Om du vill dansa till musiken måste du pynta till polisen

Att ett tvångsmedel som införts för ett syfte i stället används för ett annat, vem kunde tro det? Nu har polisen börjat tillämpa möjligheten att ta betalt för bevakning vid stora evenemang, en möjlighet som infördes för att tvinga fotbollsklubbarna att hålla bättre ordning på sina fans vid fotbollsmatcherna. Möjligheter är till för att utnyttjas, tänkte polisen och slog till med en räkning på 704800 kronor för att sköta bevakningen på ett elektroniskt dansmusikevent i Norrköping. Detta ledde, förutsägbart, till att festivalen fick ställas in (Alternativet att tacka nej till ”beskyddet” och ordna egna vakter finns inte, då blir tillställningen olaglig och kan stängas av sagda polis)

Polisen skyller på att man vid förra årets tillställning hittade drogpåverkade personer – 40 stycken av en publik på 2200. Tja, om man tar 2200 slumpmässigt utvalda personer i hela befolkningen så lär man upptäcka en hel del miss-/brukare där också. Men för att bevaka årets väntade 2500 besökare ville polisen ha betalt för 77(!) poliser i tio timmar, vilket alltså ger varje konstapel 19 minuter per person för att informera om att knark är bajs.

Arrangörerna, som inte fått någon förvarning om beloppets storlek av polisen, sitter nu med hundratusentals kronor i skulder. Festivalen, Majestic 12, har en facebookgrupp, där kan man se detta diagram som jämför olika stora musikevenemang i Sverige och kostnaden för polisnärvaron där:

Diagram med poliskostnader
högupplöst bild finns här

Misstanken ligger nära till hands att polisen helt enkelt bestämt sig för att den inte gillar den här, helt lagliga, kulturyttringen. En som undrar vilka andra tillställningar som i framtiden kommer att stoppas av krav på beskyddarpengar är Mattias på Neo.

En demonstration mot beslutet kommer att hållas 5 november i Norrköping. Den moderata ordföranden i polisstyrelsen tycker  beslutet är rätt, liksom det socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping, medan det moderata oppositionsborgarrådet i Norrköping tycker det är fel. NT:s nöjesredaktör Calle Slättengren tycker att polisen borde hjälpa – inte stjälpa:

Självklart är det illa om så bara en enda person ger utslag på polisens narkotikatester. Men borde inte samhället, alltså polisen och ansvariga myndigheter, jobba för att möjliggöra sådana här arrangemang i stället för att ta betalt för sina tjänster likt en privat firma?

Det är reglerat i ordningslagen sedan länge att polisen ska ta betalt vid vinstdrivande evenemang, men lagen har varit svårtolkad. Men Rikspolisstyrelsen har tagit fram nya riktlinjer där ideella föreningar utgör ett undantag. Det är alltså vinstrivande arrangemang likt Majestiq 12 som får betala.

Jan Mattsson från rättsgruppen på polisen säger att de ”bedömer att tillställningens art och musikens karaktär gör att det troligtvis kan bli stora drogproblem under kvällen, precis som förra året.”

Och jag bedömer att det blir bråk vid vissa fotbollsmatcher. Den bedömningen gör också boende på Kungsgatan som inte vågar gå utanför dörren när det är högriskmatchdags.

Senast jag kollade var alla krogar i Norrköping vinstdrivande företag, inte ideella föreningar. Borde inte de betala avgifter till polisen när fulla människor slängs i fyllecell efter att ha hällt i sig lagliga droger på de lokala, privata vinstdrivande krogarna?

Men varken IFK, Majestiq 12, krogarna eller någon annan borde enskilt betala för polisbevakning. Hur upprörande än huliganer, bråkstakar och knarkhandeln är.

[uppdatering, Mattias skriver på Brännpunkt också]

[uppdatering2: Nyheten har nu ordentligt spritt sig i riksmedia: Hanna Fahl skriver i DN Kultur att godtyckligheten kring kulturarrangemangens polisavgifter är skrämmande]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 tankar på “Om du vill dansa till musiken måste du pynta till polisen

 1. Vi ser samhället förfalla. Ingen kan undgå det. Polisen prioriterar att jaga tidigare ostraffade medborgare där politikerna kommit med rena påhitt.
  (se hemsidan)
  Bra för statistiken, men förödande för samhället i stort. Den riktiga kriminaliteten får nästan fritt spelrum.
  Polisen: ”Yrkesbrottslingar och knarkare har oftast åtals-immunitet.”
  Stefan Wahlberg, rättslig expert:
  ”Att tidigare ostraffade medborgare ovillkorligen ska lagföras för varje trafikbrott
  medan yrkeskriminella slipper åtal för betydligt allvarligare brott rimmar mycket illa med principen om allas likhet inför lagen.”
  Detta kommer att fortgå med dagens politiker som insett att ska de seitta kvar sin mandatperiod och få ut sin åtråvärda pension, ca 55tkr/mån, så måste det se snyggt ut i brottsstatistiken.
  I Sverige utreds inbrott med 1%. I England 16%.
  Och Polisen basunerar konstant resursbrist. Ja, de jagar ju Svenssons för bagatell-saker istället för den riktiga brottsligheten..ofarligt dessutom och några förhör för att erkänna behövs ju inte. Billiga ”segrar”.

  Leif GW 2008: För en gångs skull är det så enkelt att allt blir sämre
  och sämre hela tiden och inom några år kommer vi att befinna oss
  i det läge då polisen här i landet över huvud taget inte klarar upp
  några brott som anmäls av de vanliga medborgare som man
  förväntas skydda.
  Detta med undantag för deras insatser mot enklare trafikbrott
  och liknande där man ägnar sig åt att ”plocka pinnar”
  för att ge sken av att man ändå gör något. Kolla tusen bilförare,
  hitta en som tagit en pilsner för mycket till lunch.

  Och kampen mot brottsligheten går vidare.
  -må Gud bevara landet. G.W

 2. 2200 pers? gå ut i samhället och kolla 2200 män, kvinnor och barn och de kommer att hitta minst 200 som är påverkade av droger eller alkohol. 40 av 2200 är en ganska nykter tillställning

 3. skulle inte tro att polisen gjorde narkotikatest på 2200 pers.
  det innebär inte att det bara var 40 av 2200 som var drogpåverkade, rättare sagt det är ett alldeles för stort mörkertal för att påstå något.

  Om nu polisen gjorde narkotika kontroll på 2200 pers så var 700000 rätt billigt

 4. Eddie, Hur dumma får polisen bli för att göra nakrotest på personen som uppenbarligen inte är påverkade av narkotika?
  Varför ska polisen sätta stopp för narkotikan nu för, på festen och inte i ett tidigare stadium när den innehavs av tungt kriminella så det faktiskt händer något. Det är en piss i havet om 40 pers en helg åker fast för ”onykterhet”, (läste inget om innehav) kommer inte bli färre som tar skiten för det.
  Nej stoppa knarket vid gränsen istället eller skjut alla som dealar med skiten, för uppenbarligen har polisen stor koll på hur många som använder det, borde inte vara så svårt att gå tillbaka i kedjan. Lägg pengarna där dom gör nytta istället

 5. Otroligt bra skrivet, precis så här upplever jag också det hela.
  Och många med mig.
  Du tar fram detta problem i ljuset, vilket är mycket viktigt.

  Bra jobbat!!!!!!!!!
  Pöss girly

 6. Pingback: Protester mot kulturpolis « Mattias Svensson

 7. Polisen får så klart minskade resurser när politiker hela tiden prioriterar att sänka skatter. När vi vanliga människor jublar över sänkta skatter glömmer vi vilken service som skattepengarna betalar.

  Eftersom vi nu har mer och mer grov kriminallitet i Sverige och världen i övrigt, problem med hedersvåld, grövre och grövre narkotika problem, trafficing inte bara av prosituerade utan också av vanliga arbetare och inte minst ekonomisk brottslighet inom banker osv så måste polisens resurser användas till viktigare saker än att jag ska få roa mig på festivaler. Det tycker jag är självklart

 8. Det kanske ska tilläggas att de redan hade krav på sig att ha 30 ORDNINGSVAKTER på festen enligt vad jag läste. Bizarrt!

 9. Vi som går på idrottsevenemang eller musikgalor ska klassas som andra sortens medborgare och inte ha rätt till att ta del av viktiga samhällsfunktioner. Samhällsfunktioner som vi faktiskt har betalt för genom skatten. Lagen måste ändras.

  Jag har jobbat på klubbar och fester förr i tiden och jag har aldrig varit med om att Polisen utkommenderat en enda Polisman trots att det ibland var flera tusen besökare. På sin höjd har det dykt upp en polisbil för att säga hej, eller också har vi vakter ringt på polis när vi tvingats gripa någon för ett allvarligt brott såsom misshandel eller stöld eller att någon vill anmäla något som hänt. Det mesta löste vi på plats utan inblandning av polis.

  Ju fler människor på en och samma plats desto större statistisk möjlighet till strul. Om man kombinerar folk med alkohol etc så händer det saker, men 77 (!)poliser känns over the top. Speciellt om det redan finns 30 vakter. Det borde verkligen vara mer än nog.

  Inte tusan kan världen ha ändrats så mycket att från att vara kanske 15-20 vakter på 2000 personer ska det idag behövas 30 vakter och 77 Poliser?

 10. Pingback: Protester mot kulturpolis | Magasinet Neo

 11. Pingback: Bängen debiterar | No size fits all

 12. Pingback: Gör inte om, gör rätt | No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s