Svenska medias devis för kungadrev: Alltid redo!

Landets touretterublikaner har tagit chansen att hetsa upp sig över Expressens nyhet att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i fredags var i Saudiarabien, ett land som vi har diplomatiska förbindelser och en stor handel med, för att på Världsscoutrörelsens uppdrag dela ut rörelsens högsta utmärkelse Bronsvargen. Kung Abdullah fick den för deltagandet i fredsprojektet Messengers of Peace. Lena Mellin ”tror” att scoutrörelsen skäms, hon har inte orkat fråga dem, vilket man ju kan tycka att hon borde gjort eftersom hon är, tja, journalist.

Saudiarabien är förvisso medeltida på många områden, men det är inte kungen som håller tillbaka. Skulle han störtas nu skulle landet raskt röra sig 700 år – bakåt – i utvecklingen. Det var kung Abdullah som genomdrev kvinnlig rösträtt mot de ultrareligiösas vilja. Kom också ihåg att de flesta av 11 september-kaparna var från Saudiarabien, missnöjda med västlig demokrati, kvinnans frigörelse och inte minst det i deras ögon hädiska pk-liberala styret i hemlandet.

Visst kan man drömma rosa drömmar om att ett repressivt systems fall i den här delen av Världen automatiskt innebär större tolerans mot oliktänkande, större tolerans för sexuella minoriteter, större rättigheter för kvinnor och en fredligare utrikespolitik. Men ofta är det tyvärr precis tvärtom.

Det finns folkliga liberala krafter  i Saudiarabien, men de har inom överskådlig framtid inte en chans mot de reaktionära. Deras möjlighet att nå framgång är att kungen och hans arvinge med den auktoritet de har sakta vrider samhället i en liberal riktning.

Man kan förstås tycka vad man vill om att kung Abdullah ärvt sin makt och man kan och bör kritisera saker som händer i Saudiarabien (och utanför). Det finns sannerligen en hel del att kritisera. Men man skall inte för en sekund inbilla sig att ett Saudiarabien utan ”tyrannen” skulle vara bättre för kvinnor, gästarbetare, icke-muslimer eller icke-ultrakonservativa. Alternativet om Abdullah försvinner är inte ett nytt Indonesien, det är ett nytt Iran. Något att tänka på för alla tyckare som i dessa dagar ger sig ut på vargjakt.

[uppdatering: Expressens ledarredaktion spelar(?) dumma när de antyder att det är kungen som strör egna medaljer omkring sig, inte ett ord om att det handlade om en scoutmedalj och att medaljmottagarna utsågs av Världsscoutfederationen, och så är Brunchrapporten på bollen också. Dagens Arena har faktiskt frågat Scoutrörelsen. På Newsmill tycker Bahareh Andersson att medaljöverlämnandet var fel medan Merit Wager tycker det var rätt]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 svar to “Svenska medias devis för kungadrev: Alltid redo!”

 1. Ann Says:

  Tack för ett bra inlägg. Önskar att journalister, som borde lärt sig objektivitet på journalistutbildningen, kunnat förstå lite bättre.

 2. Niklas Says:

  För det första, varför skulle Saudi blir som Iran utan kungen? Varför inte som Irak, Libanon eller Egypten? För det andra, på vilket sätt är Iran sämre än Saudi? Iran är förvisso ett u-land vad gäller demokrati, men kvinnor har i alla fall samma rättigheter som männen, som rätt till utbildning, köra bil och rösta. En majoritet av lärarna på universiteten samt läkarna är kvinnor. I Saudi är dessa, liksom alla andra, yrken förbjudna för kvinnor om de inte får ett godkännande från en manlig släkting.

  • Ann Says:

   Att Saudi blir som Iran tolkade jag att det blir ett religiöst styre med en religiös ledare, liksom Iran. En iranier (fd kollega) jag pratade med en gång kallade Irans styrelsesätt för en ”religiös demokrati”, dvs man måste godkännas av något ”islamskt råd” för att få bli presidentkandidat.
   Dessutom tolkar jag till skillnad från dig inte artikeln som att Iran är sämre än Saudi, utan snarare att det som hände i Iran på 70-talet inte är att sträva efter. Då ville folket ha snabba reformer och avsatte shahen. De trodde att det skulle bli bättre (sa de exil-iranier jag träffade i Paris 1979), vilket det inte blev med Ayatolla Khomeini i spetsen.

 3. elina Says:

  Storm i vattenglas är den svenska pressens specialitet. Att skymfa vårt statschef finns det alltid spaltmetrar till. Bra skrivet.

 4. arrami54 Says:

  Det är INTE kung Abdullah som driver på den positiva utvecklingen, det är bl.a kvinnorna själva:
  ”Det var vid mitten av förra årtiondet som kung Abdullah först började tala om kvinnlig rösträtt som en del av ett slags reformlöftespaket. Men beslutet har sannolikt inte bara fattats efter eget huvud. Pressen har kommit från fler håll och debatten har varat under många år.

  – En grupp saudiska kvinnor har drivit en fantastisk kampanj för kvinnors rättigheter i landet, bland annat just rösträtt. Nu handlar detta visserligen bara om en begränsad rösträtt, endast till lokalvalen, men ändå. Samtidigt är det lite ironiskt att kvinnor ska få rösta, men fortfarande inte köra bil, säger sociologen Abdulhadi Khalaf på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.”

