Premiär på klubbscenen

Efter det senaste årets premiärer för medverkan i direktsänd tv och radio var det i går dags för min första offentliga utfrågning, den här gången handlade det inte om censur och manga utan om ungdoms-och studentbostäder. Hyresgästföreningen ordnade politikergrillning och barhäng på Strand vid Hornstull.

Det märks att höstterminen har dragit igång, jag hade fem olika möten att gå på i går kväll, men eftersom jag var inbokad talare på ett av dem var det inte så svårt att välja. En av tillställningarna jag inte kunde gå på var Slussenhearing: ”Öppet kritiskt forum” på Moderna Muséet. Kritiskt var det, hur öppet det var kan dock diskuteras. Om och hur långt i förväg Kristdemokraterna och Moderaterna var inbjudna att delta där vet jag inte. Det jag vet är att den nyaslussenpositive Björn Ljung (FP) (också med på bostadsutfrågningen i går), som arrangörerna påstod hade bjudits in, inte fått någon inbjudan. Det var en händelse som ser ut som en tanke att nyaslussennegativa Stella Fare i stället kom att representera Folkpartiet igår. Jag vet också att Centerpartiet inte bjöds in alls.

Anders Gardebring var på båda tillställningarna och skriver på Facebook (oroa er inte, ingen outning här inte, det är en öppen grupp, alla kan se den):

Sedan gick jag vidare till politikergrillningen om bostadsbristen på Hornstrulls strand. Vilken skillnad! Här var folk nyfikna och glada – fast många bor på soffor i tredjehand. Kritiken var hård, men konstruktiv och meningsfull. Tänk om alla som var på slussenhearingen kunde lägga i alla fall 10% av sitt engagemang på att bry sig om var unga ska bo i framtiden istället för att kämpa med näbbar och klor för att bevara det största monumentet till massbilismens era som finns i Sverige.

Nå, utfrågningen jag var med i leddes av Cissi Wallin och till sin hjälp hade hon en panel med representanter från jagvillhabostad.nu, SSCO och Hyresgästföreningen. Vi gäster anmodades att inte prata fluff och att bara ta upp sådant som vi faktiskt kunde påverka i kommunen. Bra – politiker av olika färg har en tendens att gärna lova sådant som inte är inom deras beslutsområde. Både utfrågningsledare och panel var konstruktiva och ifrågasatte från olika håll. Politikerna höll sig hyggligt inom ramarna, det enda flagranta brottet jag noterade var när (S)-representanten sa att de skulle bebygga Kymlinge om de fick makten. Att Kymlinge huvudsakligen ligger i Sundbyberg och alltså inte i Stockholm noterades dock inte av panelen och när det var min tur att utfrågas hade (S)-representanten gått så jag kände att det inte var läge att påpeka det då heller.

Vi anmodades alla att komma med tre punkter för att ordna problemet med bostadsbrist för ungdomar/studenter. Mina tre punkter var

* Bygg mer – Vi har snabbat på planprocessen, till exempel tar ett vanligt bygglov nu tre månader, för ett par år sedan tog det ofta ett år. Vi tittar på alla möjligheter att ordna bostäder, till exempel har vi långt gångna planer på ett studentboende på båt i Värtahamnen. Vi samarbetar med goda resultat med jagvillhabostad.nu för att ta fram billiga studentlägenheter.

* Se till att bostäder som står tomma görs tillgängliga. Till exempel gör vi om tomma äldreboenden till studentboenden i Stockholm. Vi uppmuntrar också till ökad andrahandsuthyrning – det är inte hela lösningen, men det är en del av lösningen. Vi upplyser också fastighetsägarna om möjligheten att hyra ut som studentboende i stället för med rivningskontrakt.

* Se till att folk flyttar in i de tomma lägenheterna som finns och att de flyttar ur studentlägenheterna när de har studerat färdigt. Ett problem är att det funnits sex-sju olika köer att stå i för att få ett studentboende i Stockholm. Ett exempel ur högen på effekterna av det är att det i Kista de tre senaste åren har funnits ett stort antal studentlägenheter som stått tomma eftersom de som söker bostad inte vet att de finns. Vi har nu börjat samordna dessa köer. Den stora aktören SSCO/SSSB har hittills valt att stå utanför en samordnad kö, men vi hoppas att de snart ändrar sig, det skulle göra förmedlingen mycket effektivare.

Det var vad gäller inflyttningsbiten. För att lösa problemen i den andra änden så har vi ändrat reglerna så att den som tar ett korttidskontrakt – typ studentboende – inte förlorar sin plats i den kommunala bostadskön. Folk behöver alltså inte hålla kvar  i sitt studentboende efter att de är klara (Ja, det är emot reglerna, men det är många som gör det ändå.) Kötiden för att få ett hyreskontrakt i den kommunala bostadskön ligger nu på 3-6 år vilket betyder att de som studerat färdigt i regel då också kommer att ha ett lägenhetserbjudande utanför studentboendet.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar to “Premiär på klubbscenen”

  1. Cuben Says:

    ;))

  2. Kulturskymning, Kulturelit och Kultursluss « No size fits all Says:

    […] kväll pågår en debatt om Slussen på Debaser Slussen, i serien ”Prat om bostad”. O-rådet Rudin är där i publiken, vilket även Magnus Orest noterat. Det hade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: