” familjer.

Hedersvåldet finns. Det kan drabba alla samhällsgrupper. Oavsett religion. Det kan drabba tjej såväl som kille. Det är kulturella faktorer som ligger bakom det. Och alla vi som bor här [i skyddat boende]  är levande bevis på det.

Maria Hagberg skriver att feminismens svek mot hedersoffren är oförlåtligt.

===============================

[uppdatering, i Gävle Dagblad skriver Ivar Arpi på ledarplats om en ohederlig utställning, Katarina Wennstam i Fokus om polisens märkliga feghet och Sakine en krönika i Expressen]

[uppdatering2, på Newsmill skriver kf-ledamoten (S) Tara Twana att förnekare av den specifika hederskulturen sviker offren]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 tankar på “Tio år efter Fadime, hedersvåldet förminskas i Uppsala

 1. Pingback: David Hume och Fadimes far | Östbrings anteckningar

 2. Antirasisterna” är rädda för att erkänna att det finns kulturrelaterade problem för att man tror att man då gynnar Sverigedemokraterna———————-
  ——————————————-
  Det gynnar fascisterna om lögnen att hedersrvåld endast härrör ur islam fortsätter odlas.

  Könsmaktsteoretikernas världsbild bygger på att alla män förtrycker alla kvinnor,
  —————————————————
  Och du och dina vänner anser att feminister förtrycker alla män.Som jag ser det är det lika enfdaldigt som motsatsten.

  Att erkänna att det finns kulturer och samhällsskikt där det inte är accepterat av omgivningen att män slår kvinnor blir då omöjligt
  ——————————————-
  Våld utövas i alla kulturer och det finns ingen som förnekar det.

  Minns Schymans tal om att alla män är talibaner, det var inte en engångsföreteelse.
  ——————————————
  Minns dödshoten mot Tiina Rosenberg.Dom var sannolikt inte heller engångsföreteelser och dom människor som uttalade dom är sannolikt kapabla att uttala likadana igen mot någon annan nästa gång den antifeministiska folkdomstolen går igång på högvarv.

 3. Pingback: Svensk hedersvåld –vad är det? « Jerrys Ord

 4. Pingback: Pela, Fadime och Abbas, till slut på väg att få upprättelse « No size fits all

 5. Pingback: Uppsala, Högsby, Landskrona. Det räcker nu. « No size fits all

 6. Pingback: Farlig förnekelse | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s