  …och att se nyanserad och ur ett människorätts perspektiv korrekt kritik mot det svenska kungahusets agerande är väl inte detsamma som ”drev”? Det tycks mig som om det finns en överkänslighet visavi kritik mot kungligheter?

 5. Anders Gardebring Says:

  Oavsett om kungen gjorde rätt eller inte så är det fel att ha en kung. All makt bör och ska utgå från folket. Vem som knullar vem (to put i bluntly) bör inte avgöra vem som är statschef.

 6. Björn Nilsson (@Beelzebjorn) Says:

  Hej Per.

  Vi hade ju lite kommentarsutväxling under mitt inlägg, och nu såg jag att du skrivit här, så jag flikar in ett par ord lite snabbt.

  Ingen menar väl att Sverige ska kullkasta regimen i Saudiarabien, eller att det automatiskt blir guld och gröna skogar efter en revolution? En folklig resning mot tyrannen (inga citationstecken, då en diktator i min mening faktiskt är en tyrann) måste ju börja i den egna befolkningen, och sedan kan det ju gå lite hur som helst, beroende på vem som griper makten.

  Inte heller har jag hört sådär otroligt många förspråka totalt avslut av alla diplomatiska band till regimen. Vore tortyr, fängslande utan rättegång och dödsstraff argument i sig för att helt klippa diplomatiska band vore vi ju tvungna att ifrågasätta våra band med t ex USA eller Kina.

  … Men ser inte detta lite illa ut ändå? Kungen kan ju omöjligen sluta representera Sverige även när han reser i rollen av superscout. Han går visserligen efter UD:s och regeringens policy, men hur bra ÄR den policyn egentligen?

  Senast förra sommaren levererade Sverige militärt materiel till Saudiarabien, enligt ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter). Det handlade om målsöknings- och styrningssystem för robotar.

  Om vi nu vill ge Kung Abdullah en klapp på axeln när han gör något fint för Saudiarabiens kvinnor, som helt lagligt kan stenas till döds för otrohet, är det förvisso lovvärt…

  … Men det känns lite rosa att sälja vapen till landet, när de skickar sina soldater till andra länder för att hjälpa till att slå ned obeväpnade demonstranter, och avrättar sin egen befolkning i drivor? Vår trovärdighet som demokratisk nation och förespråkare av mänskliga rättigheter skadas av sådant, även om Tyskland, Frankrike, England och Italien gör likadant och mer… Borde inte diplomatiska medel användas för att skicka rakt motsatta signaler typ ‘vi säljer inga vapen till dig, för din regim har offentliga hallshuggningar, spöstraff och tortyr’…?

  Det kanske inte förändrar världsläget, eller flyttar oljan som alla vill åt, men det gör åtminstone att vi inte längre är regimens medbrottslingar.

 7. Patrik Says:

  Bra skrivet Björn! Allt för mycket energi läggs av media (ffa aftonbladet, expressen och TV4) på Kungens misstag som blåses upp till de grövsta proportionerna.

  Om vi vänder och vrider på klagandet lite: Hade Kungen gjort det vänsterfolket nu med facit i hand ville hade rubriken lytt ”Kungen sabbar diplomatiska förbindelser med öst”.

  Hur kan man göra rätt med ett sådant uppbåd? Att det sedan, som det redan står i bloggen, inte var Kungens egna idé att dela ut medaljen är ju inget att bry sig om. Han hade kunnat säga nej och låtit den yngsta scoutmedlemmen göra det men då hade det varit oansvarigt och synd om barnet istället.

  ”Alla människor, deras tankar och idéer, är lika mycket värda. Förutsatt att man tänker som jag”
  – Valfri vänsteranhängare

 8. Björn Nilsson (@Beelzebjorn) Says:

  @Patrik:
  Tack.

  Jag tror att ditt citat funkar lika bra på alla typer av anhängare. Båda blocken är fulla av nyttiga idioter, vilket är varför jag vägrar välja ett 😉

 9. Per Kjellén Says:

  Kan Kungen företräda Sverige officiellt? Normalt är det den fungerade statschefen som företräder ett land. Det är nu Fredrik Reinfeldt. EU inser detta.

  Jag hörde, jag minns inte var och när, att Kungen mottogs i Jeddah av Sveriges ambassadör. Inget sade att Kungen mottogs av kung Abdullah eller en företrädare för kung Abdullah. Om inte, så visar det att Saudiarabien inte uppfattat Carl XVI Gustafs besök som ett officiellt statsbesök från Sverige.

  Så upprördheten från flera media visar bara att det är en vanlig tro att Carl XVI Gustaf är Sveriges statschef i en konstitutionell betydelse. Sveriges konstitutionelle statschef är Fredrik Reinfeldt och blir Håkan Juholt vid en eventuell socialdemokratisk valseger 2014.

 10. Anders Ryding Says:

  Bäste Per, hur man än vrider och vänder på det så är monarkin en helt otidsenlig institution. Vad som stör mig mest med dina inlägg till monarkins försvar, det är att du tycks tro att det bara är förvirrade vänstermänniskor som är republikaner. Då vill jag bara säga att jag röstar på moderaterna, men jag kan för mitt liv inte få till ett enda argument för monarkins bevarande. Ingen skall behöva födas in i ett ämbete eller yrke, varken hög eller låg. I en demokrati är vi alla jämlikar och skall alla kunna nå det högsta ämbetet.

 11. En stjärna döps « No size fits all Says:

  […] eller ändrade regler för personvalskryss. Det finns en tid för ifrågasättande och debatt, men den är inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: