Obegripligt scoop

Alltså, Kaliber i P1 gör ju ofta bra gräv, men deras senaste var mest konstigt. Reportaget marknadsförs med följande tagline:

P1-programmet Kaliber rapporterar i dag att svenska tuppar föds upp för att bli läppförstoringar och antirynkkrämer. Detta samtidigt som det är förbjudet att testa kosmetika och hygienprodukter på djur inom hela EU sedan 2010.

Does not compute. Parallellen haltar värre än intrigen i en svensk tv-deckare. Att det är förbjudet att mata kor med kor betyder inte självklart att det är förbjudet att äta kor. Och även om Jordbruksverket säger att de skall utreda saken så kan jag inte se hur det skulle kunna förbjudas med någon rimlig motivering, inte så länge vi föder upp djur för att använda till mat, godis, kläder, skor och möbler. Det är inte heller så att dessa tuppar behandlas sämre i livet än de tuppar och hönor som föds upp för att bli människomat. Om man inte gillar att tuppar föds upp för att bli till läppförstoringar så får man helt enkelt låta bli att köpa läppförstoringar tillverkade av tuppkammar.

I marknadsföringen av reportaget framställs detta med användningen till skönhetsmedel som något nytt och att det är det enda tupparna föds upp för, men långt nere i Kalibers reportage framgår faktiskt att hyaluronsyran som utvinns ur tuppkammarna huvudsakligen används till läkemedel. Det handlar till exempel om preparat som används vid ögonkirurgi och till behandling av ledbesvär hos travhästar.

Kaliber gör också en stor sak av att resten av tupparna mals ner. Det beror på att tupparna när kammen är så utvecklad som det behövs blivit såpass gamla att köttet inte längre är lika bra (vilket framgick i förbifarten lååångt in i reportaget). Resten av kroppen går därför till dansk minkföda eller med annat organiskt avfall till rötning för att bli biogas och gödsel.

Vi förväntas alltså också bli upprörda över att dessa tuppar mals ner, men vad är skillnaden mot alla andra tuppar som mals ned redan som kycklingar? Jag kan se två: Tupparna som föds upp för att bli till läkemedel eller skönhetsmedel blir vuxna, tuppkycklingarna av värpras hinner bara kläckas innan deras liv är slut. De vuxna tupparna mals ned efter slakten, tuppkycklingarna slängs levande i en köttkvarn.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar to “Obegripligt scoop”

  1. Paleolite Says:

    Klockrent, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: