Plankstekare är inget moraliskt föredöme

Ett argument för nolltaxa som ofta framförs är att det relativt sett är dyrare för en låginkomsttagare att åka kollektivt än vad det är för en höginkomsttagare. Ja det är det, det gäller i princip alla varor och tjänster (vård är det stora undantaget). Men vad resonemanget bortser från är att ”miljonären” betalar mångdubbelt mer än låginkomsttagaren till kollektivtrafiken, sjukvården (och vägarna och skolan och naturreservaten och biståndet och så vidare) genom skatten.

Ett annat argument är att en nolltaxa skulle minska bilåkandet, men det gör den inte, det är redan så oerhört mycket dyrare att ta bilen än kollektivtrafiken så minskningen av bilismen skulle bli marginell. De grupper som däremot skulle öka sin användning av kollektivtrafiken är de som redan använder kollektivtrafiken, går eller cyklar. Den stora effekten av att ösa skattepengar på en nolltaxa skulle alltså bli en ännu större trängsel i kollektivtrafiken och en befolkning som motionerar mindre. Jag öser hellre skattepengarna på en utbyggnad av spår och på inköp av nya tåg och bussar. Det är bekväma, rena och framförallt punktliga transporter som konkurrerar med bilen, inte priset på månadskortet.

SL-kortet har stigit i pris snabbare än inflationen, är det rimligt? Ja det är det, riktlinjen är att SL-kortet kostar 50 procent av den verkliga kostnaden, resten betalas av skattemedel. Mer utbyggd trafik kostar mer, ju större och mer utspridd stad, desto dyrare. Innan tunnelbanan byggdes gick kollektivtrafiken i Stockholm med vinst(!)

Som bekant har organisationen Planka.nu tagit tillfället i akt att propagera för att folk inte skall betala för färdbevis när de åker med SL.

Planka:s trovärdighet i oppositionen mot höjda avgifter är dock obefintlig, de plankar inte för att priset på månadskortet höjs till 790 kronor, de skulle planka även om månadskortet kostade en femtiolapp. Idag kommenterades deras mentalitet av Johan Ingerö på Svenskans ledarsida och det utbröt, som han karakteriserade det själv, barnkalas i kommentarsfälten:

Enligt SL kostar de företaget, och därmed länets skattebetalare, omkring 350 miljoner kronor per år. Därtill kommer dyra och för resenärerna obekväma motåtgärder, som glasspärrar och ständiga kontroller.

I ett större perspektiv bidrar de dessutom till sämre kollektivtrafik. Kostnaderna sinkar välbehövliga satsningar på större utbud, minskad trängsel och höjd kvalitet.

Gratisätarnas snaskande är därmed en dubbel kostnad för de hederliga resenärerna.

Det är hög tid att ställa dessa bortskämda glin i den offentliga skamvrån.

Viktor har ett förslag till reklamfilm, en parafras på SD:s aldrig sända valfilm:

Ett tiotal ynglingar med hipp mustasch, moderiktig scarf och friska ben springer om en pensionär med rullator på väg mot en spärr. För varje ”aktivist” som forcerar spärren ökar en summa i höger bildkant, vilket illustrerar den relativa kostnadsökning som i takt med det otillåtna friåkandet drabbar de som trots ”personlig tränare” inte mäktar med att forcera spärrar. Exempelvis äldre kvinnor med rullator.

Avslutande slogan: ”Planka.nu – varför betala när tanterna kan göra det åt dig?

Lasse vill att kollektivtrafiken skall subventioneras till 100% med skattemedel. Kenneth vill däremot att den skall få 0% i subventioner (och att skatten höjs på biltrafiken). Magnus tycker att DN ger gratisreklam till plankningsskolan som anordnas bland annat av Vänsterns Studentförbund i Stockholm. Albin har inte mycket till övers för Vänsterns egoism. Johan blir oerhört provocerad av arrogansen hos gratisåkarna. En anonym webbutvecklare gillar inte taxehöjningen men han tycker också att plankning inte är någon lösning, plus för den civiliserade diskussionstråden

Själv förutsätter jag att plankafolket varje månad betalar in en extra skattebetalning till landstinget som motsvarar den höjda skatt de vill ska finansiera nolltaxan. Annars beter de sig ju bara som parasiterande hycklare, och så illa kan det väl inte vara?

Jag har skrivit förr om medias oförmåga att räkna på SL:s taxor.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 svar to “Plankstekare är inget moraliskt föredöme”

  1. johaneriksson.se » Blog Archive » Blandade länkar och kommentarer Says:

    […] Blandade länkar och kommentarer Written by Johan on September 2, 2011 – 10:21 am Per Hagwall fortsätter plankningsdebatten med litet konkreta siffror. […]

  2. Christian Says:

    Om man vore miljonär så betalar man inte till staten alls…

  3. Samuel Duggan Says:

    Hur är kollektivaktion egoism? Att ta risken att åka fast gemansamt i en genemsam försäkring är så långt ifrån egoistiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: