Äntligen Slussenbeslut

I torsdags var jag med och fattade ett historiskt beslut. Stadsbyggnadsnämnden antog efter 20 års utredningsarbete, trots protester i foajén, förslaget till detaljplan för Nya Slussen. En detaljplan som är riktigt bra: den minskar utrymmet för biltrafiken från dagens 12 filer till 6 filer + 2 kollektivfiler, den ökar den fria vattenytan och ger fler och kortare förbindelser för rörelsehindrade, fotgängare och cyklister. Bussterminalen i Katarinaberget innebär en stor förbättring i komfort och säkerhet för bussresenärerna.

Det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige 12 december. Vi kan räkna med att motståndarna gör vad de kan för att sätta käppar i hjulen under tiden fram tills dess. Motståndare som inte är så många, men högljudda och inte alltid så noga med fakta. Till exempel fortsatte  SvD i onsdags sin tradition att låta nejsägande arkitekturtyckare skriva insändare på redaktionell plats, då Eva Eriksson dömde ut förslaget som bortom räddning. Bland annat med argumentet att fotgängarna tvingas ned till vattennivån. Att det finns trottoarer på den föreslagna huvudbron låtsades hon inte om. Artikeln var även i övrigt full av faktafel, Anders kommenterade en del av dem. Bland politiker som kommenterar beslutet finns Madeleine Sjöstedt(fp), min chef Regina: 123, min fullmäktigekollega Elias, min fullmäktigekollega ChristofferLotta Edholm(fp) och Daniel Helldén(mp), 1, 2.

trådbur full med pärmar

Utredningen om Slussen, med på nämndmötet i torsdags, jag tror inte vi kommer så mycket längre på det spåret.

Efter behandlingen av alla överklaganden (och överklaganden blir det oavsett vilket förslag som antas) så beräknas bygget kunna påbörjas 2013, trafiklösningen beräknas vara klar 2020, sedan tar det ett par år till innan alla andra byggnader står på plats.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar to “Äntligen Slussenbeslut”

  1. Fredman Says:

    Det finns många som genomskådar nejsägarnas argument, t ex http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2011/09/slussenforslaget-raddat.html eller http://stockholm201.blogspot.com/2011/09/slussenmyter-del-7-omvagar-och.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: